Skip navigation

Ascites (øget væske i bughulen)

Ascites er en ophobning af væske i bughulen, som opstår ved lidelser med irritation af bughinden.
Øget væske i bughulen kan være en komplikation til visse typer kræft. Det kan skyldes, at nogle kræftceller kan sprede sig som små metastaser til bughinden (peritoneal karcinose) eller ved spredning til leveren.

Ascites kan opstå ved forskellige kræftsygdomme, og ses hyppigst ved kræft i æggestokkene, livmoderen, tyktarmen, maven, bugspytkirtelen og ved brystkræft. Øget væske i bughulen kan også skyldes andet end kræft f.eks. skrumpelever eller hjertesygdom.
Den øgede væske får trykket i maven til at stige og giver ubehag, appetitløshed, kvalme og forstoppelse, udspilet mave og eventuelt hævede ben.

Diagnosen kan stilles ved, at lægen undersøger maven eller ved hjælp af ultralydsscanning.

Udtømning af væske fra bughulen

Hvis behandling er nødvendig, kan man få udtømt den øgede væske i bughulen (paracentese). Det medfører lettelse af symptomerne, men væsken gendanner sig som regel.

Patienten ligger på ryggen, og efter lokal bedøvelse af huden fører lægen en kanyle gennem bugvæggen ind i bughulen, så den overflødige væske i bughulen kan blive udtømt. Nogen gange anvender lægen ultralyd til at placere kanylen.

Afhængig af mængden af væske tager det mellem få timer og en dags tid, hvor man er indlagt. Behandlingen gør ikke ondt. Efter udtømningen får man et plaster over indstiksstedet. Hvis der er udtømt meget væske, kan man som erstatning få tilført proteinvæske som drop i en blodåre.

Udtømningen af den øgede væske har meget hurtig effekt på symptomerne. Hvis ascites gendanner sig, kan behandlingen ofte gentages med et vist interval.

I sjældne tilfælde kan man blive behandlet med kemoterapi direkte i bughulen i forsøg på at kontrollere kræften og hindre ascitesvæsken i at gendanne sig. Denne behandlingsform bruges mest ved kræft i æggestokkene.