Gå til sygdomsliste

Sensualitetstræning

Sensualitetstræning handler om at genoptræne sin seksuelle lyst, efter kræftbehandling. Her kan du både finde en guide til at træne med en partner eller alene.

Sex kan være meget andet end egentligt samleje og handler ikke udelukkende om orgasme og rejsning. Men det kommer det ofte til, netop når man måske ikke kan få rejsning eller orgasme.

Sensualitetstræning går ud på at genoptræne sin seksuelle lyst og genfinde det, man kan kalde for den psykiske lyst. Det er et billede på, at det er i hjernen, det meste, der har med lyst og seksualitet at gøre, foregår.


Sensualitetstræning for par

Meningen med øvelserne er at lære hinandens kroppe at kende igen og at kortlægge, hvad man godt kan lide, den anden gør ved en. I kan opbygge lysten ved at kæle for hinanden efter et forud fastlagt program, hvor I har aftalt, at det ikke må ende i egentlig sex i den første tid.

Forslag til øvelse for par

En øvelse kan være at sætte god tid af til hinanden, hvor I sørger for, at der er fred og ro omkring jer. Her gør I hver især noget ud af jer selv, så I føler jer attraktive og godt tilpas. Det kan være en fordel, at I i forvejen aftaler, hvem der skal være ansvarlig for, at øvelserne bliver gennemført.

Start med at lægge jer tæt sammen og mærke hinandens åndedræt.

Herefter skiftes I til at kærtegne hinanden:

  • Den ene lægger sig på maven, mens den anden begynder at kærtegne hele kroppen fra top til tå. Det er vigtigt at tage sig god tid. Begynd ved håret og hovedbunden og arbejd dig langsomt ned over først ører, så nakke og skuldre. Hele kroppen skal kærtegnes. Man kan røre helt blidt, eventuelt med olie på hænderne. 
  • Dernæst gør I det samme igen, men hvor I ligger på ryggen - kærtegner over det hele, men uden at berøre kønsorganer og bryst. 
  • Efter ti-tyve minutter bytter I roller, så det nu er den andens tur til at blive kærtegnet.

Det er vigtigt, at I koncentrerer jer om henholdsvis at give og modtage, og at I undervejs lægger mærke til, hvad I føler og tænker undervejs. I skal være afslappede, men ikke falde i søvn.

Efter hver omgang skal I fortælle hinanden, hvordan det føltes, og hvad der var rart. Hvis der var noget, der var mindre rart, skal I på en god og venlig måde også give udtryk for det.

Byg ovenpå - for par

Det er en god idé at lave sensualitetstræning i cirka 45 minutter to gange om ugen over fem-seks uger. Uge for uge bygger I ovenpå ved at udvide områderne, I rører ved.

I følgende forslag er øvelserne delt op efter uger. Det kan være, I skal bruge længere tid end en uge på hver øvelse.

1. uge: Rør ved hinanden som beskrevet ovenfor. I må ikke berøre bryst og kønsorganerne. Eksperimenter evt. med massageolie eller lotion.

2. uge: Som uge 1, men nu skal I også berøre brysterne hos kvinden eller det, der evt. mangler. Kvinden skal få en fornemmelse af, hvordan det er at blive rørt på brystet. 

3. uge: Byg ovenpå: Berør kønsorganerne uden at forsøge at stimulere klitoris eller penis.

4. uge: Byg ovenpå: Berør kønsorganerne og forsøg at stimulere klitoris eller penis. For nogle par passer det bedst at stoppe her.

5. uge: I kan have samleje, hvis I føler jer klar til det. Prøv evt. forskellige stillinger for at finde ud af, hvad der belaster mindst.

Alt kræver øvelse

Det er vigtigt, at I giver jer god tid og får skabt et trygt rum med tillid og nærvær til hinanden.

Det kan være, det ikke går, som I havde forventet, den første gang I prøver. Måske fordi du eller din partner er nervøs, anspændt eller bange for smerter.

Giv ikke op, alting kræver øvelse.

Overhold reglerne

I kan gennem sensualitetstræningen opbygge lysten, uden at det må ende med samleje.

Det er meget vigtigt, man ikke føler sig presset til noget - hverken af sig selv eller af partneren. Og man bør heller ikke presse på for at gøre noget, den anden ikke har lyst til, f.eks. at gennemføre samleje. Det kan ske, at manden får rejsning i forbindelse med berøringen, og det er ok. Det er et tegn på nydelse og ikke nødvendigvis et tegn på, at han forventer samleje.


Alene selvom du er i et forhold

For nogen vil det også være en fordel at fokusere på først at blive fortrolig med sin egen krop, før man inddrager sin partner.

Sensualitetstræning for singler

For nogen er det nok at se erotiske film eller læse erotisk litteratur for at genfinde lysten, for andre kan der være behov for sensualitetstræning.

Meningen med øvelserne er, at du skal lære din krop at kende igen og at kortlægge, hvilke berøringer du godt kan lide, og hvilke du ikke kan lide. Øvelserne handler om nydelse. Hvis noget ikke føles rart og afslappende, kan du notere dig det og gå videre til et andet sted på kroppen. Start der, hvor du er mest tryg.

Forslag til øvelse

En øvelse kan være at sætte tid af til dig selv, hvor du sørger for, at der er fred og ro omkring dig. Det kan være en god ide at kombinere med et bad, så du føler dig ren og godt tilpas.

Start med at se på din nøgne krop i spejlet. Hvis det er for grænseoverskridende, kan du starte med at have dækket dele af kroppen til. Herefter kan du lægge dig eller sætte dig i et behageligt sted.

Du starter med at berøre din krop systematisk fra toppen af hovedet og nedefter uden at give nogen områder mere opmærksomhed end andre. Mærk efter din vejrtrækning, hvordan huden føles, og hvordan den reagerer på berøringen.

Byg ovenpå - alene

Det er en god idé at lave øvelserne regelmæssigt og uge for uge bygge ovenpå ved at udvide områderne, du rører ved.

I følgende forslag er øvelserne delt op efter uger. Det kan være, du skal bruge længere tid end en uge på hver øvelse.

1. uge: Rør ved dig selv som beskrevet ovenfor. Du må ikke berøre kønsorganerne eller dine bryster, hvis du er kvinde. Hvis du ar efter operation og har svært ved at røre disse, kan du også undlade at berøre dem.

2. uge: Som uge 1, men nu skal du også berøre brysterne også det, der evt. mangler og eventuelle ar.

3. uge: Byg ovenpå: Berør kønsorganerne uden at forsøge at stimulere klitoris eller penis. 

4. uge: Byg ovenpå: Berør kønsorganerne og forsøg at stimulere klitoris eller penis. For nogle par passer det bedst at stoppe her.

Får du negative tanker undervejs, kan du stoppe op og undersøge, hvor tankerne kommer fra og prøve at fokusere på den rejse, din krop har været igennem, og hvor stærk den er. Det er helt naturligt, at denne øvelse kan vække stærke følelser, og det er ok at tage pauser undervejs. Giv ikke op, alting kræver øvelse, og det bliver lettere med tiden.

Læs alt om seksualitet

Seksualitet - forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning