Gå til sygdomsliste

Om celleforandringer og stadieinddeling

Celleforandringer på livmoderhalsen er tegn på, at der er sket ændringer i de yderste celler i slimhinden på livmoderhalsen. Der findes forskellige grader af celleforandringer, og alle grader kan behandles. Celleforandringer på livmoderhalsen kaldes også CIN (cervikal intraepithelial neoplasi) eller dysplasi.

Celleforandringer i livmoderhalsen er ikke kræft. Celleforandringerne kan være forstadier til kræft, men forstadier er heller ikke kræft.

Ordet celleforandringer bruges både om atypiske celler og om forstadier til livmoderhalskræft. At celler er atypiske vil sige, at de ser unormale ud, når de undersøges i et mikroskop. Ofte kan man ikke se, hvad celleforandringerne skyldes. De kan skyldes betændelse, som går væk af sig selv igen, men de kan også være forstadier til livmoderhalskræft.

Illustration af livmoderhalsen

Livmoderhalsen er den del af livmoderen, der vender ned mod skeden. Den er ca. 2 cm i diameter og ca. 3 cm lang.

Om livmoderhalsen

Skedens og livmoderhalsens slimhinde er beklædt med pladeceller, mens livmoderens indvendige slimhinde er beklædt med cylinderceller. Mellem de to slimhinder er der en overgangszone på livmoderhalsen, og det er her, celleforandringer kan opstå.

Celleforandringer kan både opstå i livmoderhalsens pladeceller og i livmoderhalsens cylinderceller.

Ikke alle celleforandringer kræver behandling

I mange tilfælde vil celleforandringerne forsvinde af sig selv uden behandling. Men man kan ikke se, hvilke tilfælde der vil forsvinde, og hvilke der på sigt vil udvikle sig til livmoderhalskræft. Derfor bliver kvinder med lette celleforandringer kontrolleret, mens kvinder med sværere celleforandringer bliver tilbudt behandling.

Hvordan udvikler celleforandringer sig?

Tidligere inddelte man celleforandringer i lette (B), moderate (C), svære (D) og carcinoma in situ (E). I dag inddeles celleforandringer i en vævsprøve ud fra den såkaldte CIN-klassifikation.

Stadier i celleforandringer - CIN-klassifikation:

Illustration, der viser de forskellige stadier i celleforandringer

Tegningen viser et tværsnit af cellelaget. B-E illustrerer de fire stadier af celleforandringer (dysplasi).

A: Normal Cellerne er helt normale
B: CIN 1 Celleforandringerne findes kun i den allernederste del af cellelaget (let dysplasi)
C: CIN 2 Forandringerne går højere op i cellelaget (moderat dysplasi)
D: CIN 3 Forandringerne går næsten op til overfladen af cellelaget (svær dysplasi)
E: CIN 3 Den sværeste grad af celleforandringer, før det bliver til kræft. Cellerne er forandrede hele vejen op gennem cellelaget. Men cellerne vokser kun i cellerne i slimhinden, ikke under slimhinden (Carcinoma in situ)
F: Karcinom Forandringerne i slimhinden vokser nu ned i det underliggende væv, og der er tale om kræft.

Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før ubehandlede forstadier udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde.

Husk de regelmæssige tjek for celleforandringer

Alle danske kvinder mellem 23 og 64 år får tilbud om regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen (screening). Kvinder mellem 23 og 49 bliver inviteret hvert 3. år, og kvinder over 50 bliver inviteret hvert 5. år.

Ved undersøgelsen tages en celleprøve fra livmoderhalsen. Celleprøven kan afsløre celleforandringer, og nogle celleprøver kræver yderligere undersøgelse hos gynækolog.


Læs alt om celleforandringer på livmoderhalsen

Celleforandringer på livmoderhalsen – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende