Gå til sygdomsliste

Om celleforandringer og stadieinddeling

Celleforandringer på livmoderhalsen er tegn på, at der er sket ændringer i de yderste celler i slimhinden på livmoderhalsen. Der findes forskellige grader af celleforandringer, og alle grader kan behandles. Celleforandringer på livmoderhalsen kaldes også CIN (cervikal intraepithelial neoplasi) eller dysplasi.

Ordet celleforandringer bruges både om alle former for forandrede celler i en celleprøve fra livmoderhalsen og om egentlige forstadier til livmoderhalskræft.

At celler er forandrede vil sige, at de ser unormale ud, når de undersøges i et mikroskop. Ofte kan man ikke se, hvad celleforandringerne skyldes. De kan skyldes betændelse, som går væk af sig selv igen, men de kan også skyldes forstadier til livmoderhalskræft.

Forandrede overfladeceller i en prøve fra livmoderhalsen kan f.eks. ses ved infektion med klamydia eller svamp, men også ved infektion med HPV.

Nogle HPV typer har en større tendens til at forårsage kronisk infektion, og de kan forårsage varige forandringer i cellelagene i slimhinden på livmoderhalsen. Dette kaldes forstadier til livmoderhalskræft.

Ubehandlede celleforandringer er ikke i sig selv kræft, men kan føre til kræft med tiden. Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før de udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde.

Heldigvis kan alle grader af celleforandringer behandles.

Illustration af livmoderhalsen

Livmoderhalsen er den del af livmoderen, der vender ned mod skeden. Den er ca. 2 cm i diameter og ca. 3 cm lang.

Om livmoderhalsen

Skedens og livmoderhalsens slimhinde er beklædt med pladeceller, mens livmoderens indvendige slimhinde er beklædt med cylinderceller. Mellem de to slimhinder er der en overgangszone på livmoderhalsen, og det er her, celleforandringer kan opstå.

Celleforandringer kan både opstå i livmoderhalsens pladeceller og i livmoderhalsens cylinderceller.

Ikke alle celleforandringer kræver behandling

I mange tilfælde vil celleforandringerne forsvinde af sig selv uden behandling. Men man kan ikke se, hvilke tilfælde der vil forsvinde, og hvilke der på sigt vil udvikle sig til livmoderhalskræft. Derfor bliver kvinder med lette celleforandringer kontrolleret, mens kvinder med sværere celleforandringer bliver tilbudt behandling.

Hvordan udvikler celleforandringer sig?

Tidligere inddelte man celleforandringer i lette, moderate og svære celleforandringer og carcinoma in situ. I dag inddeles celleforandringer i en vævsprøve ud fra den såkaldte CIN-klassifikation:

Illustration, der viser de forskellige grader i celleforandringer

Tegningen viser et tværsnit af cellelaget. B-E illustrerer grader af celleforandringer.

Grader af celleforandringer - CIN-klassifikation:

A: Normal Cellerne er helt normale
B: CIN 1 Celleforandringerne findes kun i den allernederste del af cellelaget (let dysplasi)
C: CIN 2 Forandringerne går højere op i cellelaget (moderat dysplasi)
D: CIN 3 Forandringerne går næsten op til overfladen af cellelaget (svær dysplasi)
E: CIN 3 Den sværeste grad af celleforandringer, før det bliver til kræft. Cellerne er forandrede hele vejen op gennem cellelaget. Men cellerne vokser kun i cellerne i slimhinden, ikke under slimhinden (Carcinoma in situ)
F: Karcinom Forandringerne i slimhinden vokser nu ned i det underliggende væv, og der er tale om kræft.

Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før ubehandlede forstadier udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde.


Læs alt om celleforandringer på livmoderhalsen

Celleforandringer på livmoderhalsen – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende