Gå til sygdomsliste

Spørgsmål og svar om celleforandringer og HPV

Få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om celleforandringer og HPV.

 • Kan celleforandringer komme tilbage efter en kegleoperation?
  Det væv, der fjernes ved kegleoperationen, undersøges i mikroskop for at sikre, at der er sundt væv hele vejen uden om området med celleforandringer. Hvis der er det, regner lægerne med, at alt det syge væv er fjernet. Celleforandringer kan i sjældne tilfælde (10 pct.) komme igen, og så kan der foretages en ny kegleoperation.
 • Kan jeg blive gravid og gennemføre en graviditet?
  Celleforandringer i sig selv påvirker ikke muligheden for at blive gravid og få børn. Langt de fleste kvinder, der får en kegleoperation, får ingen problemer i den retning. Nogle få procent risikerer dog at føde lidt for tidligt.
 • Kan celleforandringer vokse op i livmoderen?
  Celleforandringer sidder på livmoderhalsen og vokser ikke op i livmoderhulen. Kræft i livmoderen er en helt anden sygdom end livmoderhalskræft.
 • Kan celleforandringer smitte?
  Celleforandringer smitter ikke, men det gør HPV-virus, der er årsag til celleforandringer og livmoderhalskræft. HPV smitter ved seksuel kontakt. Det tager ofte flere år, fra man får en HPV-infektion, til der eventuelt udvikles celleforandringer. Det er derfor ikke altid muligt at vide, hvornår og af hvem man er blevet smittet. Infektionen giver ikke symptomer, hverken hos kvinder eller mænd.
 • Hvis jeg har haft kondylomer, får jeg så celleforandringer?
  Kondylomer eller kønsvorter skyldes andre såkaldte lavrisiko HPV-typer. Kondylomer i sig selv giver ikke celleforandringer og heller ikke kræft.
 • Kan kondomer beskytte mod HPV?
  Kondomer beskytter mod HPV, men ikke 100 procent. Virusset kan nemlig både sidde i slimhinderne og på huden, f.eks. på de ydre kønsdele.
 • Kan jeg blive vaccineret mod HPV-virus?
  Ja. HPV-vaccinen er med i børnevaccinationsprogrammet, hvor piger kan blive gratis vaccineret fra de er 12 år. De skal vaccineres, inden de fylder 18 år for at kunne få vaccinen gratis.
 • Skal man have sine forældres tilladelse til at blive vaccineret, hvis man er under 18 år?
  Ifølge Sundhedsloven skal man have sine forældres tilladelse til at blive vaccineret, hvis man er under 15 år. Hvis man er 15-17 år behøver man ikke sine forældres tilladelse. Men de skal informeres, så de har mulighed for at påvirke beslutningsprocessen.
 • Hvad gør jeg, hvis jeg selv skal betale?
  Hvis du gerne vil vaccineres mod HPV men selv skal betale, kan du få en recept hos din læge eller en gynækolog. Du kan også henvende dig på en vaccinationsklinik. Lægen udskriver en recept på vaccinen, som skal købes på apoteket. Der findes to forskellige HPV-vacciner (Cervarix og Gardasil). Begge vacciner beskytter mod HPV 16 og 18 og er med andre ord lige effektive mod livmoderhalskræft. Gardasil beskytter også mod HPV 6 og 11, som kan give kønsvorter. Gardasil er lidt dyrere end Cervarix. De nøjagtige priser kan ses på medicinpriser.dk. Hvis du er medlem af en sygeforsikring, vil du kunne få tilskud til vaccinen der.
 • Hvor længe virker vaccinen?
  De første piger blev vaccineret i 2002, så man har kunnet følge vaccinen i 14 år. Foreløbigt tyder det på, at effekten er varig. Selv om du bliver vaccineret, er det stadig vigtigt at deltage i de regelmæssige tjek for celleforandringer (screening). Vaccinationen beskytter nemlig ikke mod alle typer HPV, der kan give livmoderhalskræft.
 • Beskytter vaccinen 100 procent mod livmoderhalskræft?
  Nej. Der er cirka 15 typer HPV, der kan give kræft. HPV 16 og HPV 18 er til sammen skyld i 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark. Derfor er det vigtigt også at deltage i screening for livmoderhalskræft, fra man er 23 år.

Læs mere

Bliv opdateret på fakta om HPV-vaccinens effekt og mulige bivirkninger. Få indblik i forskellige kvinders historier om at leve med celleforandringer eller livmoderhalskræft.

www.cancer.dk/hpv

Læs alt om celleforandringer på livmoderhalsen

Celleforandringer på livmoderhalsen – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Råd til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Få hjælp til at tackle livet som pårørende til en kræftpatient.

Råd til pårørende