Gå til sygdomsliste

Spørgsmål og svar om celleforandringer og HPV

Få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om celleforandringer og HPV.

 • Kan celleforandringer komme tilbage efter en kegleoperation?
  Celleforandringer kan komme tilbage efter et stykke tid, og derfor tilbydes du opfølgning efter operationen. Det skyldes, at der fortsat kan være HPV tilstede i cellerne på livmoderhalsen. Det er også vigtigt at deltage i de regelmæssige tjek for celleforandringer, når dit opfølgningsprogram er slut.
 • Kan jeg blive gravid og gennemføre en graviditet?
  Celleforandringer i sig selv påvirker ikke muligheden for at blive gravid og få børn. Hvis du har fået en kegleoperation er der en lille risiko for at føde lidt for tidligt, men det sker kun for nogle få procent.
 • Kan celleforandringer smitte?
  Celleforandringer smitter ikke. Men HPV smitter ved seksuel kontakt. Man kan godt blive smittet med HPV uden at have samleje, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Det tager ofte flere år, fra man får en HPV-infektion, til der eventuelt udvikles celleforandringer. Det er derfor ikke altid muligt at vide, hvornår og af hvem man er blevet smittet. Infektionen giver ikke symptomer, hverken hos kvinder eller mænd.
 • Hvis jeg har haft kondylomer, får jeg så celleforandringer?
  Kondylomer eller kønsvorter skyldes andre såkaldt lavrisiko HPV-typer. Kondylomer i sig selv giver ikke celleforandringer og heller ikke kræft.
 • Kan kondomer beskytte mod HPV?
  Kondomer beskytter mod HPV, men ikke 100 procent. HPV kan nemlig både sidde i slimhinderne og på huden, f.eks. på de ydre kønsorganer.

Læs mere om HPV-vaccinationen

Bliv opdateret på fakta om HPV-vaccinens effekt og mulige bivirkninger. Få indblik i forskellige kvinders historier om at leve med celleforandringer eller livmoderhalskræft.

HPV-vaccination - forside

Spørgsmål og svar om HPV-vaccination


Læs alt om celleforandringer på livmoderhalsen

Celleforandringer på livmoderhalsen – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende