Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for celleforandringer

Hvis en celleprøve fra livmoderhalsen viser moderate eller svære celleforandringer, får du en henvisning til en gynækolog. Gynækologen foretager en kikkertundersøgelse og tager en vævsprøve samt et skrab fra livmoderhalsen.

Celleforandringer giver ingen symptomer, og du kan derfor ikke mærke dem. De fleste celleforandringer opdages i forbindelse med de regelmæssige tjek (screening), der er et tilbud til alle kvinder i Danmark mellem 23 og 65 år.

Screeningsundersøgelsen foregår hos din praktiserende læge, som tager et celleskrab fra livmoderhalsen (smear). Celleprøven bliver sendt til et laboratorium og undersøgt i mikroskop for at se, om cellerne er forandrede.
 

Illustration af smear undersøgelsen i livmoderhalsen

Ved celleskrabet (smear) bruges en lille børste, der føres op i livmoderhalsen og drejes rundt, så kirtelcellerne sætter sig på børsten. Bagefter sendes børsten til undersøgelse i mikroskop.

Undersøgelse af celleprøve (smear) fra livmoderhalsen

Når lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen, skrabes slimhindens overfladeceller af. Cellerne undersøges i mikroskop for at afgøre, om der er tale om:

  • normale celler
  • atypiske overfladeceller
  • forandrede overfladeceller

Hvis der findes atypiske eller forandrede overfladeceller i celleprøven, vil lægen samtidig undersøge prøven for HPV. Hvis der er HPV til stede, vil du altid blive henvist til yderligere undersøgelse hos en gynækolog. Gynækologen vil undersøge, om der er tale om forstadier.

Hvis der ikke er HPV i celleprøven, skyldes de atypiske overfladeceller højst sandsynligt en infektion (f.eks. klamydia, svamp eller skedekatar). Din egen læge vil undersøge dig, behandle en eventuel infektion og tage en kontrolcelleprøve efter 12 måneder.

Lette celleforandringer

Hvis der ikke er HPV i celleprøven, men forandrede overfladeceller, afhænger opfølgningen af, om der er tale om lette eller svære celleforandringer. Hvis der er tale om de lette former, vil du få foretaget en kontrolcelleprøve efter 12 måneder for at se, om de forandrede overfladeceller bliver normale af sig selv.

Sværere celleforandringer

Hvis din celleprøve viser svære celleforandringer eller carcinoma in situ, vil du altid blive henvist til en gynækolog. Her vil du blive undersøgt nærmere.

De atypiske eller forandrede overfladeceller er ikke kræft. Du vil blive undersøgt for at sikre, at eventuelle celleforandringer behandles, så de ikke udvikler sig til kræft.

Foto af en gynækolog, der kigger ind i kolposkopiapparat.

Ved en kolposkopi ser gynækologen på livmoderhalsens overflade med en kikkert, der forstørrer overfladen 10-40 gange.

Undersøgelser hos gynækolog

Hvis du er blevet henvist til en gynækolog, vil du få foretaget en kikkertundersøgelse (kolposkopi). Et kolposkop er egentlig bare et forstørrelsesglas, som gør det lettere for gynækologen at vurdere overfladecellerne på livmoderhalsen. Gynækologen vil tage vævsprøver (biopsier) og en ny celleprøve (børsteprøve) fra slimhinden inde i selve livmoderhalsen.

Du vil måske føle små trækninger i underlivet eller lette smerter, når vævsprøverne tages. Nogle kvinder mærker ingenting, mens andre synes, at det kan gøre lidt ondt. Undersøgelsen tager ca. 10-15 minutter.

Det kan bløde lidt efter en vævsprøve, så det er en god idé at tage et bind på bagefter.

Vævsprøverne sendes til undersøgelse i mikroskop. Her vurderer en læge om der er celleforandringer, hvilken grad af celleforandringer, der eventuelt er tale om, og om det er nødvendigt med behandling.

Der går ca. 2-3 uger, før der kommer svar på vævsprøverne.

Læs også:

Behandling af celleforandringer i livmoderhalsen

Deltag i screening for celleforandringer

Kvinder mellem 23 og 64 år tilbydes regelmæssigt at få taget en celleprøve fra livmoderhalsen. Det kaldes også screening. Formålet med screeningen er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, så forstadierne ikke får lov til at udvikle sig.

Er du mellem 23 og 49 år, får du en invitation hvert tredje år. Er du mellem 50 og 64 år, får du en invitation hvert femte år. Undersøgelsen foregår hos din egen læge, og du skal selv ringe og bestille tid.


Læs alt om celleforandringer på livmoderhalsen

Celleforandringer på livmoderhalsen – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende