Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for celleforandringer

I Danmark får kvinder tilbudt en regelmæssigt screening for livmoderhalskræft hos deres egen læge. Lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen. Hvis den viser HPV og/eller forandrede celler, bliver du henvist til en gynækolog. Her får du en kikkertundersøgelse og gynækologen tager vævsprøver fra livmoderhalsen for at se, om der er tale om egentlige celleforandringer på livmoderhalsen.

Celleforandringer giver sjældent symptomer, og du kan derfor ikke nødvendigvis mærke dem. De fleste celleforandringer opdages i forbindelse med de regelmæssige tjek (screening), der er et tilbud til alle kvinder i Danmark mellem 23 og 65 år.

Screeningsundersøgelsen foregår hos din praktiserende læge, som tager en celleprøve fra livmoderhalsen (smear). Celleprøven bliver sendt til et laboratorium og undersøgt i mikroskop for at se, om cellerne er forandrede.
 

Illustration af smear undersøgelsen i livmoderhalsen

Ved celleprøven (smear) bruges en lille børste, der føres op i livmoderhalsen og drejes rundt, så kirtelcellerne sætter sig på børsten. Bagefter sendes børsten til undersøgelse under mikroskop.

Undersøgelse af celleprøve (smear) fra livmoderhalsen 

Når lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen, skrabes slimhindens overfladeceller af. Cellerne undersøges i mikroskop for at afgøre, om der er tale om normale celler eller forandrede overfladeceller.

Hvis lægen finder forandrede overfladeceller i celleprøven, vil den også blive undersøgt for HPV. Der findes nemlig forskellige former for forandrede overfladeceller. Nogle forandringer opstår kun, hvis der er HPV til stede, mens andre forandringer altid skal undersøges yderligere.

Din praktiserende læge ved, hvilke forandringer i celleprøven, der kræver yderligere undersøgelse. Hvis der ikke er HPV i celleprøven, drejer det sig ofte om en anden infektion,(f.eks. klamydia eller svamp) eller skedekatar. Din egen læge vil så undersøge dig, behandle en eventuel infektion og tage en kontrolcelleprøve efter 12 måneder.

Hvis forandringerne i celleprøven kræver yderligere undersøgelse, vil du blive henvist til en gynækolog. Gynækologen vil undersøge, om der er tale om egentlige forstadier til livmoderhalskræft.

Foto af en gynækolog, der kigger ind i kolposkopiapparat.

Ved en kolposkopi ser gynækologen på livmoderhalsens overflade med en kikkert, der forstørrer 10-40 gange.

Undersøgelser hos gynækolog

Hvis du er blevet henvist til en gynækolog, vil du få foretaget en kikkertundersøgelse (kolposkopi). Et kolposkop er egentlig bare et forstørrelsesglas, som gør det lettere for gynækologen at vurdere overfladecellerne på livmoderhalsen. Gynækologen vil tage vævsprøver (biopsier) og eventuelt en ny celleprøve (børsteprøve) fra slimhinden inde i selve livmoderhalsen.

Du vil måske føle små trækninger i underlivet eller lette smerter, når vævsprøverne tages. Nogle kvinder mærker ingenting, mens andre synes, at det kan gøre lidt ondt. Undersøgelsen tager ca. 10-15 minutter.

Det kan bløde lidt efter en vævsprøve, så det er en god idé at tage et bind på bagefter.

Vævsprøverne sendes til undersøgelse på et laboratorium. Her undersøges de grundigt i mikroskop,og en læge vurderer, om der er celleforandringer, og i så fald hvilken grad af celleforandringer, der  er tale om.

Gynækologen afgør herefter, om du skal have behandling eller gå til opfølgning. .

Der går ca. 3-4 uger, før der kommer svar på vævsprøverne.

Læs også:

Behandling af celleforandringer i livmoderhalsen

Deltag i screening for celleforandringer

Kvinder mellem 23 og 64 år tilbydes regelmæssigt at få taget en celleprøve fra livmoderhalsen. Det kaldes også screening. Formålet med screeningen er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, så forstadierne ikke får lov til at udvikle sig.

Er du mellem 23 og 49 år, får du en invitation hvert tredje år. Er du mellem 50 og 64 år, får du en invitation hvert femte år. Undersøgelsen foregår hos din egen læge, og du skal selv ringe og bestille tid.


Læs alt om celleforandringer på livmoderhalsen

Celleforandringer på livmoderhalsen – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende