Gå til sygdomsliste

En knude

Hvis man opdager en uøm og hård knude, der vokser hurtigt, skal den undersøges nærmere hos lægen. Det behøver ikke at være kræft, men det er vigtigt at blive undersøgt, så man kan slippe mistanken eller blive behandlet.

Hævelser eller knuder kan være symptom på en infektion, en godartet knude eller en cyste. Men det kan også være symptom på kræft.

Derfor skal man blive undersøgt af en læge, hvis man opdager en hævelse eller en knude et sted på kroppen også selvom det ikke gør ondt.

Det er ikke ualmindeligt, at kvinder bliver bekymret over at føle en knude i brystet. Symptomerne behøver ikke at være tegn på kræft, men kontakt din læge og bliv undersøgt nærmere.

Mange reagerer også, hvis de bemærker en lymfeknude på halsen, i armhulen eller i lysken. Læs mere om hævede lymfeknuder:

Hævede lymfekirtler

Knuder består af celler, der har delt sig for meget

Når man i nogle tilfælde kan mærke en kræftknude, er det fordi kræftcellerne i knuden har delt sig så meget, at de har dannet en knude eller en hævelse.

Normale celler kan også dele sig for meget. Derfor kan en knude ligeså godt vise sig at være godartet. Men generelt bør du søge læge, hvis du opdager en knude på kroppen, der ikke har været der før.

Vær særlig opmærksom, hvis knuden:

  • Vokser hurtigt
  • Ikke er øm
  • Er hård
Det behøver ikke at være kræft

Næsten alt, der kan være symptomer på kræft, kan ligeså godt være symptomer på noget andet. Men det er vigtigt at søge læge og blive undersøgt, så man kan slippe mistanken eller blive behandlet, hvis der er tale om kræft.

Selvundersøgelser

Nogle forandringer i kroppen vil man kunne opdage selv. Det gælder f.eks. kræft i huden eller knuder i brystet og testiklerne.

Selvundersøgelse af brystet

Selvundersøgelse af testiklerne

Selvundersøgelse af huden

Få råd om, hvad du selv kan gøre for at forebygge kræft:

Forebyg kræft


Læs alt om symptomer

Symptomer - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning