Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Livmoderhalskræft opstår i livmoderhalsens celler. Livmoderhalskræft kaldes også cervixcancer og skyldes i mange tilfælde en HPV-infektion, der kan forebygges med vaccination.
Video om livmoderhalskræft: symptomer, undersøgelser og behandling.
Livmoderhalskræft er en ondartet knude i livmoderhalsen. De hyppigste symptomer er uventet blødning.
Her finder du kort information om livmoderhalskræft med links til videre læsning.
Livmoderen er et muskuløst hult organ, der ligger midt i bækkenet. Væggen består af et tykt muskellag med en slimhinde på indersiden. Æggeleder med æggestok sidder i de øvre hjørner på begge sider.
De vigtigste symptomer på livmoderhalskræft er blødning efter samleje, anden pletblødning og øget udflåd fra skeden.
Alle kvinder mellem 23 og 65 år tilbydes screening. Indførelse af screening har medført en halvering af antallet af livmoderhalskræft. Det er vigtigt af følge screeningsprogrammet, også selv om man er vaccineret, da vaccination kun beskytter mod 70 procent af alle tilfælde.
Der tilbydes vaccination til alle 12-årige piger som led i det offentlige vaccinationsprogram. Regeringen har besluttet i løbet af 2012 at udvide vaccinationsprogrammet til at omfatte alle kvinder op til 26 år. Vaccinen beskytter mod 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
Livmoderhalskræft skyldes en kronisk infektion med human papillomavirus (HPV), en seksuelt overført sygdom, der ikke giver symptomer. Rygning øger også risikoen. Læs mere om mulige årsager:
Ved en gynækologisk undersøgelse tages en vævsprøve, der undersøges i mikroskop. Der foretages desuden undersøgelse af blære (cystoskopi) og eventuelt endetarm (rektoskopi) samt ultralydsundersøgelse for at undersøge for mulig spredning uden for livmoderhalsen. Undersøgelserne kan suppleres med CT-, PET/CT- eller MR-scanning.
Ved lave stadier kan der udføres en såkaldt kegleoperation, hvor kun noget af livmoderhalsen fjernes. Ved mere udbredt sygdom fjernes livmoderen og eventuelt lymfeknuder i det lille bækken. Operationen kan suppleres med strålebehandling og kemoterapi. Efter behandlingen går man til kontrol i fem år.
Man kan først få stillet diagnosen kræft i livmoderhalsen, når en vævsprøve fra livmoderhalsen viser, at der er kræftceller til stede. Livmoderhalskræft inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er.
Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om livmoderhalskræft.
Risikoen for, at livmoderhalskræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling du tidligere har fået.
Når du har afsluttet din behandling, vil din læge i samarbejde med dig udarbejde en personlig opfølgningsplan med fokus på håndtering af senfølger.
Alvorlig sygdom påvirker ens hverdag og kan føre mange tanker og følelser med sig. Læs her om reaktioner, familieliv og arbejde – og find gode råd til kost og motion.
Livmoderhalskræft opstår hos cirka 375 kvinder om året i Danmark. Halvdelen af de kvinder, der får livmoderhalskræft, er under 45 år.
Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den.
Du kan møde andre patienter og pårørende på Kræftens Bekæmpelses online mødeforum.
Sidst ændret:08.03.2019
Professor, overlæge, Ph.d. Pernille Tine Jensen (gynækologisk kræftkirurg) og overlæge, Ph.d., Lars Fokdal (onkolog). Begge Dansk Gynækologisk Cancer Gruppe, Cervixcancergruppen.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17