Skip navigation

Kræftpatienter tager ekstra corona-forholdsregler uden om lægen

Samfundet er genåbnet og restriktionerne fortid. Men ikke for alle kræftpatienter. Det viser en ny undersøgelse i Kræftens Bekæmpelses brugerpanel.

- Jeg forstår godt, at kræftpatienterne tager de her forbehold og passer ekstra godt på sig selv. Men alligevel så skal man være opmærksomme på, om de ekstra forholdsregler går ud over livskvaliteten, siger Marie Lawætz, der er leder af Kræftens Bekæmpelses telefoniske rådgivning Kræftlinjen.

’Jeg er bange for at blive smittet, for vaccinerne giver jo ikke 100 % beskyttelse. Jeg er meget skadet og har mange senfølger af den kræftbehandling jeg har fået’

’Jeg ved ikke, om mit immunforsvar kan klare mere sygdom’

’Ingen tager hensyn mere, der er smitte, selvom mange er vaccinerede’

Selvom alle restriktioner er væk, og mange tusinder er corona-vaccineret, tyder det på, at hverdagen endnu ikke er vendt tilbage for alle kræftpatienter.

Det viser ny brugerpanelsundersøgelse blandt 301 kræftpatienter i behandling eller med nylig afsluttet behandling.

Medmindre en læge særligt har anbefalet det, kan færdigvaccinerede kræftpatienter have en hverdag uden at tage særlige forholdsregler i det genåbnede samfund.

Men alligevel svarer tre ud af fire kræftpatienter, at de vælger at tage ekstra forholdsregler i det genåbnede samfund, fx: mundbind, holder afstand, begrænser ophold i det offentlige rum, fysisk kontakt eller indkøb i fysiske butikker. Også selvom lægen ikke har bedt dem om det set i forhold til deres kræftsygdom.

Corona fylder stadig meget i pressen og i de sårbare gruppers bevidsthed
Marie Lawætz, leder af Kræftlinjen

Marie Lawætz, leder på Kræftens Bekæmpelses telefoniske rådgivning Kræftlinjen, er ikke overrasket.

- Jeg forstår godt, hvis kræftpatienterne tager de her forbehold og passer ekstra godt på sig selv. Vi står i et samfund, hvor der stadig er smitte. Og vi står i en situation, som vi aldrig har stået i før med efterdønninger af en pandemi. Corona fylder stadig meget i pressen og i de sårbare gruppers bevidsthed, siger Marie Lawætz.

Undersøgelsen viser, at knap 40 procent af kræftpatienterne begrænser sig i forhold til at færdes på steder med mange mennesker, og at halvdelen begrænser fysisk kontakt fx håndtryk og knus. 

Læs Lone Bøgelys historie
'Jeg savner knus'

Selvom undersøgelsen ikke er repræsentativ, tyder det altså på, at kræftpatienterne kan holde sig tilbage fra at færdes frit i den genåbnede samfund.

3 ud af 4 kræftpatienter i undersøgelsen angiver, at de tager ekstra forholdsregler som fx mundbind, afstand, begrænser ophold i det offentlige rum, fysisk kontakt mv. - selvom lægen ikke har bedt dem om det. Foto: Colorbox
Følg myndighedernes smitteforebyggende råd – og lægens anbefalinger. Gør man mere end det så overvej, hvad det kan betyde for livskvaliteten
Marie Lawætz, leder af Kræftlinjen

Og selvom kræftpatienternes reaktioner er naturlige og forståelige, så skal man alligevel være opmærksomme på, om det går ud over livskvaliteten, siger Marie Lawætz.

- Følg myndighedernes smitteforebyggende råd – og lægens anbefalinger. Gør man mere end det, så kan man overveje om de ekstra forholdsregler er nødvendige – og hvad det betyder for den samlede livskvalitet. Fx kan det være man ikke går i biografen, på restaurant, til større fester, deltager i fællesskaber mv. Det kan i sidste ende betyde forringet livskvalitet, som jeg også synes, man skal tage et hensyn til, siger Marie Lawætz.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man taler med sin læge, hvis man er i tvivl om, hvilke forholdsregler, man skal tage.

Læs Kræftens Bekæmpelses spørgsmål/svar
Kræft og corona