Skip navigation

Amys datter er syg af sorg efter tabet af lillebror

For 2,5 år siden døde Amys lille søn Malthe af leukæmi. Sorgen har været altoverskyggende – og nu er Amy i tvivl: Hvordan hjælper hun bedst sin 13-årige datter igennem?

Hvert år mister tusindvis af børn i Danmark et nært familiemedlem. Det kan være dybt traumatiserende. Modelfoto.

Det startede med høj feber. Lægerne kunne ikke finde ud af, hvad Malthe fejlede, så det var frem og tilbage flere gange. Til sidst blev han indlagt på Universitetshospitalet i Skejby.

- De fandt ud af, at han havde leukæmi i hele kroppen, fortæller Malthes mor Amy.

Fra da af startede familiens værste mareridt. Malthe kom i behandling, men hans lille krop tog ikke imod den, som den skulle. Lægerne forsøgte alt. Men efter ti måneder fik Amy og hendes kæreste den værste besked, et forældrepar kan få: Deres søn var uhelbredeligt syg.

En måned senere gik han bort, knap tre år gammel.

Sorgen rammer hårdt og pludseligt
Amys datter var omkring 10 år, da hendes lillebror blev syg. Det første hun gjorde, da hun fik det at vide, var at lægge sig ned på gulvet og kaste op.

- Min daværende kæreste og jeg skiftedes til at være på hospitalet hos Malthe og hjemme hos vores store datter. Vi forsøgte at være der så meget for hende, som vi kunne. Hun brokkede sig aldrig, for hun vidste godt, at vi skulle tage os af Malthe. Men jeg ved, hun har følt sig tilsidesat, siger Amy.

Det var vigtigt for forældrene hele vejen igennem at fortælle datteren sandheden. Hun var med på hospitalet i den sidste periode – først i de allersidste dage bad hun om at få lov at være et andet sted.

- Hun kunne ikke lide at se, at hendes lillebror havde det så slemt. Da han gik bort, var hun selvfølgelig knust. Men det var, som om hendes sorgreaktion kom meget senere end vores, fortæller Amy.

Angst og OCD
I den første tid uden Malthe klarede storesøsteren sig okay. Hun holdt sammen på sig selv, mens forældrene var begravede i sorgen. Men med tiden kom reaktionen:

- Det virkede, som om det hele kørte fint. Men pludselig begyndte hun at få angst. Hun brød sammen, inden hun skulle i skole – fik panikanfald og græd. I øjeblikket går hun slet ikke i skole, og hun har udviklet OCD. Vi prøver at tage en dag ad gangen, men der er bare en masse ting, der er meget svære for hende i øjeblikket, forklarer Amy.

Den nu 13-årige pige går naturligvis til psykolog. De taler om deres sorg og følelser derhjemme. Men Amy er i tvivl, om hun gør det rigtige – og hun har brug for råd og vejledning til at hjælpe sin datter bedst muligt igennem sorgen.

Derfor ringer hun ind til podcasten ’OMSORG for børn’, hvor projektleder Line Thoft Carlsen og børne- og ungechef Per Bøge fra Kræftens Bekæmpelse sidder klar til at rådgive. 

Podcast: Hvordan tackler man sorgen og reaktionerne hos søskende, når man mister et barn?

Lyt med, når eksperterne rådgiver Amy om, hvordan hun hjælper sin 13-årige datter efter lillebrorens død.

Lyt til podcasten her