Skip navigation

Christian og Malthe ser frem til at samle ind 3. april: ’Det giver så god mening’

Gør som 20-årige Christian, og tag din ven med ud for at samle ind til kræftsagen ved årets landsindsamling søndag den 3. april. ’De fleste er rigtig flinke til at give et smil og et bidrag til den gode sag,’ siger han og opfordrer andre til at melde sig som indsamlere.

Malthe (t.v.) Christian har kendt hinanden, siden de startede i skole, og i år tager de sammen ud og samler ind den 3. april.

20-årige Christian Espenhain kunne hverken holde sin egen indsamlingsbøtte eller nå ringeklokken, første gang han deltog i Kræftens Bekæmpelses årlige Landsindsamling i begyndelsen af det 21. århundrede. 

Faktisk var han kun et år gammel og lå i en barnevogn, da hans forældre tog ham og hans søskende med ud for at samle ind på de små villaveje i Farum, hvor Christian er vokset op.

- Hele min familie startede med at samle ind, efter min morfar fik kræft, og det har været en helt fast tradition lige siden. Nu har vi samlet ind i samme område i så mange år, at folk tit genkender os, og de fleste er rigtig flinke til at give et smil og et bidrag til den gode sag, siger Christian, der har arbejdet som lærervikar, siden han blev færdig i gymnasiet i sommers.

I de sidste fem år har Christian samlet ind med sine to ældre søskende, men i år er hans bror flyttet til Sverige og hans søster til Maldiverne, så han har i stedet lokket sin barndomsven Malthe til at tage med sig ud og samle ind søndag den 3. april.

Malthe har ikke selv samlet ind før, men han sagde alligevel ja til invitationen med det samme og ser frem til at være med.

- Jeg vil rigtig gerne med, fordi det giver mulighed for at gøre en stor forskel med en forholdsvis lille indsats. Jeg synes ikke, det kræver ret meget af mig at gå rundt og hygge med en god ven i et par timer. Jeg føler også en stærk personlig motivation, fordi jeg desværre kender flere, der er blevet ramt kræft, så jeg synes, det giver mening, siger 19-årige Malthe Helslev-Rasmussen, der mistede sin onkel til kræft i sommers.

Altid en god oplevelse
Christian og hans familie har haft mange sjove og skøre oplevelser som indsamlere, men han husker særligt, da ham og hans søskende for otte år siden gik forbi et vindue, hvor de fik øjenkontakt med en kvinde, der var i gang med at bage pandekager.

- Jeg tror, at vi må have haft et meget sultent blik i øjnene, for hun gav sig til at stopfodre os med pandekager ud af det åbne vindue i et kvarters tid, inden vi måtte skynde os videre for at samle ind, siger han og smågriner.

- Det var enormt lækkert og et ret godt eksempel på nogle af de sjove oplevelser, man kan få, når man går rundt i sit kvarter og banker på hos fremmede folk. Det er altid en god oplevelse at møde glade folk, der gerne vil donere. Det er meget, meget sjældent, at jeg har mødt nogen, som ikke var glade for at se os.

Christian vil gerne opfordre andre til at tage deres ven, kæreste eller familiemedlem under armen og melde sig som indsamlere, og han forklarer, at den årlige Landindsamling ikke er meget anderledes end en almindelig søndag, hvor man tilbringer tid med en ven.  

- Man går jo tit en tur i weekenden sammen, så hvorfor ikke være sammen om at samle ind? Det er så let at tage en kop kaffe i den ene hånd, en indsamlingsbøtte i den anden og komme afsted. Jeg synes, det giver en fed følelse af at udrette noget, imens man går en lang søndagstur i den friske luft, siger han.

Malthe, der til daglig går i 3.g på Farum Gymnasium, ser frem til at samle ind for første gang, men han er samtidig spændt på at skulle banke på fremmede menneskers dør, forklarer han.

- Der er måske en lille barriere, når det nu er første gang, men jeg er helt sikker på, at man bare lige skal gøre det et par gange. Når Christian taler om det, lyder det som en vildt hyggelig måde at være sammen på og en meget overkommelig måde at bidrage til en vigtig sag. Jeg glæder mig meget til at prøve det.