Debat: Sismofyt-shots og breezers er ikke en tillidserklæring til 16-årige
Det er ikke en naturlov, at unge skal fylde sig med øl, Breezers og Mokai, til de kaster op, siger forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Mette Lolk Hanak.
Debatindlæg af Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, bragt i Avisen Danmark den 12. april 2022.
I slipstrømmen på regeringens udspil om at sætte aldersgrænsen for køb af alkohol op til 18 år, er forslaget blevet heftigt debatteret. Fra flere sider har der lydt argumenter som: Det indskrænker unges selvbestemmelse, fratager forældrene ansvaret, er udtryk for mistillid og udtrykker sundhedsfanatikere og forbudselskeres fobi for sjov. De argumenter vil jeg gerne have lov til at udfordre.
Lad mig starte med at slå én ting fast: Danske unge drikker for meget. Fire ud af ti danske 15-16-årige har været fulde den seneste måned. Det europæiske gennemsnit er på 13 procent. Det er ikke en naturlov, at unge skal fylde sig med øl, Breezers og Mokai, til de kaster op, ikke længere kan stå på benene uden støtte fra deres kammerater, kommer i slåskamp, falder på cykel eller det, der er værre.
Faktum er, at alt for mange unge oplever negative og farlige konsekvenser af alkohol. Næsten hver tredje 15-17-årige har haft blackout efter at have drukket, og næsten lige så mange er kommet til skade.
Det er et resultat af en dansk alkoholkultur, der hylder kontroltabet, det grænsesøgende, hæmningsløse og - undskyld mig – bøvede. Det, der i andre kulturer bliver opfattet som pinlig og grænseoverskridende opførsel, er i Danmark ophøjet til klassisk dannelse.
Druk, bræk, grams og smadrede flasker fejres som et festligt overgangsritual, der markerer rejsen fra barn til voksen. Og den rejse starter ofte allerede, når man er omkring 14-15 år.
Helt ærligt - er det det, vi ønsker for vores børn? Jeg gør i hvert fald ikke, og det er jeg ikke alene om. Næsten to ud af tre bakker op, en lang række af fagfolk anbefaler det og stort set alle lande i Europa har en 18-årsgrænse. Jeg undrer mig over, at nogle debattører sætter lighedstegn mellem retten til at købe alkohol og tillid og myndiggørelse. At lade unge sejle i deres egen alkoholsø, fra de fylder 16 år, er ikke den rigtige måde at vise vores unge tillid på.
Hvorfor er det, at vi i Danmark tror, at man kun kan have et sjovt og rigt ungdomsliv, hvis man drikker store mængder alkohol? I andre lande kan unge godt have det sjovt, danse, feste og flirte uden at spille beerpong eller bælle 10 shots inden.
Der er en stor gruppe unge, der ønsker en anden alkoholkultur, hvor der bliver drukket knap så tæt. Det er ikke altid dem, der råber højest, men vi skal huske dem i debatten om en højere aldersgrænse. Den våde alkoholkultur kommer med en pris. Over halvdelen af unge har følt sig presset til at drikke mere alkohol, end de havde lyst til, og næsten lige så mange mener, at det er svært at være en del af fællesskabet til fester, hvis man ikke drikker.
Vil en 18-årsgrænse få unge til at stoppe med at drikke? Nej, det vil den ikke. Men den vil få unge til at drikke senere og mindre. På den korte bane vil det forhindre en del ulykker og uheldige oplevelser. På den lange bane vil det mindske risikoen for en lang række sygdomme, bl.a. mindst syv kræftformer.
Kritiske røster hævder, at forældrene svigter deres ansvar, når der er brug for en højere aldersgrænse. Det er jeg lodret uenig i. Ifølge en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’ forsøger 83 procent af forældre til teenagere at påvirke deres børn til at drikke mindre alkohol.
Men selvom forældrene har stor betydning og gør deres bedste, så risikerer de at løbe panden mod en mur i mødet med den massive danske drukkultur. En aldersgrænse på 18 år vil gøre det nemmere for forældre at sætte grænser for, hvornår deres børn må drikke. På samme måde, som de i Tivoli kunne sige ’Nej, du er ikke stor nok til at prøve Dæmonen’, da barnet var yngre, og ikke opfyldte højdekravet.
Aldersgrænser er med til at passe på vores børn. Man må køre bil alene, stemme til valg og købe smertestillende håndkøbsmedicin, når man er 18 år. På samme måde er alkohol ikke for mindreårige. Heller ikke selv om industrien har udviklet produkter, der får det til at se sådan ud.