Knæk Cancer: Alle udvalgte projekter får støtte
Takket være den overvældende støtte til Knæk Cancer bliver 57 forskningsprojekter nu sat i gang. Projekterne skal gøre os klogere på bl.a. behandling, bivirkninger og hurtig diagnose.
Mere end 117 mio. kr. Så meget blev der samlet ind til kræftsagen under årets Knæk Cancer-indsamling i uge 43. Store og små i hele landet cyklede, malede, løb, bagte og pantede for at donere til forskning, patientstøtte og forebyggelse af kræft.
Læs mere om indsamlingsresultatet:
Knæk Cancer: Flot resultat i en svær tid
Pengene går nu til en lang række projekter, som Kræftens Bekæmpelse på forhånd har udvalgt og prioriteret.
Der er penge til alle de 57 projekter, som var indstillet til støtte. Helt nok til alle projekter blev der ikke samlet ind under årets Knæk Cancer, men takket være restmidler fra sidste års indsamling samt midler fra urealiserede projekter er det alligevel muligt at støtte alle 57 projekter.
- Den store støtte betyder, at vi nu kan sætte gang i em masse projekter, der bl.a. vil gøre os bedre til at opdage og behandle kræft og forbedre livet med eller efter kræft. Alt det kunne ikke lade sig gøre uden danskernes imponerende opbakning. Det er forskning, der kommer til at få afgørende betydning for fremtidens kræftbehandling, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Færre bivirkninger ved immunterapi
I år går nogle Knæk Cancer-midlerne til et projekt om bivirkninger ved immunterapi. Immunterapi bruges til behandling af mange forskellige kræftformer, men behandlingen giver ofte bivirkninger, da immunterapien også rammer kroppens raske celler.
Forskerne vil undersøge en ny teknologi, hvor immunterapistofferne først bliver aktive, når de ankommer til kræftknuden, så man skåner de raske celler, og patienterne får færre bivirkninger.
Bedre behandling af kræft i bugspytkirtlen
Et andet projekt skal undersøge, om effekten af immunterapi til patienter med kræft i bugspytkirtlen kan styrkes med en kombination af behandling. Langt størstedelen af patienter med kræft i bugspytkirtlen har ikke gavn af immunterapi, da kræften nedsætter patientens immunforsvar.
Forskerne vil undersøge, om en ny vaccine kan styrke patientens immunforsvar, så effekten af immunterapien bliver større. Målet er at forbedre behandlingen af bugspytkirtelkræft.
Kan DNA-analyse af blod vise lungekræft?
Opdager man lungekræft tidligt og fjerner den med kirurgi, helbredes 50 procent. Desværre kan de nuværende screeningsmetoder ikke opdage kræften tidligt nok.
I et tredje Knæk Cancer-projekt vil forskerne derfor undersøge, om man med to slags DNA-analyser fra blodprøver kan påvise lungekræft tidligere.
Dette er blot et par eksempler på projekter. I alt er der ni forskellige temaer, som får penge fra Knæk Cancer, og inden for disse temaer er der en række konkrete projekter, som fokuserer på kræftforskning, forebyggelse og patientstøtte.