Skip navigation

Når kræft slår knuder på kærligheden

Et stærkt parforhold er en stor styrke, når kræften rammer. Men sygdommen kan også være en belastning for forholdet. Heldigvis er der hjælp at hente – her svarer Susanne Duus, rådgiver i Kræftens Bekæmpelse Århus, sygeplejerske og sexolog, på nogle af de hyppigste spørgsmål.

Genrefoto: Colourbox

Hvor mange oplever forandringer i deres parforhold på grund af kræft?
- Mere end hver fjerde oplever under eller efter et kræftforløb at have behov for hjælp til at håndtere problemer med samliv og seksualitet. Fire ud af fem oplever ikke, at de får den nødvendige hjælp – det viser Kræftens Bekæmpelses undersøgelser.

Det er alt for høje tal. Og det viser, hvor vigtigt det er, at folk er klar over, at Kræftens Bekæmpelse kan hjælpe med rådgivning og samtaler helt gratis. Og så er det vigtigt at understrege, at patienter og pårørende både kan komme alene og som par.

Hvordan hjælper du par berørt af kræft?
- Vi taler om, hvordan det går i parforholdet, og hvad der skal justeres. Den slags samtaler er mange af os ikke vant til at have om selve parforholdet. Og når der så pludselig dumper en kritisk sygdom ned, gør det absolut ikke samtalen nemmere.

Det giver en åbning, at der sidder en tredje person i rummet, der lytter og stiller spørgsmål. For nogle af dem, jeg har i min rådgivning, er det et foredrag om samliv, der giver dem modet til at opsøge hjælp. De ser pludselig, at de ikke er alene om at have det svært i forholdet, og at det er muligt at få gratis hjælp.

Mit bedste råd er: Spørg ind til hinandens behov, og lad være med at tro, at du kan gætte din partners behov. Tal åbent og ærligt sammen.
Susanne Duus, rådgiver i Kræftens Bekæmpelse Århus, sygeplejerske og sexolog

Hvilke udfordringer oplever du hyppigst blandt par, hvor én har kræft?
- At de har mistet evnen til at navigere i deres parforhold. De begynder at tage andre hensyn til hinanden end før sygdommen dukkede op.
Ofte får parret ikke sat ord på, hvad der sker, fordi de er bange for at såre hinanden eller gøre noget forkert i en svær situation.

Mit bedste råd er: Spørg ind til hinandens behov, og lad være med at tro, at du kan gætte din partners behov. Tal åbent og ærligt sammen. Kommunikation er altafgørende for at værne om kærligheden og parforholdet.

Via samtaler og foredrag i kræftrådgivningerne hjælper rådgiver Susanne Duus par med at værne om kærligheden. Foto: Privatfoto

Hvilke hensyn begynder man typisk at tage?
- Nogle gange tror partneren, at han eller hun gør en masse godt for den syge, og den syge kan ikke finde ud af at sige fra. Hvis kvinden eksempelvis har kræft, kan manden nogle gange finde på at undertrykke sin lyst til fysisk kontakt, fordi han ikke vil trænge sig på.
Han gør det for at beskytte hende, men hun tror måske, at han ikke har samme lyst til hende. Der er det vigtigt at sige til sin mand: ’Det betyder meget for mig, at du stadig holder om mig’. 

Når manden i forholdet får kræft, tager kvinden ofte rollen som sygeplejerske. I mange af mine parsamtaler er det kvinden, der svarer, når jeg stiller den kræftramte mand et spørgsmål. Det oplever manden måske som irriterende og han begynder at bide fra sig. Det kan kvinden ikke forstå, når hun nu hjælper ham så meget. Så der udvikler sig et uheldigt mønster over tid. 

Hvilke senfølger påvirker parforholdet?
- Du kan miste lysten, når du er kræftsyg, både til dig selv og din krop. Og det er ikke kun sexlysten, der ryger – det kan også være selve gnisten i livet. Efter et kræftforløb skal du lande i dit eget liv igen og genfinde dit overskud.

Hvis du i en periode ikke har overskud eller lyst til sex, så sig det til din partner. Men husk den fysiske berøring. Sig for eksempel: ’Du betyder stadig rigtig meget for mig. Jeg orker ikke sex, men kom og lad os ligge tæt på sofaen i stedet’

Mange mennesker længes efter kys, kram og kærlighed. Under corona blev det eksempelvis tydeligt for alle, at fysisk berøring er vigtig, ellers kan vi komme til at føle hudsult.

Berøring får din krop til at udskille et beroligende stof, oxytocin. Det kaldes også kærlighedshormonet. Men din berøring skal vare i mindst 30 sekunder, for at stoffet aktiveres – så det er lidt længere end et hurtigt kindkys.

Hvad er de største udfordringer, når vi taler om intimitet og kærlighedslivet?
- Nogle gange betyder sygdommen, at du skal redefinere dig selv og dit forhold til din egen krop. Det kan være svært at vænne sig til, når den pludselig reagerer anderledes, end du er vant til.

Det er derfor vigtigt, at du arbejder med dig selv og lærer at holde af din krop igen. Når du indser, at sådan her ser jeg ud nu, kan du gøre meget mere sammen med din partner.


Hvad skal partneren være opmærksom på?
- Det er vigtigt, at partneren til den kræftsyge med god samvittighed kommer ud af huset og får levet livet uden for ’kræftrummet’. Det er faktisk noget af det vigtigste for begge: At leve et liv, der ikke kun handler om kræft.

Find mere viden og flere praktiske råd på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside:

Læs mere om kræft og parforhold