Skip navigation

Ny måling: Flertal blandt vælgerne støtter stop for tobakssalg til unge

Et flertal af vælgerne mener, det er en god idé at udfase salget af tobak, så det ikke er muligt for danskere født efter 2010 at købe tobak. Især blandt de unge er opbakningen stor.

Adm. Direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker. Foto: Tomas Bertelsen

I befolkningen er der flertal for at indføre et gradvist stop for salg af tobak, så det aldrig nogensinde er muligt for børn og unge født efter 2010 at købe tobak.

I en ny repræsentativ måling foretaget af Epinion for Kræftens Bekæmpelse kalder 64 pct. af de adspurgte forslaget om at udfase salget af tobak for ’meget godt’ og ’godt’. Især unge støtter op. 67 pct. af de 18-34-årige vender tommelen op ad til forslaget.

Regeringen vil i eftermiddag, tirsdag 15. marts, komme med et udspil til en sundhedsreform. Forventningen er, at udspillet indeholder nye og vidtgående forebyggelsestiltag, deriblandt en plan for at sikre, at færre børn og unge begynder at ryge.

Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker siger:

- Hvis presseforlydender om, at regeringen er på vej med yderst ambitiøst udspil – nemlig at forhindre, at børn født efter 2010 starter med at ryge – så kan jeg sige til regeringen, at det bakker et flertal af vælgerne op om. Og det er jo fantastisk, at både politikere og befolkning ønsker det samme: At sikre de kommende generationer et liv uden tobak.

- Tobak udgør den største trussel mod folkesundheden, og rygning er den største enkeltårsag til kræft. Rygning er hvert år skyld i 13.600 dødsfald i Danmark. Det er et kæmpe fremskridt for folkesundheden og vil redde liv, hvis regeringen i dag lancerer tiltaget, siger Jesper Fisker.