Skip navigation

Nye tal: Flere unge dropper cigaretterne

Flere teenagere og unge dropper rygning. Størst er faldet hos de 16- til 19-årige, hvor andelen af rygere i dag er næsten 40 procent lavere end for fire år siden. Udviklingen viser, at politiske tiltag for at begrænse rygning virker. Det får Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden til at efterlyse flere indsatser, der kan nedbringe antallet af 20-24-årige, der ryger. I denne gruppe er det nemlig stadig hver fjerde, der ryger. <br /> <br />

Foto: Colourbox

Danske unge dropper cigaretterne i stor stil. Det viser nye opsigtsvækkende tal fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet. På bare fire år er andelen af rygere blandt de helt unge mellem 16 og 19 år dykket med 37 procent. Blandt de lidt ældre, de 20- til 24-årige, er faldet mere behersket men dog stadig markant: her er andelen af unge, der ryger, faldet med 26 procent.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, som står bag partnerskabet Røgfri Fremtid, kalder det solide fald i andelen af unge rygere for en stor sejr for forebyggelsesarbejdet og den politiske vilje.

Vi kan jo se på tallene, at alt det, vi har gjort i de seneste år, har haft effekt. Nu er det vigtigt, at vi holder fast og fortsætter arbejdet
Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse

- Det her er en rigtig, rigtig god nyhed for folkesundheden. Vi kan jo se på tallene, at alt det, vi har gjort i de seneste år, har haft effekt. Nu er det vigtigt, at vi holder fast og fortsætter arbejdet. Vores mål er – og det deler vi med 86 procent af befolkningen – at ingen børn og unge ryger i 2030. Så, der er et stykke vej endnu. Nye initiativer kunne fx være at indføre helt røgfrie miljøer, hvor de unge opholder sig: i nattelivet, på festivaler, på studiet på de videregående uddannelser osv. Og frem for alt endnu højere priser på cigaretter. Der er nok at tage fat på, siger forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak.

Bekymrende stigning i børn og unges rygning satte gang i den offentlige debat
I 2017 offentliggjorde Statens Institut for Folkesundhed en undersøgelse, der viste en bekymrende stigning i andelen af rygere blandt børn og unge. Tallene viste, at næsten hver tredje ung i alderen 16-24 år (29 procent) røg enten hver dag eller ind i mellem. En stigning på fire procentpoint i forhold til 2013.

At andelen af unge rygere er faldet så markant på så relativ kort tid, viser os jo, at det virkelig nytter, når vi som samfund står sammen
Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden

Stigningen satte skub i den offentlige debat, og kulminerede foreløbigt i december 2019 med Folketingets vedtagelse af en national handleplan mod børn og unges rygning. Siden har det ført til en lang række politiske tiltag, som skal begrænse adgangen til rygning. Blandt andet er der blevet indført røgfri skoletid på folkeskoler og ungdomsuddannelser, priserne på cigaretter er blevet sat i vejret og cigaretpakkerne er gemt væk i butikkerne.

- At andelen af unge rygere er faldet så markant på så relativ kort tid, viser os jo, at det virkelig nytter, når vi som samfund står sammen og sætter handling bag vores ambitioner om at begrænse rygning blandt børn og unge. Vi ved, at risikoen for et livslangt tobaksforbrug øges, jo yngre man er, når man begynder, siger underdirektør i TrygFonden Jette Jul Bruun.

”Jeg opfatter ikke mig selv som ryger, selvom jeg jo er det”

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden lancerer i dag en ny kampagne, der netop er målrettet unge mellem 20 til 24 år, hvor rygning er mest udbredt.

Til kampagnen blev over 50 unge interviewet om deres rygevaner, hvor mange tilkendegav at ville stoppe, inden de bliver ”rigtig voksne”. Underforstået, inden de bliver ”rigtige rygere”.

- Det er vigtigt at forholde sig til sin rygning, inden afhængigheden for alvor tager over, siger Mette Lolk Hanak og fortsætter: ”Over halvdelen af 18-24 år, der ryger, har allerede forgæves forsøgt at stoppe med at ryge”.