Skip navigation

Stråleterapi: Balance mellem effektiv behandling og bivirkninger

Strålebehandling er en vigtig behandling af patienter med hoved-halskræftpatienter og har hævet overlevelsen markant. Men mange af patienterne får ubehagelige bivirkninger og senfølger. Her fortæller vi historien om, hvordan strålebehandling mod hoved-halskræft er udviklet gennem mange års forskning og med støtte fra Kræftens Bekæmpelse.

Halvdelen af alle kræftpatienter får på et tidspunkt under deres sygdom brug for strålebehandling. Og stråleterapi er også en vigtig del af behandlingen af hoved-halskræft, fordi man både kan helbrede kræften, mens vigtige organer bevares. I stedet for f.eks. at operere en kræftramt strube ud, kan man benytte strålebehandling, så patienten både kureres og bevarer stemmen.

Mange års forskning har ført til den behandling, som patienterne får i Danmark og mange andre steder i verden, og som har ført til en markant bedre overlevelse. En af frontpersonerne i den udvikling er overlæge og professor Jens Overgaard, Aarhus Universitetshospital.

- Da jeg startede som læge, kunne vi kurere 40 pct. af patienterne med hoved-halskræft. I dag er det over 80 pct. Det er sket ved, at vi giver patienterne piller mod hypoxi (lav ilt i kræftcellerne), tilføjer kemoterapi og skærer en uge af behandlingstiden, siger den 77-årige Jens Overgaard, der har været professor ved Aarhus Universitet siden 1992 og stadig forsker på fuld tid.

Læs om udviklingen af behandlingen her:

Stråleterapi: Balancen mellem effektiv behandling og bivirkninger