Skip navigation

Ukrainske kræftsyge får vigtig hjælp af Kræftens Bekæmpelse

I alt 20 projekter for ukrainske kræftpatienter har modtaget penge fra en fond, som Kræftens Bekæmpelse har støttet med 3 mio. kr. Pengene går bl.a. til vigtig medicin, udstyr og støtte til kræftpatienter fra det krigshærgede land.

Adobe Stock.
Foto: Adobe Stock

En enorm humanitær katastrofe tog sin begyndelse, da Rusland i februar i år indledte et omfattende angreb på Ukraine. Civilbefolkningen lider under mangel på mad, varme og basale fornødenheder, og mange er på flugt. Børn og voksne ramt af kræft er særligt udsatte.

Derfor donerede Kræftens Bekæmpelse i marts tre mio. kr. til at hjælpe kræftramte ukrainere. I alt 14 europæiske kræftorganisationer har støttet med til sammen ca. 7,5 mio. kr. En tredjedel af pengene er på nuværende tidspunkt uddelt til 20 projekter inden for bl.a. diagnosticering, medicin, støtte og koordinering til gavn for ukrainske kræftpatienter Ifølge WHO får mere end 160.000 ukrainere kræft hvert år.

Mens krigen har raset, har medierne bragt reportager, der vidner om frygtelige forhold for alvorligt syge som kræftramte. Børneafdelinger er blevet bombet, kræftsyge har måttet flygte midt i deres behandling eller er fanget i områder uden mulighed for den rette hjælp og medicin.

- Ligesom andre er jeg dybt berørt af krigen i Ukraine og de chokerende og hjerteskærende beretninger, der når os gennem medierne. Kræftpatienter er afhængige af livsvigtig behandling og er særligt udsatte, når hospitaler ødelægges, medicin slipper op og sundhedspersonale mangler. Derfor glæder det mig, at vi med vores donation nu er med til at hjælpe, og at pengene allerede er kommet mange patienter og pårørende til gode, siger Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses donation her:

Kræftens Bekæmpelse hjælper ukrainske kræftsyge med 3 mio. kr.

Udstyr til strålebehandling
Donationen bliver delt ud gennem en særlig fond, som den globale kræftorganisation Union for International Cancer Control (UICC) har oprettet med det ene formål at hjælpe ukrainske kræftpatienter, deres familier og pårørende.  

En af de organisationer, der har fået tildelt støtte, er Ukrainian Association of Medical Physicists of Ukraine (UAMP). Organisationen har modtaget ca. 65.000 kr. til bl.a. at skaffe de masker, man bruger til at stabilisere hoved-halsområdet ved strålebehandling.

- Donationen gør det muligt at vi – trods de nuværende vanskelige omstændigheder – kan skaffe termoplastiske masker, der er nødvendige for at patienterne kan få afgørende målrettet strålebehandling, siger Ruslan Zelinskyi, præsident for UAMP.

Fondsmidlerne går både til organisationer i Ukraine og i omkringliggende lande som Polen, Bulgarien og Rumænien, hvor mange ukrainske flygtninge befinder sig. UICC har mere end 1.200 medlemmer i 173 lande verden over. Kræftens Bekæmpelse har været medlem siden 1962. 

- Over for situationen i Ukraine kan man føle sig magtesløs. For hvordan kan vi overhovedet gøre en forskel? Men når vi står sammen, så kan vi i fællesskab rigtig meget. Jeg fuld af beundring over den næstekærlighed og solidaritet, jeg oplever over for Ukraine. Det gælder også støtten til mennesker ramt af kræft, siger Helen Bernt Andersen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud har allerede kontakt til ukrainske flygtninge i Danmark ramt af kræft og står klar med en udstrakt hånd til alle, der har brug for støtte. Læs mere her: 

International patientstøtte