Forskning baner vej for mere skånsom behandling af blæretumor
Nye resultater viser, at skylning med kemoterapi i blæren er lige så effektivt som operation, når man skal behandle overfladisk blæretumor. Forskningen er støttet af Kræftens Bekæmpelse og er allerede indført i de danske retningslinjer for behandling.
Hvert år får cirka 1.000 patienter i Danmark konstateret overfladisk blæretumor. De har ikke kræft, men de har en eller flere tumorer i blæren, som kan udvikle sig til kræft. Derfor skal blæretumorerne fjernes, og patienterne skal gå til kontrol, så man kan holde øje med tilbagefald.
Det forklarer Maria Skydt Lindgren, der er læge og forsker ved Urinvejskirurgi på Aarhus Universitetshospital.
- Cirka seks pct. af de overfladiske blæretumorer bliver til kræft. Og da der samtidig er en stor risiko for tilbagefald, er det noget, vi skal holde øje med, siger Maria Skydt Lindgren.
Hun står i fællesskab med professor Jørgen Bjerggaard Jensen bag vigtig dansk forskning, der har ført til en ny behandling af patienter med overfladisk blæretumor. Forskningen er støttet af Kræftens Bekæmpelse.
Tidligere blev overfladiske blæretumorer altid opereret væk. Men Maria Skydt Lindgrens forskning har vist, at over halvdelen af alle patienter med tilbagefald af overfladisk blæretumor kan nøjes med at få skyllet blæren med kemoterapi. Resten skal fortsat have en operation.
Med de nyeste resultater har hun fulgt op på patienterne og slår fast, at behandlingen med kemoterapiskylning også er effektiv og sikker for patienterne på den lange bane.
- Det har nogle rigtig gode perspektiver, når vi kan undgå kirurgi. Patienterne slipper for den risiko, som altid er forbundet med en operation, og det har vist sig, at de får færre bivirkninger, formentlig fordi de undgår et operationssår i blæren.
- Med de nye resultater ser vi også, at skyllebehandlingen har en blivende effekt. Blandt de patienter, hvor kemoterapiskylning af blæren har virket, og tumorerne forsvinder, er der markant færre, som får nye tilbagefald, siger Maria Skydt Lindgren.
Hvem skal have hvilken behandling
Videre forskning vil forhåbentlig føre til viden om, hvilke patienter der kan nøjes med intensiv kemoterapiskylning, og hvilke der skal have en operation - eller en anden behandling.
- Hvis man kan forudse, hvem der kan nøjes med kemoterapiskylning, kan vi give alle den helt rigtige behandling fra starten. Det vil være et stort fremskridt, siger Maria Skydt Lindgren.
Hun tilføjer, at man godt kan få skyllebehandlingen igen ved tilbagefald.
Den nye undersøgelse er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Clinical Oncology.