Skip navigation

Fuldkorn forebygger kræft: Får du nok?

Et fuldkornsrigt morgenmåltid er en sund og nem vej til den anbefalede mængde fuldkorn, der forebygger kræft. Ny undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danskerne nyder fuldkorn til morgenmad.

Fuldkorn til morgenmad giver ikke kun en sund og god start på dagen. Det er også med til at mindske risikoen for tarmkræft. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får 75 g. fuldkorn om dagen for at nedsætte risikoen med 17 pct. Fuldkorn er desuden gavnligt i forhold til forebyggelse af en række andre kræftformer og livsstilssygdomme.

Hele 4 ud af 10 danskere spiser morgenmadsprodukter med fuldkorn fem gange om ugen eller mere. Det viser nye tal fra ”Kost, Kræft og Helbred – Næste Generationer”. Det er 40 pct. af danskerne, der starter stort set hver dag med enten gryn, grød, eller andre morgenmadsprodukter med fuldkorn. Hertil kommer rugbrød og andet fuldkornsbrød som vigtige kilder til fuldkorn om morgenen.

Chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse Gitte Laub Hansen ser positivt på danskernes morgenmadsvaner:

- Fire ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges. Antallet af danskere, der vælger en fuldkornsrig morgenmad, er derfor både meget lovende for deres egen generation og risiko for tarmkræft, men også for deres børn, der bliver flasket op med fuldkorn, fortæller hun.

Gode morgenmadsrutiner

Det er både nemt og sundt at få fuldkorn til morgenmad. Du kan vælge at spise bare 1½ dl havregryn eller tilsvarende om morgenen for allerede at være halvvejs til at have spist de anbefalede 75 g. fuldkorn om dagen. Resten kan du nå til frokost med to skiver rugbrød eller som fuldkornspasta til aften.

Måske kan det til tider også føles uundgåeligt at give efter for børnenes plagen efter sukkerrige morgenmadsprodukter, der ofte lokker med glade farver og sjove figurer på emballagen.

Heldigvis findes der mange spændende alternativer til havregryn, der også har det orange fuldkornslogo. Morgenmadsprodukter, der bærer det orange logo, har et højt indhold af kostfibre og lavt indhold af sukker, salt og mættet fedt.