Skip navigation

Intet fald i andelen af rygere

Lige så mange danskere ryger, som for to år siden. Nye tal viser, at det stadig er knap hver femte, der ryger regelmæssigt. Kræftens Bekæmpelse opfordrer regeringen til at hæve prisen på tobak.

Kræftens Bekæmpelse håber, at regeringen vil sætte prisen på tobak op i forbindelse med finansloven for 2022. Foto: Colourbox

Den positive udvikling for rygning i Danmark er gået i stå. Nye tal fra undersøgelsen ’Danskernes Rygevaner’ viser, at 19 pct. af befolkningen over 15 år ryger, heraf 13 pct. dagligt. Det er lige så mange som for to år siden.

- Rygning koster liv, og det er skuffende, at det ikke går den rigtige vej. Det er et vink med en vognstang til politikerne om, at der skal endnu mere handling til, hvis færre skal ryge, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Det er et vink med en vognstang til politikerne om, at der skal endnu mere handling til, hvis færre skal ryge
Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

Rygning er årsag til kræft, hjerte-kar- og lungesygdom og er hvert år skyld i omkring 13.000 for tidlige dødsfald alene i Danmark.

Tobak skal være dyrere
Stagnationen i tallene kommer efter en positiv udvikling i 2019-2020. Her faldt andelen af rygere nemlig. Men trods nye regler for tobak under disken, neutrale pakker og røgfri skoletid er udviklingen gået i stå. 

Det er der ifølge Niels Them Kjær en god forklaring på. De initiativer, der er sat i gang, har fokus på at undgå, at børn og unge begynder at ryge. Der har ikke været tilsvarende tiltag for voksne, siden prisen på tobak steg i 2020.

Han er ikke i tvivl om, hvad de skal til, for at flere dropper tobakken:

- Højere pris. Det skal være prisstigninger, som kan mærkes, og de skal komme jævnligt. Lige nu har regeringen en oplagt mulighed for at få højere afgifter på tobak med i finansloven – den chance håber jeg, de griber. Gerne som del af større plan for forebyggelse.

Prisen på tobak skal op. Det skal være prisstigninger, som kan mærkes, og de skal komme jævnligt.
Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

Den 1. april 2020 steg prisen på en pakke cigaretter fra ca. 40 kr. til 55 kr. Efterfølgende viste tal fra Danskernes Rygevaner, at andelen af rygere faldt fra 20 til 18 pct.

Bedre hjælp til rygestop
Prisstigninger skal dog ikke stå alene, men kombineres med bedre hjælp til rygestop. Tre ud af fire rygere vil nemlig gerne stoppe.

- Mange ønsker at komme af med deres afhængighed, og i Danmark har vi nogle virkelig gode rygestoptilbud. Desværre har færre brugt mulighederne for rådgivning de seneste år. Det er vigtigt, at alle, der gerne vil stoppe, kender hjælpemulighederne, siger Mads Lind, chefkonsulent i Hjerteforeningen

Ifølge Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse skal sundhedsvæsnet systematisk rådgive patienter om rygestop, da det har stor betydning for behandlingen; rygestopmedicin skal være gratis for særlige grupper, og årlige landsdækkende kampagner skal være med til at motivere borgerne til at benytte et tilbud om hjælp til at kvitte tobakken.

Læs om udviklingen i rygning:

Fakta om rygning: Voksnes rygevaner