Skip navigation

Kræftens Bekæmpelse: Ny sundhedspakke giver håb til patienter

Kræftplan V, flere penge til kræftområdet, tilskud til behandling af tandskader efter kræft og et pilotprojekt om screening for lungekræft. Det er blandt initiativerne i regeringens sundhedspakke. Kræftens Bekæmpelse hilser initiativerne velkommen.<br />

- Vi glæder os over, at regeringen kommer med en række ambitiøse initiativer til at rette op på kræftområdet. Foto: Ditte Valente

Hos Kræftens Bekæmpelse vækker det begejstring, at statsminister Mette Frederiksen, formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde i dag på et pressemøde har præsenteret regeringens nye sundhedspakke.

Vi glæder os over, at regeringen kommer med en række ambitiøse initiativer til at rette op på kræftområdet. Det er nødvendigt
Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Pakken indeholder en ny kræftplan, der ifølge regeringen bliver den største hidtil. Og, på den korte bane, en akut styrkelse af kapaciteten på kræftområdet, bedre rådgivning af kræftpatienter samt øget overvågning af kræftbehandlingstider. Initiativerne kommer sammen med en økonomisk million-indsprøjtning allerede fra i år og 2024 samt yderligere midler med den nye kræftplan V.

- Vi glæder os over, at regeringen kommer med en række ambitiøse initiativer til at rette op på kræftområdet. Det er nødvendigt. Kræftområdet er under et stigende pres, hvilket den seneste tids medieomtaler da også har vist, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Bedre rammer for patienter

Jesper Fisker understreger, at Kræftens Bekæmpelse meget gerne bidrager til drøftelserne om det nærmere indhold i en kommende Kræftplan V og de andre kræftelementer i sundhedspakken.

Man kan ikke rette sundhedsvæsnet op uden flere penge. Derfor er det positivt, at regeringen sætter økonomi bag sine forslag
Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Planen bør ifølge foreningen indeholde elementer fra den genopretningsplan på kræftområdet, som Sophie Løhde har sat i gang som følge af kræftsagen fra Aarhus Universitetshospital. Og den bør indeholde initiativer, der kan sikre ensartede og ordentlige rammer for kræftpatienter før og efter kræftbehandlingen på sygehuset.

- Den seneste kræftplan, kræftplan IV, blev fremlagt af den daværende regering i sensommeren 2016. Det er på tide, at det næste spadestik bliver taget. Patienterne skal have gode vilkår, når de er indlagt. Men der skal også være bedre rammer for alt det uden for sygehuset. Både det, som foregår hos praktiserende læge før sygehuset, og det, der sker bagefter i kommunerne i form af hjælp til bl.a. senfølger.  

Tandlæge og screening for lungekræft

Allerede nu tager regeringen initiativ til at forbedre vilkårene for kræftpatienter: Gruppen af patienter, der kan få tilskud til tandlægeregningen ved tandskader efter f.eks. kræftbehandling, bliver udvidet.

Derudover skal et pilotprojekt undersøge, om screening kan forbedre prognosen for patienter med lungekræft. Lungekræft har høj dødelighed og er den kræftsygdom, der rammer flest mennesker i Danmark.

- Både udvidet tilskud til behandling af tandskader efter kræftbehandling og screening for lungekræft har længe været et ønske fra Kræftens Bekæmpelse. Det er dejligt, at det nu bliver til virkelighed og gavn for de patienter, der er berørt, siger Jesper Fisker.

Løft af hele sundhedsvæsnet

Udover kræftområdet indeholder regeringens sundhedspakke initiativer, der skal styrke det nære sundhedsvæsen og løse de store udfordringer med kapacitet og personale, som sundhedsvæsnet lider under.

- Man kan ikke rette sundhedsvæsnet op uden flere penge. Derfor er det positivt, at regeringen sætter økonomi bag sine forslag, og at man vil løfte ikke bare kræftområdet, men hele sundhedsområdet. Med den nye sundhedspakke er der fornyet håb for patienterne, siger Jesper Fisker.

Faktaark: Ny sundhedspakke