Skip navigation

Kræftforskere finder øget risiko for graviditet uden for livmoderen med hormonspiral

Hormonspiralen er en kendt og sikker prævention for mange kvinder. Men skulle den svigte, og kvinden bliver gravid, er der en øget risiko for, at graviditeten sker uden for livmoderen. Det viser en ny dansk undersøgelse, som forskere fra Kræftens Bekæmpelse, Rigshospitalet og Nordsjællands Hospital står bag.

Foto: Tomas Bertelsen
....både dette og kommende resultater kan hjælpe læger og kvinder til at træffe valg om den bedste type prævention på et oplyst grundlag
Amani Meaidi, postdoc

I forbindelse med forskning om sammenhængen mellem kræft og brug af hormoner har forskere fra bl.a. Kræftens Bekæmpelse nu afdækket en anden bivirkning, nemlig graviditet uden for livmoderen.

Det har forskerne netop fået udgivet en undersøgelse om, i det anerkendte videnskabelige tidsskrift JAMA. Undersøgelsen viser, at kvinders risiko for en graviditet uden for livmoderen er større ved brug af hormonspiral end ved andre former for hormonprævention.

I undersøgelsen sammenligner forskerne tre forskellige hormonspiraler og finder, at risikoen er størst med dén hormonspiral, som indeholder den mindste mængde hormon.

Risikoen for graviditet uden for livmoderen er dog stadig meget lille med en hormonspiral, fordi den effektivt beskytter mod i det hele taget at blive gravid.

Men er man uheldig at blive gravid med en hormonspiral, er risikoen for, at graviditeten forplanter sig uden for livmoderen, altså større sammenlignet med, hvis man bliver uønsket gravid på for eksempel p-piller.  

Forskerne anslår, at ud af 10.000 kvinder, der bruger hormonspiral i ét år, vil omkring 16 kvinder blive gravide uden for livmoderen med dén hormonspiral, som indeholder mindst hormon. Til sammenligning er antallet syv kvinder for de to andre hormonspiraler på markedet og to for kvinder på p-piller.  

- Risikoen for en graviditet uden for livmoderen er altså lille uanset hvilken hormonspiral, man bruger. Vi mener derfor ikke, fundene skal afskrække kvinder fra brugen af hormonalspiral. Det siger læge og postdoc Amani Meaidi, fra forskningsgruppe Kræftmonitorering og Farmakoepidemiologi hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der har taget initiativ til og stået i spidsen for den nye undersøgelse.

Hun kommer dog alligevel med en opfordring til de kvinder, der overvejer at få en spiral:

- Man bør overveje at anvende hormonspiralen med næst-mindst mængde hormon i frem for hormonspiralen med mindst hormon for at nedsætte risikoen for graviditet uden for livmoderen, siger Amani Meaidi og fortsætter:

- Hvis man allerede bruger hormonspiralen med mindst hormon i og er tilfreds med denne, er der ikke grund til at få den udskiftet før tid.  Graviditet uden for livmoderen er trods alt en sjælden bivirkning, siger hun.       

Registre giver vigtig viden
I deres arbejde benytter Amani Meaidi og hendes kolleger registre og data til blandt andet at finde nye årsager til kræft.

Hvilke bivirkninger giver kvinders hormon-prævention?

Og der er god brug for den nye viden for at blive klogere på, hvordan hormonprævention påvirker kroppen. I Danmark bruger over 380.000 kvinder prævention, der indeholder hormon. Nogle bivirkninger er velkendte så som migræne og depression men man har endnu ikke et fuldstændigt billede af, hvilke bivirkninger der kan være ved midlerne.

- Det er vores nye resultater et vigtigt bidrag til, og jeg synes det er en ekstra bonus, når vi som kræftforskere kan bidrage med nye fund, som ikke direkte har noget med kræft at gøre, men som kan bidrage med mere viden om bivirkninger ved lægemidler. Både dette og kommende resultater kan hjælpe læger og kvinder til at træffe valg om den bedste type prævention på et oplyst grundlag, siger Amani Meaidi.

 

Resultaterne er offentliggjort her: Meaidi A et al.: Ectopic pregnancy risk in users of levonorgestrel-releasing intrauterine systems with 13.5, 19.5, and 52 mg of hormone. JAMA. 2023 Mar 21;329(11):935-937. doi: 10.1001/jama.2023.0380.