Skip navigation

Lidl stopper med at sælge tobak og nikotin

Efter 2028 vil man ikke kunne købe cigaretter i Lidl. Supermarkedskæden har besluttet at udfase salget af tobak og nikotin de næste fem år. Kræftens Bekæmpelse håber, at initiativet vil sprede sig, og inviterer de øvrige dagligvarekæder til dialog.

Dagligvarekæden Lidl stopper al salg af tobak og nikotin i sine butikker inden udgangen af 2028 og bliver dermed det første supermarked i Danmark, der ikke længere sælger tobak. Udmeldingen glæder Kræftens Bekæmpelse:

- Det er et fantastisk initiativ, som åbner helt nye muligheder for tobaksforebyggelse. Det vil være med til, at færre børn og unge begynder at ryge, og at det bliver lettere at blive røgfri for dem, som gerne vil holde op, siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Det er et stort skridt mod en udfasning af tobak fra dagligvarehandlen
Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Initiativet betyder, at alle nye Lidl-butikker, der åbner, vil være tobaks- og nikotinfri. Og om fem år vil der i ingen butikker være hverken cigaretter, tobak eller nikotinprodukter på hylderne.

Opfordrer flere til at følge trop

Lidl er partner i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens partnerskab ’Røgfri Fremtid’ og udtaler, at de føler ansvar for at gå foran, når det gælder om at forebygge børn og unges rygning.

Flere andre dagligvarekæder er også del af Røgfri Fremtid, og Kræftens Bekæmpelse opfordrer til, at de følger Lidl’s eksempel.

- Vi håber, at Lidl’s beslutning breder sig til resten af dagligvarebranchen. Det er et stort skridt mod en udfasning af tobak fra dagligvarehandlen. Det kan bane vejen for et endeligt stop for salg af de skadelige produkter, siger Niels Them Kjær.

Kræftens Bekæmpelse vil inden sommerferien invitere dagligvarekæderne til dialogmøde om, hvordan initiativet kan bredes ud i de øvrige butikker.

To ud af tre danskere bakker op om at begrænse omfanget af butikker, der sælger tobak
Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Ingen tobak i almindelige butikker

Tanken om at gøre tobak og nikotin mindre tilgængeligt er ikke ny for Kræftens Bekæmpelse, der arbejder for, at produkterne skal helt ud af supermarkeder og kiosker.

Inspirationen kommer fra Holland, der vil begrænse salget af tobak, så det til sidst kun er muligt at købe en pakke cigaretter i særlige tobaksbutikker.

- Det gør det ikke bare mere bøvlet, men sender også et signal om, at tobak og nikotin ikke er som letmælk og kartofler. Og faktisk bakker to ud af tre danskere op om at begrænse omfanget af butikker, der sælger det, fortæller Niels Them Kjær.

Det er ikke første gang, at supermarkedskæder markerer sig på tobaksdagsordenen. I 2019 gemte Rema 1000 som den første supermarkedskæde tobakken væk i butikkerne.

Konkurrenterne fulgte trop, og sammen med Aldi, COOP, Lidl, Salling Group og Magasin modtog Rema 1000 i 2019 Kræftens Bekæmpelses Hæderspris for deres initiativ. Det blev startskuddet til, at politikerne vedtog, at det skulle være lovpligtigt for alle butikker og kiosker at skjule tobak i butikkerne fra 1. april 2021.