Skip navigation

Professor Marja Jäättelä 60 år: Kræftforsker der går sine egne veje

I dag, d. 25. februar bliver professor Marja Jäättelä 60 år. Hun er forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og er gennem sit arbejde blevet en internationalt anerkendt kræftforsker – en karriere, som hun i høj grad selv har formet ved altid at gå sine egne veje.

Professor Marja Jäättelä er forsker hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og internationalt anerkendt for sin forskning i celledød. Lørdag d. 25. februar bliver hun 60 år. Foto: Tomas Bertelsen

Lige siden 9. klasse har Marja Jäättelä vidst, at hun ville være forsker. Fascinationen af videnskab blev grundlagt i biologilaboratoriet i Helsinki, hvor hun og klassekammeraterne pustede ko-lunger op og dissekerede mus. Det førte til, at Marja Jäättelä fulgte i sin fars fodspor og begyndte at læse medicin. Uddannelsen til læge var dog mest en plan B, for lige fra starten var drømmen at blive forsker. Men visheden om at have en solid lægeuddannelse at falde tilbage på gav den unge studerende muligheden for at gå sine egne veje inden for forskningen. 

Der snor sig i det hele taget en rød tråd af selvstændighed, mod og ønsket om at gøre tingene på sin egen måde, igennem Marja Jäätteläs liv og karriere. Kombineret med en uomtvistelig blanding af hårdt arbejde, intelligens og talent. 

Som da doktordisputatsen blev påbegyndt allerede på tredje år af medicinstudiet – og færdiggjort, da hun var 27 år. Eller da to års afsluttende eksamener på studiet blev taget på et halvt år, så Marja kunne flytte ned til sin danske kæreste i København og gøre sin uddannelse færdig der. 

Eller historien om dengang Marja Jäättelä, som er tidligere elitesvømmer på det finske landshold, var ude og svømme i Øresund. I stedet for at svømme langs kysten valgte hun den større udfordring med at svømme udad – mod Sverige – hvilket førte til, at hun blev samlet op af kystvagten, fordi hun svømmede i sejlrenden. 

Det blev da heller aldrig nødvendigt med en plan B. I stedet blev det til en karriere som internationalt anerkendt kræftforsker. Gennem sit arbejde har Marja Jäättelä udvidet videnskabens forståelse af kræftcellers biologi og ikke mindst de mekanismer, de benytter sig af for at holde sig i live. Det er grundforskning i ordets fineste betydning. Den slags, som er det fundament, som alle fremskridt og nye behandlinger hviler på. En lille flig af perspektiverne ved Marja Jäätteläs opdagelser er, at effekten af kemoterapi muligvis kan forstærkes ved samtidig at tage bestemte former for allergimedicin – resultater som forskere arbejder på at få efterprøvet på kræftpatienter i klinikken. 

Læs portræt af Marja Jäättelä her

Professor Marja Jäättelä 60 år: Kræftforsker der går sine egne veje