Skip navigation

Rugbrødsmadder hitter til aftensmad

Rugbrød er en sund og lækker vej til fuldkorn, der forebygger kræft. Og vi er så vilde med rugbrød i Danmark, at rugbrødsmadder faktisk er vores foretrukne aftensmad.

Rugbrødsmadder hitter til aftensmad.

Rugbrødsmadder ligger på førstepladsen, når danskerne bliver spurgt til, hvad de fik til aftensmad i går. Det viser en undersøgelse fra 2021, som Madkulturen stod bag.

Kræftens Bekæmpelse hylder i denne uge rugbrødet i anledning af Fuldkornspartnerskabets smørrebrødsuge.

Fuldkorn forebygger kræft  

Rugbrød smager ikke kun godt - det er også en nem og lækker måde at få fuldkorn på.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får 75 g. fuldkorn om dagen. Det svarer eksempelvis til 2 dl havregryn og 1 stykke rugbrød.

- Vi er rigtig gode til at spise fuldkorn i Danmark - vi spiser i gennemsnit 82 g. fuldkorn om dagen. Jo mere fuldkorn vi spiser, jo større er den positive effekt i forhold til at forebygge tarmkræft. Derfor har vi i smørrebrødsugen fokus på rugbrødets mange fordele, siger chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse Gitte Laub Hansen.

Rugbrød er ikke en nødløsning

8 pct. af os fik rugbrødsmadder til aftensmad i går. Alligevel undskylder vi ofte overfor hinanden, hvis aftensmaden endnu engang ender med at stå på rugbrødsmadder.

- Rugbrød bør ikke ses som en nødløsning og ”den kedelige aftensmad”. Det er sundt og godt for os, og bør serveres med en portion madkulturel stolthed krydret med lidt bedre samvittighed, siger Gitte Laub Hansen.