Skip navigation

Selv lægerne kalder ham ’et mirakel’

For seks år siden opgav lægerne at give Hasse mere behandling for hans fremskredne bugspytkirtelkræft. Heldigvis insisterede hans hustru på, at han skulle med i et nyt forsøg.

Hasse Havgaard Mortensen på hospitalet - dengang ingen turde drømme om, hvor godt det ville gå. FOTO: Privat

- Vi har ikke mere behandling at tilbyde dig. Nu skal du gå hjem og få det bedste ud af resten af dit liv.

Nogenlunde sådan falder ordene den vinterdag i 2017, da lægen på det lokale sygehus gør det klart for 68-årige Hasse Havgaard Mortensen, at han snart skal dø af bugspytkirtelkræft. 

Det fortæller Hasse og hans kone, Inge Sandvad, om i en ny podcast fra Kræftens Bekæmpelse. Du kan høre hele fortællingen her:

Mirakelmanden

Et voldsomt chok

Forud for lægesamtalen har Hasse været igennem knap to års forløb med kemoterapi. Men nu mener lægen altså ikke, at det giver mening at fortsætte behandlingen.

Ordene kommer som et chok. Hasse kan hverken tale eller lytte under resten af samtalen. Men heldigvis har han sin hustru ved sin side. Og hun har ikke tænkt sig at give op så let.

- Jeg tænker, at det simpelthen ikke kan være rigtigt! Jeg sidder jo ved siden af en mand, der på ingen måder virker bankesyg, fortæller Inge.

Selvom hverken Hasse eller Inge er forberedt på lægens besked, har Inge alligevel på forhånd været inde på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside for at tjekke mulighederne for forsøgsbehandling inden for bugspytkirtelkræft. Og hun har bemærket et helt nyt forsøg.

- Jeg siger så til lægen, at jeg har hørt om et forsøg med immunterapi på Herlev Hospital. Det kender han ikke noget til, men jeg er ikke typen, der tager et nej for et nej. Og endelig slår han op på sin computer og finder det, beretter Inge Sandvad.

Læs mere om forsøgsbehandling og find databasen over aktuelle forsøgsbehandlinger her

Inge presser på

Lægen mener dog ikke, at Hasse kan komme i betragtning til det pågældende forsøg. Men Inge presser på, og til sidst får de en henvisning til forsøget.

Herefter går det stærkt. En uge senere er Hasse med i et nyt og banebrydende forsøg, hvor immunterapi bliver kombineret med strålebehandling. Det bliver den vildeste rutsjebanetur for parret.