Skip navigation

Åbent brev til skatteminister: Sænk prisen på frugt og grønt

Kræftens Bekæmpelse foreslår sammen med andre aktører en lavere moms.

Kræftens Bekæmpelse vil have sænket momsen på frugt og grønt.
Kræftens Bekæmpelse vil have sænket momsen på frugt og grønt. Foto: Unsplash

Danmark har 25 pct. moms på alle typer varer. I de fleste andre lande i EU er momsen differentieret. I et åbent brev til skatteminister Jeppe Bruus opfordrer vi til at nedsætte momsen på sunde fødevarer. 

Læs brevet her

Prøveforsøg hos butikskæder gav mærkbare resultat

I foråret 2024 har både Lidl Danmark og 365discount kørt forsøg, hvor butikskæderne sænkede prisen på frugt og grønt med et beløb, der svarer til momsen. 

365discount fjernede i en uge i slutningen af januar momsen på frugt og grønt, hvilket medførte et mersalg af frugt og grønt på henholdsvis 43 og 37 pct.

Lidl så også en markant stigning i salget, da discountkæden i februar og marts reducerede prisen på frugt og grønt.

Skatteminister sætter analyse i gang

Skatteminister Jeppe Bruus har i forlængelse af det åbne brev igangsat en undersøgelse af, hvad det vil koste samfundet at ændre på momsen, så nogle varer er billigere, og det glæder Forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak: 

- Vi er meget glade for, at der nu fra politisk side er fokus på muligheden for at gøre det sunde valg billigere. De fleste af os spiser langt mindre frugt og grønt end anbefalet, og der er en bekymrende stigning i antallet af danskerne med overvægt. Lavere moms på det sunde er en af vejene til at gøre noget ved det.   

En undersøgelse fra november 2023 af Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Nationalt Center for Overvægt, Diabetesforeningen og Hjerteforeningen viser, at 80 procent af danskerne bakker op om ideen om at sænke prisen på sunde fødevarer for at fremme et sundere liv.

Befolkningsundersøgelser af danskernes sundhed viser at alt for mange danskere spiser usund,  og at antallet af danskere, der lever med overvægt og i særdeleshed svær overvægt, er steget markant de seneste år. I Danmark har 53 pct. af alle voksne overvægt. Overvægt øger risikoen for mindst 15 forskellige kræftformer og er en af de vigtigste risikofaktorer for kræft.

Vil du vide mere om overvægt og kræft?

Overvægt er en af tidens største samfunds- og sundhedsmæssige udfordringer. Få mere viden om årsagerne og sammenhængen mellem overvægt og kræft.

Læs mere her