Skip navigation

Husk solbeskyttelse uanset hudtype: - Alle kan blive solskoldet

Det er er ikke alle, der husker at beskytte sig for solens skadelige stråler.

Man skal huske solcreme uanset hudtype.

Sommerferien står for døren, og for mange betyder er det ensbetydende med timevis under solens stråler. Men med solen kommer også risikoen for solskoldninger. 

Mange er tilbøjelige til at tro, at lige netop deres hudtype ikke bliver forbrændt af solens stråler. Der eksisterer nemlig en udbredt, men forkert forestilling om, at det kun er de lyse hudtyper, der bliver solskoldet og har brug for solbeskyttelse. 6 ud af 10 danskere har hudtype 1 eller 2, hvilket er de hudtyper, der lettest bliver solskoldet i sommerens høje uv-stråling.

Men alle hudtyper kan blive forbrændt og har brug for solbeskyttelse. Det viser nyt notat af Kræftens Bekæmpelse, hvor 40 pct. af danskere med hudtype 3 er blevet solskoldet i deres sommerferie. Også selvom de mener, at de sjældent eller aldrig bliver skoldet. Det samme gælder for 12 pct. af danskere med hudtype 4. Hudtype 3 og 4 kan tåle en del mere sol end hudtype 1 og 2, men de kan stadig blive solskoldet, hvis man ikke passer på.

- Der er en tendens til at tro, at det kun er de lyse hudtyper, der kan blive skoldet af solen. Men faktisk er det vigtigt, at alle husker solbeskyttelse uanset hudtype. For alle hudtyper kan blive solskoldet, fortæller Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.  

 

Solskoldninger er ikke gratis 

Hvis du først bliver solskoldet, kan det have alvorlige konsekvenser på sigt. Risikoen for at udvikle modermærkekræft stiger, jo flere solskoldninger og jo mere uv-stråling, vi udsættes for gennem livet. 

- Det er afgørende, at vi husker på de tre solråd – skygge, solhat og solcreme - hen over sommeren, uanset om man er i Danmark eller sydpå. Er man først blevet solskoldet, så er skaden sket. Ens hud glemmer nemlig aldrig, siger Peter Dalum.

Hvis vi husker de gode solvaner, når vi er i solen, kan vi til gengæld mindske risikoen for modermærkekræft markant. For 9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft kan nemlig forebygges, hvis vi husker at passe på vores hud.

Få gang i de gode solvaner

Solbeskyttelse kan forebygge kræft i huden. 9 ud af 10 tilfælde af hud-og modermærkekræft kan forebygges, hvis du beskytter dig mod uv-stråling fra solen og undgår solarier.

Læs mere om solrådene her