Skip navigation

Ny indsigt i kræftcellers vækst og spredning

Forskere har med støtte fra Kræftens Bekæmpelse gjort vigtig opdagelse om kræft.

petriskål
Arbejdet foregår i laboratoriet, hvor forskerne udfører deres eksperimenter på kræftceller i petriskåle. Arkivfoto

Forskere fra Syddanske Universitet har opdaget en hidtil ubemærket funktion af proteinet MYC, som spiller en vigtig rolle i udvikling af mange kræftformer. De håber, at opdagelsen kan vise vej til ny behandling.

Resultatet tager udgangspunkt i den meget alvorlige brystkræftform, triple negativ brystkræft. Forskerne ønskede at forstå, hvorfor denne kræftform, der udgør cirka 15 pct. af brystkræfttilfælde, er særligt aggressiv.

Det førte dem dybt ind i kræftcellernes inderste, til MYC-proteinet, der både spiller en rolle i triple negativ brystkræft, og i mange andre former for kræft.

MYC bidrager nemlig til at tænde og slukke bestemte gener i kræftcellerne, hvilket øger kræftcellernes evne til at vokse og sprede sig i kroppen, forklarer Rasmus Siersbæk, der er forskningsleder på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi ved Syddansk Universitet.

- Tidligere har man troet, at dette udelukkende foregår ved, at MYC binder lige ved siden af generne i vores DNA. MYC binder dog også mange andre steder på DNA’et langt væk fra generne, og vi har fundet ud af, at MYC også spiller en vigtig rolle på disse steder. Herfra kan MYC nemlig aktivere nogle helt andre gener, der også er vigtige for kræftudviklingen, siger han og tilføjer:       

- Vi kan se, at det går dårligere for de brystkræftpatienter, der har megen aktivitet i de gener.

Dette er gener, der typisk allerede er tændt af andre proteiner i kræftcellerne, men MYC fungerer som en slags volumen-knap, der kan forstørre gen-aktiviteten, så kræften udvikler sig hurtigt og spreder sig, siger Rasmus Siersbæk.

To funktioner af MYC-protein

Ifølge de nye resultater er der altså overordnet to forskellige funktioner af MYC, der aktiverer gener på forskellige måder, og de er begge vigtige for, at MYC-proteinet kan booste kræftcellers evne til at dele sig og spredes i kroppen.

Og dermed er der også to funktioner af MYC, som man kan forsøge at ramme med behandling, siger Rasmus Siersbæk.

Hjælpe-proteiner kan være mål for behandling
Det har imidlertid vist sig at være svært at ramme MYC-proteinet med medicin.

- Derfor er vi nu i gang med at se på de proteiner, der hjælper MYC med at aktivere gener, da disse hjælpe-proteiner er lettere at ramme. Vi har identificeret nogle hjælpe-proteiner, som er vigtige for denne nye funktion af MYC, og som måske kan være mål for fremtidig behandling, forklarer han.

Arbejdet foregår i laboratoriet, hvor forskerne udfører deres eksperimenter på kræftceller i petriskåle.

- Jo mere vi ved om MYC, desto større er muligheden for at finde måder at hæmme dette protein på og dermed hæmme kræften. Håbet er at det kan føre til nye behandlinger for kræft, siger Rasmus Siersbæk.

De nye resultater er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Genetics

Find resultaterne her: Jakobsen S.T. et al:  MYC activity at enhancers drives prognostic transcriptional programs through an epigenetic switch. Nature Genetics 7. marts 2024. DOI: 10.1038/s41588-024-01676-z.

Læs den videnskabelige artikel her:

Nature Genetics

Læs om den forskning, som Kræftens Bekæmpelse støtter:

Forskning vi støtter

Læs om den forskning, som Kræftens Bekæmpelse støtter

Forskningen finder sted både i Kræftens Bekæmpelses eget forskningscenter og på hospitaler og universiteter rundt omkring i landet.

Forskning, vi støtter