Skip navigation

Nye tal: Flere overlever kræft i bugspytkirtlen

Overlevelse efter bugspytkirtelkræft er bedret, men det er stadig en alvorlig sygdom.

Takket være bedre kirurgi, bedre onkologisk behandling og kræftpakker stiger overlevelsen efter bugspytkirtelkræft.

Med små skridt går udviklingen inden for bugspytkirtelkræft den rigtige vej. Overlevelsen er stigende, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse. Fra perioden 2017-2019 til perioden 2020-2022 er kvinders 1-årsoverlevelse steget fra 38 til 41,5 pct. og 5-årsoverlevelsen fra 13,4 til 16 pct. Tallene er netop offentliggjort i den nye publikation ’Kræft i Danmark 2024’.

Men dødeligheden er stadig høj. Hos mænd med bugspytkirtelkræft er der kun en marginal fremgang i de sidste år, viser tallene. Ekspert i bugspytkirtelkræft, Claus Wilki Fristrup, siger:  

- Der er sket en udvikling. Overlevelsen er blevet bedre, selv om det er fra noget småt til noget mindre småt. Vi ved ikke, hvorfor fremgangen er størst hos kvinder. Men måske er det, fordi de hurtigere kontakter lægen, når de får symptomer.

Sene symptomer

Når et menneske får stillet diagnosen bugspytkirtelkræft, er sygdommen ofte fremskreden. Det betyder, at 40 pct. ikke kan behandles, fordi kræften er vokset ind i det omgivende væv eller har spredt sig til andre dele af kroppen. 

- Det er en sygdom, der giver nogle meget sene og uspecifikke symptomer. I kombination med, at det er en aggressiv kræftform, betyder det, at vi i mange tilfælde ikke kan tilbyde patienten behandling, siger Claus Wilki Fristrup, der er er kirurg og overlæge ved Odense Pancreas Center (OPAC) samt formand for Dansk Pancreas Gruppe (DPCG).

Den eneste helbredende behandlingsmulighed er kirurgi. Men fordi sygdommen ofte bliver opdaget sent, er kirurgi kun mulig hos 4 ud af 10 patienter.

Kirurgi, kemo og kræftpakker

På den lange bane er det dog tydeligt, at der er fremgang. På 20 år er etårsoverlevelsen steget med omkring 25 procentpoint og femårsoverlevelsen med omkring 10 procentpoint. 

Ifølge Claus Wilki Fristrup skyldes det tre faktorer: Bedre kirurgi, bedre onkologisk behandling og kræftpakker. Desuden får alle patienter nu samme behandling uanset hospital, fordi læger fra flere behandlingssteder mødes online og tager fælles beslutninger.

Claus Wilki Fristrup vurderer dog, at overlevelsen efter pancreaskræft kun vil stige langsomt, så længe man ikke kan finde patienterne tidligere og hjælpe de 40 pct., der i dag ikke kan behandles.

Kræftens Bekæmpelses adm. direktør Jesper Fisker roser den forbedrede overlevelse og indsatsen fra læger og forskere:

- Kræft i bugspytkirtlen er en meget alvorlig form for kræft. Derfor glæder det mig, at man ved hjælp af opsporing, forskning og tæt samarbejde mellem eksperter har formået at løfte prognosen. Vi skal fortsat arbejde benhårdt på at knække koden, så vi på et tidspunkt får et gennembrud, som vi har set for andre kræftformer som f.eks. modermærkekræft og lungekræft.