Skip navigation

Præsident Lykke Friis: - Det bedste repræsentantskabs­møde nogensinde

Frivillige fra hele landet mødtes for at drøfte fremtidens indsats mod kræft.

Der var mange inspirerende talere på scenen i løbet af weekenden. Præsident Lykke Friis fik æren af at åbne og lukke showet. Foto: Sofie Møller
Der var mange inspirerende talere på scenen i løbet af weekenden. Præsident Lykke Friis fik æren af at åbne og lukke showet. Foto: Sofie Møller

- Dingeling!

Lyden af præsidentklokken forsøger at overdøve de mange spændte frivillige, der har fyldt konferencesalen på Hotel Comwell i Kolding.

Den sidste summen lægger sig, og blikkene retter sig mod talerstolen, hvor Kræftens Bekæmpelses præsident Lykke Friis råber salen op i bedste rockstjernestil: 

- HVA SÅ KOLDING – ER I DER?   

Da hun har fået sit lige så højtklingende og rockstjerneagtige: ’JA!’ går hun med sin altid sprudlende energi i gang med at byde velkommen til weekendens mange fremmødte, der blandt andre tæller knap 300 frivillige fra Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger, regionsudvalg, hovedbestyrelse og præsidium.

- Og velkommen til de to præsidenthunde, Winston og Conrad, for fanden!, udbryder Lykke Friis med en henvisning til sine trofaste svende, der tøffer rundt i salen  mellem bordene. 

Hele salen griner og klapper. Stemningen er lagt. Årets repræsentantskabsmøde er skudt i gang! 

Sammen lykkes vi

Temaet for weekenden er ’Sammen lykkes vi’, som over de to dage demonstreres gennem temasporene ’Kræftens Bekæmpelse som civilsamfundsaktør’ og ’Kræftens Bekæmpelses kræftpolitiske arbejde’.  

Det er et tema, som Lykke Friis er særligt glad for, ikke kun fordi ’lykke’ er hendes navn, men som hun understreger: 

- Vi lykkes med rigtigt meget, og vi lykkes i fællesskab. Men vi er også en forening, der tør diskutere, hvorfor nogle ting ikke lykkes, og hvordan vi kan få tingene til at lykkes endnu bedre. Det er netop grunden til, at vi er samlet denne weekend, siger Lykke Friis og giver ordet videre til formand Helen Bernt Andersen.

Hverdagens superhelte

I sin beretning fremhæver formanden blandt andet den kommende Kræftplan V, foreningens fokus på bedre palliation og hendes egne tanker om 'aktiv livshjælp' og slutter med at takke foreningens store helte. 
 
- Det er fantastisk at være med i en forening, hvor direktøren er udpeget til at være formand for Sundhedsstrukturkommissionen. Stor tak til Jesper Fisker for dit enorme arbejde, siger Helen Bernt og fortsætter: 
 
- Og en stor tak til alle vores frivillige. Selvom I ikke kan se det, sidder der en rød heltekappe på alle jeres skuldre. I er Kræftens Bekæmpelse.

Særligt tak fra Mette 

Da gæstetaleren senere indtager scenen, bliver mobiltelefonerne hevet frem fra lommerne til billeder. Til manges store overraskelse er det i år statsminister Mette Frederiksen, der har fået ordet. I tråd med formanden giver hun også en dybtfølt tak til de frivillige.

Statsministeren nævnte også den kommende Kræftplan V i sin tale. - Den kræftplan, vi går i gang med nu, er den største kræftplan indtil nu. Vi foreslår at bruge 600 mio. kr. om året, sagde hun. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Kræftens Bekæmpelse.
Statsministeren nævnte også den kommende Kræftplan V i sin tale. - Den kræftplan, vi går i gang med nu, er den største kræftplan indtil nu. Vi foreslår at bruge 600 mio. kr. om året, sagde hun. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg giver jer i dag en tak som statsminister, men især som Mette, som pårørende og som datter. I min familie er vi hårdt ramt af den forbandede sygdom. Vi har fået kræftbeskeden alt for mange gange. Flere, både familie og venner, har klaret den, men jeg har mistet for mange, siger hun og slutter taknemmeligt: 

- Kræft er noget, vi bekæmper sammen. Tak for at tage opgaven på jer. 

Hundrede nye deltagere

Uden for salen er gangene fyldt op med flotte stande, der udgør den såkaldte markedsplads. Her går deltagerne nysgerrigt rundt i pauserne og bliver klogere på alt fra Stafet For Livet til Arbejdsliv og Senfølger. 

Selvije Fejzuli er nyt medlem i bestyrelsen i København Lokalforening og en af de 100 deltagere, der er på repræsentantskabsmødet og markedspladsen for første gang. 

- Jeg har haft en lærerig snak med andre frivillige om, hvordan vi formår at få mere diversitet ind i foreningen. Det var fedt! Og jeg håber at komme hjem med endnu flere redskaber til at forbedre arbejdet i lokalforeningen, siger hun. 

’Vi hjælper hinanden’, skrev Selvije Fejzuli på en seddel til Stafet For Livet. – Noget af det vi er rigtig gode til i Kræftens Bekæmpelse er at give en hånd med. Ingen står alene, siger hun.
’Vi hjælper hinanden’, skrev Selvije Fejzuli på en seddel til Stafet For Livet. – Noget af det, vi er rigtig gode til i Kræftens Bekæmpelse, er at give en hånd med. Ingen står alene, siger hun. Foto: Sofie Møller

’Suger inspiration til mig’

Det samme håber Teddy Krieger. Han deltager også for første gang og er nyvalgt formand i Hjørring Lokalforening. For nylig fik han konstateret kræft i maven. Det gav ham et behov for at gøre noget betydningsfuld på kræftområdet. 

- Der er meget om Kræftens Bekæmpelse, jeg ikke kender til. Så jeg suger al den information til mig, som jeg kan. Jeg håber især at få gode råd om, hvordan vi kan aktivere flere indsamlere i vores område, siger han.  

Ud af de knap 300 frivillige var lidt over 100 deltagere nye i år. En af dem var Teddy Krieger.
Ud af de knap 300 frivillige var lidt over 100 deltagere nye i år. En af dem var Teddy Krieger. Foto: Sofie Møller

En forening, der rummer  

Uanset om du er garvet eller ny deltager, er inspiration og fællesskab ordene, der går mest igen. 

- Jeg bliver inspireret af, at vi er så stor en forening, der rummer så mange forskellige typer og alligevel kæmper for samme sag. Det mærker man virkelig på mødet, siger Inge Thomsen, der har været bestyrelsesmedlem i Syddjurs Lokalforening siden 2016.

 - Inspirationen kan være forskellig fra år til år. Nogle gange er det en samtale med en anden frivillig, og andre gange er det oplæggene, der inspirerer mest.

På årets repræsentantskabsmødet har udtrykket fra formand Helen Bernt Andersen ’Aktiv livshjælp’ især sat sig fast og inspireret Inge Thomsen.
På årets repræsentantskabsmødet har udtrykket fra formand Helen Bernt Andersen ’Aktiv livshjælp’ især sat sig fast og inspireret Inge Thomsen. Foto: Sofie Møller

Fantastiske resultater 

En af de inspirerende talere, der sætter scenen for søndagens program, er Özlem Cekic. Med sine erfaringer som tidligere politiker og nuværende generalsekretær i Brobyggerne, giver hun gode råd til, hvordan man som frivillig i lokalforeningerne kan bygge bro til politikere.

- Husk at være nysgerrige og forsøg at sætte jer i den andens sted. Men det vigtigste budskab er ’Giv aldrig op!’ Ret ryggen for alle de fantastiske resultater, I allerede har fået igennem lokalt, som også er gennemført  nationalt, siger hun. 

De sidste ord får foreningens præsident, Lykke Friis. Hendes afsluttende salut får stående applaus: 

- Tak for i år. Det har været det bedste repræsentantskabsmøde nogensinde!