Skip navigation

Slut med ’usunde’ aktier i Kræftens Bekæmpelse

Foreningen indfører nye screeningsprincipper i sin kapitalforvaltning.

- Med fuld opbakning fra vores forretningsudvalg indfører vi såkaldt bæredygtig kapitalforvaltning, siger Michael Henneberg, økonomichef i Kræftens Bekæmpelse.Foto: Tomas Bertelsen

Befolkningens opbakning til kræftsagen er en grundsten i Kræftens Bekæmpelses arbejde. Kun 3 procent af foreningens indtægter stammer fra det offentlige.

For at få mest ud af de penge, vi indsamler, investerer vi i aktier. Det er naturligvis vigtigt, at investeringerne afspejler Kræftens Bekæmpelses dagsordener og mål.

Investeringer i tobaksindustrien er et ’no go’. Der investeres heller ikke i alkoholindustrien. 

Nu går Kræftens Bekæmpelse skridtet videre og sætter en stopper for investeringer i aktier i virksomheder, der fremstiller usunde fødevarer som læskedrikke og fastfood. 

Det gør vi, fordi overvægt kan give kræft. Det er den største risikofaktor næst efter rygning. Derfor har der været et ønske fra foreningen om få luget ud i aktiebeholdningen, så den ikke længere indeholder aktier fra f.eks. McDonalds og Coca-Cola. 

Ingen nem øvelse

- Med fuld opbakning fra vores forretningsudvalg indfører vi ændringer i vores kapitalforvaltning vedrørende usunde fødevarer. Vi er glade for, at det kan lade sig gøre. Det har ikke været nogen nem øvelse for vores kapitalforvaltere at lave et set up, hvor der screenes for de usunde fødevarer, så det har taget noget tid. Men nu er det en realitet, siger Michael Henneberg Pedersen, som er økonomichef i Kræftens Bekæmpelse.

Kapitalforvalterne arbejder i professionelle investeringsfirmaer, der for virksomheder, foreninger og andre forvalter penge og sørger for at investere dem godt. 

Det har været nemt for forvalterne at sikre, at Kræftens Bekæmpelse ikke investerer i tobak. Der er rigtig mange, som ikke ønsker at eje tobaksaktier. F.eks. er flere pensionsselskaber stoppet med at investere i tobaksindustrien, som er samlet i meget store selskaber, der er nemme at identificere for kapitalforvalterne.  

Men det har været sværere at screene for f.eks. sodavandskæder og fastfood-koncerner. Bl.a. fordi de kan være ejet af en kapitalfond eller på anden måde have en kompleks ejerstruktur.

- Heldigvis er der kommet nogle værktøjer, som gør det muligt for kapitalforvalterne at screene for de her ’usunde’ virksomheder. Det er nu sat i gang. Så fremover kan man vide sig sikker på, at vi ikke har aktier i f.eks. en burgerkæde, siger Michael Henneberg Pedersen.   

Læs mere:

Det mener Kræftens Bekæmpelse om at investere i tobaksindustrien