Skip navigation

VIA University College er helt røg- og nikotinfri på alle matrikler

En af de største professionshøjskoler i Danmark er nu tobaks- og nikotinfri.

To personer bag grøn plante
- Vi uddanner mange til velfærdsområdet, og hvis man står som underviser over for en klasse og taler om sundhed, så klinger det altså hult, hvis man selv går ud og tager en smøg i pausen, siger Henning Markussen, Chef for Campusliv og planlægning, VIA. Foto: Unsplash.com

Det er slut med at ryge eller bruge nikotinprodukter på hele VIA University College, som med ca. 19.000 studerende i Midt- og Østjylland er en af landets største uddannelsesinstitutioner. 

De studerende møder nu ind til et studiemiljø, hvor man hverken må ryge eller bruge andre produkter med tobak og nikotin i VIA’s bygninger eller på udearealer. 

Samtidig er arbejdstiden blevet røg- og nikotinfri for de omkring 2.100 medarbejdere, som hverken må ryge eller bruge produkter med tobak eller nikotin i løbet af arbejdsdagen. Hverken på eller uden for matriklerne

- Det handler både om vores medarbejderes sundhed, og det signal man sender. Vi uddanner mange til velfærdsområdet, og hvis man står som underviser over for en klasse og taler om sundhed, så klinger det altså hult, hvis man selv går ud og tager en smøg i pausen, siger Henning Markussen, Chef for Campusliv og planlægning, VIA. 

Kultur uden tobak og nikotin
En af de undervisere, der er omfattet af den nye, røgfri arbejdstid, er Mathilde Beedholm-Ebsen, lektor på Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus.  

- Det handler om signalet og om at få skabt en kultur, hvor tobak og nikotin ikke er en del af hverdagen, hvilket langt de fleste kan forstå, for vi er vant til at færdes i røgfri miljøer, siger Mathilde Beedholm-Ebsen.  

For hende er den røgfri arbejdstid et helt naturligt skridt at tage for at følge udviklingen i resten af samfundet.

Undervisere er forbilleder
Hos Kræftens Bekæmpelse ser man det som et vigtigt skridt, at store uddannelsesinstitutioner som VIA University College bliver 100 pct. røgfri.  

- Man skal ikke underkende, hvor meget rammerne på en uddannelsesinstitution betyder, og det er et stærkt signal, at medarbejderne går forrets og er røgfri i arbejdstiden, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

VIA har otte campusser i Herning, Holstebro, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Aarhus C og Aarhus N. Ud over de ca. 19.000 studerende er også ca. 21.000 på efteruddannelse hvert år.

Få statslige arbejdspladser røgfri 
Mens 83 ud af Danmarks 98 kommuner har røgfri arbejdstid, har statslige arbejdspladser, herunder videregående uddannelser, været tøvende. Udviklingen går dog i den røgfri retning: Andelen af ansatte på statslige arbejdspladser med røgfri arbejdstid er vokset fra 14 pct. i 2021 til 19 pct. i 2023.