Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

1400 par hjemmestrikkede strømper klar til unge med kræft

06-07-2020
For et år siden efterlyste Ung kræft strikkelystne danskere til at strikke strømper til unge kræftpatienter. Opbakningen har været enorm, og nu er 1400 par hjemmestrikkede strømper klar til at blive puttet i Ung kræfts velkomstpakker, som udleveres til unge kræftpatienter på hospitaler i hele landet.
Billede af strømper

Alle strømper bliver pakket med en hilsen, hvor der står, at de er strikket af frivillige fra hele landet.

Hvert år får 1400 unge i alderen 15-39 år konstateret kræft. Ung kræft vil gerne give dem lidt at lune sig på i en svær tid, og derfor har de efterlyst hjemmestrikkede strømper til de unge. Strømperne er nu i hus takket været de mange frivillige, som har støttet projektet. 

Grønne, blå og orange. Stribede, ensfarvede og mønstrede. De hjemmestrikkede strømper hober sig op på Ung kræfts kontor sammen med en ydmyg taknemmelighed over alle dem, som har valgt at bakke op. Nu glæder Ung kræft sig til at pakke strømperne i velkomstpakkerne, så de kan blive sendt ud til de unge og gøre en forskel.

Billede af mulepose

Velkomstpakkerne er en Ung kræft mulepose fyldt med små gaver og brugbar information.

’Et kram i en pose’
De første velkomstpakker blev til med støtte fra Knæk Cancer. Der er blevet taget så godt imod dem, at Ung kræft fortsat sender velkomstpakker ud. Det er sygeplejersker, som bestiller velkomstpakkerne, og giver dem til de unge, når de får konstateret kræft. 

Velkomstpakken bliver kaldt ’et kram i en pose’ og skal gøre en forskel for de unge, vise dem at de ikke er alene, og at der er nogen, som tænker på dem. De indeholder små gaver og brugbar information målrettet de unge. Snart indeholder de også et par fine hjemmegjorte strømper.

Alle strømper bliver pakket med en hilsen, hvor man kan læse, at de er strikket af frivillige fra hele landet.

Læs historien om strikkeklubben fra Horsens, som har støttet projektet:

Tines strikkeklub strikker strømper til unge med kræft

Billede af Gitte Brinkbæk

Gitte håber, at hendes strømper kan bringe en lille smule glæde i en svær tid for de unge, som får dem.

En personlig gave
En af dem, som har strikket strømper til Ung kræft, er 51-årige Gitte Brinkbæk. Hun så et opslag på Instagramprofilen ’Rocknrollhausfrau’, som opfordrede sine følgere til at sende strømper til Ung kræft. Det var lige noget for Gitte, som er det, man vil kalde for en habil strikker. Hun har strikket lige siden, hun var helt lille. Sjaler, trøjer, tæpper, huer, vanter og strømper. Gitte strikker det hele og fortæller, at hun hver dag går i sit eget strik. Hun er endda så rutineret, at hun ofte læser en bog samtidig med, at hun strikker. Hun slapper af, når hænderne har noget at lave.

- Hvis jeg skal strikke et ensfarvet ærme, så læser jeg gerne en god bog imens. Eller hvis jeg skal læse noget virkelig kedeligt, så hjælper strikketøjet mig med ikke at falde i søvn. Jeg koncentrerer mig simpelthen bare mere med strikketøjet i hænderne, fortæller Gitte.

Hun var da heller ikke tvivl om, at selvfølgelig skulle hun også strikke til unge med kræft.

- Jeg kan godt lide, at det er en fysisk gave fra mig til de unge. Det er en dejlig måde at gøre en forskel for nogen, som har det svært, siger Gitte.

Billede af strømper

Hjemme hos Gitte hænger et par seje 'fuck kræft-strømper' klar til at blive sendt til Ung kræft.

Strømper med budskab: ’Fuck kræft’
De første strømper, Gitte gik i gang med, var stribede, men da hun kiggede på Ung kræfts Instagramprofil, kunne hun se, at hashtagget #fuckkræft blev flittigt brugt.

Gitte blev i tvivl. ’Kan man tillade sig at strikke strømper med et fuck kræft-mønster?’ tænkte hun. Gitte spurgte sine følgere på Instagram. De var ikke i tvivl. Selvfølgelig kunne hun det. 

Og det gjorde Gitte. Seks par strømper er det blevet til.

- ”Fuck kræft” må jo være det, man tænker, når man får at vide, man har kræft. Men jeg var alligevel meget i tvivl om, om jeg nu også kunne give de unge sådan nogle strømper, men reaktionen på Instagram bekræftede mig i, at selvfølgelig kunne jeg det, fortæller Gitte.

204 ’fuck kræft-fingre’ er det blevet til fordelt på seks par strømper, som Gitte har sendt til Ung kræft.

Kræften kom tæt på
Alt imens Gitte kastede sig over strømperne til Ung kræft, kom kræften pludselig tæt på. En nær veninde havde fundet en knude i sit bryst og skulle udredes for kræft.

- Jeg strikkede et par strømper til hende i hvid og lyserød. Det er de sværeste strømper, jeg nogensinde har strikket, og pindene gled ikke ligeså let, som de plejer. Mine tanker kørte rundt. Strømperne var min måde at give hende et kram og sige til hende, at jeg tænker på hende, fortæller Gitte.

Strømperne lagde Gitte på venindens dørtrin. Her lå der også andre små gaver fra venner og bekendte.

Strømperne faldt i rigtig god jord.

- Hun var vild med dem, fortæller Gitte.

At finde trøst i en svær tid
Alle de strømper, Ung kræft har modtaget, er hjemmestrikkede. Nogle har sendt et enkelt par afsted. Andre en hel kasse. Fælles for dem er, at de blevet strikket med omtanke og kærlighed. Og ikke to par er ens.

 - Jeg håber, at de unge, som får mine strømper, ved, at jeg har tænkt på dem. Måske mine strømper kan bringe en lille smule trøst og glæde i en svær tid. De unge skal i hvert fald vide, at jeg tænker på dem og håber det allerbedste for dem, slutter Gitte.

 

Om strømper og velkomstpakker

Tager stadig imod strømper
Du kan stadig sende strømper til Ung kræfts velkomstpakker. Send dem til: 

Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49 
2100 København Ø
Att.: Ung kræft

Bestil velkomstpakker
Ung kræft uddeler velkomstpakker til kræftpatienter i alderen 15-39 år på 70 hospitalsafdelinger landet over. Sygehuspersonale kan bestille velkomstpakkerne ved at sende en mail til ungkraeft@cancer.dk

Ikke to par er ens
Strømperne er strikket, så de forhåbentlig passes af både unge mænd og kvinder. Det er ikke muligt at bytte strømperne, hvis man får et par, som ikke passer. I stedet håber Ung kræft, at man husker på de fine tanker bag strømperne og giver dem til en anden, som vil få glæde af dem eller beholder dem til minde om den søde hilsen fra et medmenneske, man aldrig har mødt.

Om Ung kræft

Ung kræft støtter, oplyser og inspirerer unge med og efter kræft. Ung kræft har 11 grupper over hele landet, hvor unge spiser sammen, bowler, klatrer i træer og går til stand up. De deler erfaringer, hænger ud, griner og bakker hinanden op i det svære. Læs mere om Ung kræft her:

Ung kræfts hjemmeside