Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

2,3 mio. kr. til forskning til fordel for børn med kræft

03-06-2020
Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg har netop uddelt 2,3 mio. kr. til et nyt forskningsprojekt, som skal undersøge, om saltsyre kan forebygge og behandle infektioner i det centrale venekateter, som alle børn med kræft får lagt.
Sådan ser et centralt venekateter ud

Ny forskning skal afgøre, om saltsyre er en effektiv behandling mod infektioner i det centrale venekateter hos børn med kræft. Foto: Ulrikka Nygaard.

Hvert år får cirka 200 børn og unge mellem 0-18 år stillet diagnosen kræft. Som en del af behandlingen får de alle lagt et permanent centralt venekateter, som bruges til medicin, blodprøver og behandling. Med venekateteret slipper de nemlig for at blive stukket hver gang, de skal have behandling eller have taget blodprøver. Venekateteret bliver lagt lige over hjertet og er en direkte linje ind til de centrale blodårer.

For manges vedkommende sidder venekateteret der gennem længere tid – ofte et år eller to. Desværre oplever de fleste børn med et venekateter, at der på et eller andet tidspunkt opstår en infektion. Og det er ikke ufarligt. Infektioner er årsag til ca. 70 pct. af behandlingsrelaterede dødsfald hos børn med kræft.

KBVU uddeler penge til forskning

Derfor har Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg netop uddelt 2,325 mio. kr. af årets pulje til et forskningsprojekt, som skal undersøge, om saltsyre kan behandle og forebygge tilbagefald af infektioner i venekateteret.

- Jeg er rigtig glad for, at vi med bevillingen nu kan undersøge, om saltsyre virker. Det vil ikke kun gavne børn med kræft i Danmark, men også voksne og børn i hele verden, hvis vi finder, at saltsyre er effektivt til at behandle og forebygge infektioner i venekateteret, siger Ulrikka Nygaard, overlæge i Infektionspædiatri på Rigshospitalet. 

Jeg er rigtig glad for, at vi med bevillingen nu kan undersøge, om saltsyre virker. Det vil ikke kun gavne børn med kræft i Danmark, men også voksne og børn i hele verden, hvis vi finder, at saltsyre er effektivt

Ulrikka Nygaard, overlæge i Infektionspædiatri på Rigshospitalet

Standard behandling i Danmark siden 2011

Når bakterierne slår sig ned i venekateteret, danner de biofilm – en form for slim, som sætter sig som et beskyttende lag rundt om bakterierne på indersiden af slangen. Verden over såvel som i Danmark bruger man antibiotika til at behandle infektionen med, men man har også gennem tiden forsøgt at gøre andre ting som supplement til antibiotika.

I Danmark har vi siden 2011 brugt saltsyre i håbet om, at det kan nedbryde biofilmen og neutralisere bakterierne. Men ingen har nogensinde lavet et stort randomiseret studie for at undersøge, om det virker. Og det vil Ulrikka Nygaard, forsker på Rigshospitalet i København, nu gøre noget ved med bevillingen fra KBVU og samtidig undersøge, om saltsyre evt. kan skade kateteret.

Kan potentielt hjælpe børn i hele verden

Studiet skal køre over to år fra begyndelen af 2021 og inkludere et-to børn om ugen. Cirka halvdelen vil modtage behandling med saltsyre ved siden af den almindelige behandling med antibiotika, mens den anden halvdel kun vil modtage antibiotika. Det er ikke farligt for børnene at være med.

- Alle børn – uanset om de får saltsyre eller ej, vil modtage standardbehandlingen, som er antibiotika, og børnene bliver tæt overvågede, mens de er i behandling, fortæller Ulrikka Nygaard.

Når resultaterne foreligger i 2023, vil forskerne være klogere på, om saltsyre er effektivt. Færre infektioner betyder færre indlæggelser og mindre antibiotika, som i større mængder kan medføre resistens. Hvis det skulle vise sig at være tilfældet, så vil forskningsresultatet ikke kun komme danske børn med kræft til gode.

Også alle andre børn, der får lagt et venekateter i forbindelse med andre sygdomme, vil få gavn af resultatet. Og så kan det bredes ud til hele verden. Og samtidig vil det også betyde, at man kan gå i gang med at teste, om det har samme effekt på voksne.

- Og hvis det viser sig ikke at være effektivt, så vil vi undersøge andre muligheder og stoffer, der har potentiale til at nedbryde biofilm og forhindre infektioner i kateteret, siger Ulrikka Nygaard.

Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen

Overlæge, ph.d. Ulrikka Nygaard, BørneUngeKlinikken, Rigshospitalet, har modtaget 3.325.000 kr. til forskningsprojektet ’Saltsyreinstallation til behandling og forebyggelse af infektioner udgået fra centralt venekateter hos børn med kræft. Et nationalt studie’.

For Kræftens Bekæmpelse er forskning en kernesag, og 60 pct. af de penge danskerne giver til foreningen, går til forskning. Kræftens Bekæmpelse driver både sit eget forskningscenter på Østerbro i København, og støtter derudover hvert år forskning landet over, med omkring 200 mio. kr.

Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg
  • Hovedopgaven for Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg (KBVU) er at forestå fordelingen af midler til forskning inden for det læge- og naturvidenskabelige område.
  • KBVU består af 15 medlemmer, der er aktive erfarne forskere med indsigt i kræftområdet, samt to patientrepræsentanter. Medlemmerne er valgt af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
  • Forskere ansat i Kræftens Bekæmpelse har ikke fortrinsret i forhold til at få penge fra KBVU. De søger på lige fod med andre forskere.
  • Uddelingen er mulig på grund af de penge, som danskerne hvert år donerer til Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg:

Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg (KBVU)