Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Aflyste du din screening for brystkræft under coronakrisen? Sig ja tak til at få en ny tid!

03-07-2020
Alle fem regioner sender nu påmindelser til kvinder, der i forbindelse med coronaepidemien har meldt afbud til brystkræftscreening. Det er et fint initiativ fra regionerne, som vi håber, at kvinderne vil tage godt imod, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Mammografi

Tilbuddet om brystkræftscreening har været åbent under hele den såkaldte nedlukning af landet. Men en del kvinder har aflyst deres tid af frygt for smitte eller for ikke at belaste systemet. Nu får de tilbud om en ny tid.

Har du aflyst en planlagt brystkræftscreening under coronakrisen? Så er du en af dem, der har fået eller om lidt får en påmindelse i din e-Boks om, at du kan få en ny tid til undersøgelsen.

Det er vigtigt, at kvinderne takker ja til at få en ny tid til brystkræftscreening. Det er helt afgørende for, at brystkræfttilfælde ikke overses som følge af coronakrisen.

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Markant fald i screening for brystkræft under corona
Alle fem regioner sender påmindelser ud, fordi der har været et fald på cirka 20 procent i andelen af kvinder, der er blevet screenet i marts og april, sammenlignet med tal fra samme periode sidste år.

 Kræftens Bekæmpelse sætter pris på dette initiativ fra regionerne, der normalt ikke sender påmindelser ud til kvinder, der melder afbud til screening.

- Det er vigtigt, at kvinderne takker ja til at få en ny tid til brystkræftscreening. Det er helt afgørende for, at brystkræfttilfælde ikke overses som følge af coronakrisen. Det er fornemt, at alle fem regioner gør en ekstra indsats, og vi håber at det får en positiv modtagelse, siger Jesper Fisker adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Det er fornemt, at alle fem regioner gør en ekstra indsats, og vi håber at det får en positiv modtagelse.

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Frygt for smitte
Tilbuddet om brystkræftscreening har været åbent under hele den såkaldte nedlukning af landet.

 Men en del kvinder har aflyst deres tid til screening, fordi de enten var bekymrede for at blive smittet med COVID-19. Eller måske fordi de ikke ville belaste sundhedsvæsenet under krisen. Andre er udeblevet uden afbud.

 Er du én af dem, der ikke er blevet screenet for brystkræft pga. corona-situationen og har du endnu ikke fået en ny tid, kan du kontakte screeningskontoret i din region og få en tid.

 Du kan læse mere om screening for brystkræft

Screening for brystkræft

Fakta

Kvinder mellem 50 og 69 år bliver hvert andet år tilbudt en mammografi – en røntgenundersøgelse af brystet. Det kaldes også mammografiscreening. Undersøgelsen kan afsløre knuder, der er så små, at man ikke kan mærke dem.

Regionernes opgørelse over aflyste tider og udeblivelser til brystkræftscreening

I Region Hovedstaden var fremmødeprocenten i marts i år 59 pct. og 69 pct. i april, hvilket er noget under fremmødeprocenten i samme periode i 2019 (82 pct. i marts og 80 pct. i april).

I Region Nordjylland har 25 pct. aflyst deres tid og 15 pct. er udeblevet. Almindeligvis ligger disse andele på hhv. 5 pct. og 10 pct.

I Region Midtjylland har 14 pct. aflyst deres tid og 20 pct. er udeblevet. Almindeligvis ligger disse andele på hhv. 7 pct. og 11 pct.

I Region Syddanmark har 14 pct. aflyst deres tid og 21 pct. er udeblevet. Almindeligvis ligger disse andele på hhv. 7 pct. og 10 pct.

I Region Sjælland har 25 pct. flere kvinder aflyst deres tid sammenlignet med tidligere.

På landsplan er der er sket en nedgang i antallet, der er blevet screenet på omkring 20 pct. for marts og april måned sammenlignet med sidste år.