Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Bør vi alle tage kosttilskud med D-vitamin?

13-01-2016
Debatten om, hvorvidt vi alle bør tage et dagligt tilskud D-vitamin, kommer jævnligt op. Mandag den 11. januar fortalte DR’s ’Sundhedsmagasinet’, at for lidt D-vitamin er årsag til en lang række sygdomme, herunder kræft, , og at samfundet ville kunne spare 15-16 pct. af sundhedsudgifterne, hvis blot alle danskere fik tilstrækkeligt D-vitamin. Men det er ikke korrekt, siger Kræftens Bekæmpelse, der understreger, at der ikke er belæg for at sige, at et D-vitamin kan forebygge eksempelvis kræft.

Seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse er utilfreds med konklusionerne i DR's program: 'Sundhedsmagasinet'. Her blev det sagt, at vi alle har gavn af et dagligt tilskud D-vitamin. Men det er der ikke belæg for at sige, tværtimod, siger Anja Olsen.

I 'Sundhedsmagasinet' blev det nævnt, at for lidt D-vitamin er årsag til en lang række sygdomme, herunder kræft, og at samfundet ville kunne spare 15-16 pct. af sundhedsudgifterne, hvis blot alle danskere fik tilstrækkeligt D-vitamin. Til slut anbefalede værten alle danskere bør tage kosttilskud med D-vitamin. 

Det ville være fantastisk, hvis en stor del af de sygdomme, den danske befolkning slås med, kunne forebygges alene ved et tilskud med D-vitamin. Desværre er udsendelsens budskaber ikke støttet af den forskning, der findes. 

Lodtrækningsforsøg, der har undersøgt om kosttilskud med D-vitamin nedsætter risikoen for udvikling af sygdom, har generelt ikke fundet at D-vitamintilskud er forebyggende. Den eneste undtagelse gælder ældre mennesker på plejehjem. Her har man fundet, at et tilskud af D-vitamin sammen med kalcium nedsætter risikoen for knoglebrud. Men der er ikke solide beviser for gavnlige effekter af D-vitamintilskud i forhold til andet. 

D-vitamintilskud beskytter ikke mod kræft

Kræft blev nævnt flere gange gennem udsendelsen. Den kræftform hvor man har haft størst forhåbninger om, at kosttilskud med D-vitamin kan virke forebyggende er tyk- og endetarmskræft. Et nylig, særdeles velgennemført, amerikansk studie, fandt, at tilskud med D-vitamin ikke påvirkede risikoen for at udvikle polypper, der er forstadier til kræft. Et tidligere lodtrækningsforsøg fandt heller ingen beskyttende effekt af tilskud med D-vitamin i forhold til udvikling af tarmkræft. 

Det er i samme forbindelse væsentligt at være opmærksom på, at vi ikke kan udelukke negative effekter af kosttilskud med D-vitamin. I udsendelsen blev det nævnt at det stort set er umuligt at få for meget D-vitamin. Det er korrekt, at direkte forgiftningssymptomer er sjældne. Men der findes forskning, der antyder, at høje blodniveauer af D-vitamin kan øge risikoen for kræft og andre sygdomme. Man skal derfor ikke ukritisk tage D-vitamintilskud. 

De gældende anbefalinger er gode og baseret på solid forskning

Et sidste budskab i udsendelsen var, at de danske sundhedsmyndigheder er uvillige til at reagere på den videnskabelige viden omkring D-vitamins gavnlige effekter. Kræftens Bekæmpelse er meget uenige i denne fortolkning. Anbefalinger til særlige grupper (fra Sundhedsstyrelsen) og til den brede befolkning (fra Fødevarestyrelsen) er formuleret baseret på arbejde udført af brede ekspertgrupper og er, i vores øjne, den bedst mulige tolkning af den eksisterende forskning. Vi støtter således fuldt op omkring de gældende anbefalinger.

D-vitamin