Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Charlotte Ponsaing er leder af Kastaniehuset og har deltaget i Kræftens Bekæmpelses undersøgelse. Hun nikker til, at det er vigtig at være klædt på til at tage ansvar, når børnene sørger. Foto: Privat.
Kræftens Bekæmpelse og Pædagoguddannelsen UCN 18. januar 2023 udsendt "Grundbog i små børns sorg" der skal ruste pædagogerne i daginstitutioner til at støtte børn, der har mistet en mor eller en far - eller har oplevet at de er kritisk syge.
Download den gratis på www.småbørnssorg.dk - du kan også bestille et fysisk eksemplar til 150 kroner.
Vi voksne vil helst se barndommen som sorgløs og fuld af liv og glæde. Men uanset hvor meget vi beskytter vores børn, kan vi ikke skåne dem for smerte. Og når sorgen rammer – også helt små børn – er det vigtigt, at vi voksne er klædt på til at rumme og tale med børnene om det.
Hvert år oplever omkring 11.000 små børn i alderen 0-6 år, at mor eller far bliver alvorligt syge eller dør.
Og da de helt små børn opholder sig mange timer hver dag i daginstitution, er der brug for, at ledere og pædagoger er klædt på til at håndtere de svære følelsesmæssige udfordringer, som barnet kan opleve, når de sørger eller er i krise.
Man kan ikke tage sorgen fra dem, og det er så unfair, når små børn mister eller oplever alvorlig sygdom. Men vi skal turde være i det, når de græder, er vrede og kede af det
Charlotte Ponsaing, børnehaveleder
Sådanne situationer har Charlotte Ponsaing stået i flere gange som leder i børnehaven Kastaniehuset. Hun mener, at det er meget vigtigt at være klædt godt på til at møde børnene i sorgen og tage ansvaret, fortæller hun.
- Man kan ikke tage sorgen fra dem, og det er så unfair, når små børn mister eller oplever alvorlig sygdom. Men vi skal turde være i det, når de græder, er vrede og kede af det. Det er svære situationer, hvor man kan komme i tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre. Derfor er det godt med redskaber, uddannelse og erfaring, siger hun.
Kræftens Bekæmpelse har undersøgt, hvordan sorgberedskabet fungerer i de danske daginstitutioner. Konklusionerne er samlet i rapporten ’Når små børn sørger – Kvaliteten af sorgberedskabet i daginstitutioner’, som netop er udkommet. Her medvirker 603 ledere fra danske vuggestuer og børnehaver.
Der mangler redskaber, hjælp og uddannelse for at kunne håndtere de svære situationer, fortæller mere end 40 pct. af lederne
Kræftens Bekæmpelses undersøgelse om sorgberedskabet i daginstitutionerne
Stort fokus – men der er plads til forbedringer
Undersøgelsen viser, at daginstitutionerne har et stort fokus på små børn, der sørger. Stort set alle har nemlig nedskrevne retningslinjer for, hvordan man praktisk skal gribe den alvorlige situation an – de såkaldte sorghandleplaner.
Men en sorghandleplan alene kan ikke gøre det. Der mangler redskaber, hjælp og uddannelse for at kunne håndtere opgaven, fortæller mere end 40 pct. af lederne i rapporten.
59 pct. af dem mener ikke, at pædagogerne er rustet godt nok fra deres uddannelse – og 95 pct. peger på, at ’sorg og krise hos børn’ skal være del af pensum på pædagoguddannelsen.
Der ligger et stort ansvar på lederne og pædagogerne, siger Martin Lytje, post. doc og psykolog hos Kræftens Bekæmpelse. Foto: Privat
I Kræftens Bekæmpelse mener man, at det er positivt, at lederne efterspørger flere kvalifikationer og kompetencer. Men det vækker også bekymring, fortæller post.doc, psykolog Martin Lytje fra OmSorg i Kræftens Bekæmpelse.
- Små børn tilbringer rigtigt mange af deres vågne timer i vuggestuen eller i børnehaven. Det giver institutionerne et stort ansvar i forhold til at håndtere den sorg eller krise, der opstår, når mor eller far bliver alvorligt syge eller dør. Og her taler vi ikke kun om kræft, men om alvorlig sygdom generelt, siger Martin Lytje.
Charlotte Ponsaing, leder i børnehaven Kastaniehuset, nikker genkendende til det billede, som undersøgelsen tegner. Hun har flere gange måtte håndtere et forløb - ikke kun med alvorlig sygdom - men også med dødsfald blandt forældrene.
I Kastaniehuset har de en sorghandleplan, og den er rigtig god som en praktisk to-do-plan, hvis et barn mister, men den kan ikke stå alene, siger hun.
- Når et lille barn mister, slår man ikke bare op på side fire i en handleplan: ’Nå nu skal jeg stille åbne spørgsmål’. Sådan foregår det ikke. Jeg tror, det er vigtigt med uddannelse, rammer og sorghandleplaner, men vi skal også blive bedre til at tale om døden helt generelt.
Jeg har stort set ikke været ude for hverken et barn eller en forælder, der ikke ville tale om sorgen, hvis vi åbner døren for dem, siger Charlotte Ponsaing
- Vi har en kultur, hvor vi kan være berøringsangste over for død og sygdom. I min institution har vi det vi kalder for ’ skærpet snakke-pligt’, hvis et barn sørger. Vi skal turde tage ansvaret ved blandt andet at turde sige ord som ’død’ og tale om den afdøde, fortæller Charlotte.
Der er brug for at dykke mere ned i, hvordan daginstitutionerne kan rustes bedre, når små børn søger. Derfor udgiver Kræftens Bekæmpelse i starten af 2021 en større undersøgelse i forlængelse af ’Når små børn sørger – Kvaliteten af sorgberedskabet i daginstitutioner’.
Undersøgelsen bygger på interviews med 47 forældre, børn og pædagoger og dykker endnu dybere ned i de problemstillinger, der kan være på spil inden for sorgområdet.
- Næste år vil vi gerne udsende en ny og forbedret sorghandleplan til landets daginstitutioner som i endnu højere grad kan støtte ledere og pædagoger i de svære situationer. For børn vil gerne dele deres sorg med de voksne, når mor eller far bliver alvorligt syge eller dør, siger Martin Lytje.
I den daginstitution, som Charlotte er leder for, har man måtte håndtere dødsfald blandt forældre flere gange. Og hver gang er det noget, der har fyldt for barnet.
- Jeg har stort set ikke været ude for hverken et barn eller en forælder, der ikke ville tale om sorgen, hvis vi åbner døren for dem. Vi har gode erfaringer med at lave mindeborde med billeder af den afdøde, og det kan hjælpe snakken i gang. Børn sorg er meget anderledes end voksnes. De tør virkelig være i den – og det skal vi også turde. For man kan ikke sætte sorgen på pause, siger hun.
Epinion har for Kræftens Bekæmpelse gennemført telefoniske interviews med 603 vuggestuer, børnehaver og aldersintegrerede institutioner. Både offentlige, private og selvejende dagtilbud blev inkluderet i undersøgelsen. Der er i forbindelse med undersøgelsen blevet udarbejdet en sampleplan, som sikrer repræsentativitet på institutionstype samt på region.
6.000 danske børn og unge under 18 år oplever hvert år, at deres far eller mor får konstateret kræft. Lige nu har
24.000 børn og unge under 18 år en forælder med kræft.
Når du støtter kampagnen Kræft er ikke for børn, går din støtte til forskning, forebyggelse og patientstøtte i relation til børn, unge og kræft.
Læs mere om kampagnen eller støt på www.kræfterikkeforbørn.dk