Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Corona-krisen skaber travlhed hos Kræftens Bekæmpelse: Stort behov for hjælp og støtte

06-04-2020
Et stort antal kræftpatienter har i de sidste uger fået hjælp af Kræftens Bekæmpelses digitale og telefoniske rådgivningstilbud. Mange vil vide mere om corona, men rådgivningen er åben for alle spørgsmål om livet med kræft.

Mange kontakter Kræftens Bekæmpelses digitale og telefoniske rådgivning med spørgsmål om corona. Arkivfoto: Tomas Bertelsen

Selv om Kræftens Bekæmpelses fysiske rådgivninger holder lukket, er der hver dag stor søgning til foreningens tilbud om telefonisk og digtal støtte til kræftpatienter og pårørende. Der kommer gængse spørgsmål om kræft, men et stort antal henvendelser drejer sig om coronavirus.

- I første halvdel af marts havde vi fem-10 henvendelser om dagen, der var relateret til corona. Men siden landet lukkede ned, er tallet steget til 20-30 opkald hver dag. Lige nu drejer omkring halvdelen af vores samtaler sig om corona og kræft, fortæller Marie Lawætz, chef for Kræftlinjen.

Dem, der ringer, er bange for smitte og vil gerne have råd om, hvordan de kan minimere risikoen. Nogle pårørende har været meget fortvivlede over ikke at kunne komme med til undersøgelser på hospitalet.

Marie Lawætz, chef for Kræftlinjen

De øvrige samaler drejer sig om de psykiske, sociale og medicinske spørgsmål, der følger i kølvandet på en kræftdiagnose. Både patienter og pårørende henvender sig. 

Angst for smitte

Spørgsmålene handler ofte om, hvordan man som kræftpatient undgår smitte, eller hvordan man som pårørende skal forholde sig, fortæller Marie Lawætz. 

- Dem, der ringer, er bange for smitte og vil gerne have råd om, hvordan de kan minimere risikoen. Nogle pårørende har været meget fortvivlede over ikke at kunne komme med til undersøgelser på hospitalet. Der har også været mange spørgsmål om, hvad man som kræftsyg eller pårørende må og ikke må. 

Kræftpatienter kan på grund af behandling være svækkede og have nedsat immunforsvar. De er derfor i en særlig risikogruppe for at blive smittet med coronavirus.

Nye spørgsmål dukker op

Kræftrådgivningerne rundt i landet har måttet vænne sig til nye måder at rådgive på. Der er lukket for fysisk rådgivning, men til gengæld gang i telefoner og Skype, fortæller Bjørn Ruben Pedersen, leder af kræftrådgivningen i Aarhus.

- Vi får hver dag en håndfuld opkald om corona. Men spørgsmålene ændrer sig. Lige nu er der flere, der er bekymrede for, hvad der sker, når samfundet åbner op igen. For når børnene skal i skole igen, kan de så bringe smitte med tilbage til hjemmet? 

Læs også:

Har du lige fået kræft? Trods corona-krise kan du have en pårørende med til første samtale på hospitalet

Lige nu er der flere, der er bekymrede for, hvad der sker, når samfundet åbner op igen. For når børnene skal i skole igen, kan de så bringe smitte med tilbage til hjemmet?

Bjørn Ruben Pedersen, leder af kræftrådgivningen i Aarhus

Spørgsmål og svar på web

Kræftens Bekæmpelse har samlet de mest almindelige spørgsmål og svar om kræft og corona på en webside. Siden lanceringen den 12. marts har siden været vist knap 10.000 gange. Det svarer til over 400 sidevisninger dagligt. 

Læs det store tema om corona på vores hjemmeside:

Spørgsmål og svar om corona

Ud over Kræftlinjen, rådgivningerne og websiden har Kræftens Bekæmpelse to nye grupper på Cancerforum, et online mødested for kræftpatienter og pårørende. En gruppe er for dem, der har spørgsmål om kræft og corona, den anden til mennesker i corona-isolation. 

Læs mere om vores nye online-gruppe for kræftpatienter i corona-isolation:

Alene sammen: Fællesskab for kræftpatienter i corona-isolation

Ring til Kræftlinjen - eller kontakt vores rådgivninger

elvom Kræftens Bekæmpelse lukker ned for al personligt fremmøde som følge af udbruddet af Coronavirus, kan du stadig få professionel rådgivning på Kræftlinjen. 

Du kan ringe på hverdage mellem kl. 9 og 21 og i weekenden mellem kl. 12 og 17 på 80 30 10 30. Vi sidder klar til at tage imod dit opkald. Lukket på alle helligdage.

Grundet situationen med corona  har vi sat ekstra bemanding ind på Kræftlinjen lørdag 11. april.

Hvis du oplever ventetid, når du ringer til Kræftlinjen, er du meget velkommen til at ringe til din lokale kræftrådgivning, der i disse dage yder telefonisk rådgivning.

Find kontaktinformationer til din lokale kræftrådgivning:

Kræftrådgivninger