Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Det siger finanslovsaftalen om tobak

03-12-2019
Højere priser på tobak, mere kontrol af salg til unge og hjælp til rygestop. Her får du et hurtigt overblik over, hvad aftalen om finanslov 2020 betyder for tobaksområdet.

Finanslovsaftalen for 2020 skal gøre det sværere at ryge

Regeringen har netop indgået finanslovsaftale med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet. Et af de centrale områder i loven er en styrket indsats mod rygning.

Indsatsen skal forhindre børn og unge i at begynde og motivere flere til rygestop. Det skal lykkes ved hjælp af øgede afgifter på tobak, skærpet kontrol med salg til mindreårige og hjælp til rygestop for udsatte borgere.

Læs hele finanslovsaftalen her

60 kroner for cigaretter i 2022
Nej, det er ikke aprilsnar. Prisen på en pakke cigaretter skal i gennemsnit stige til 55 kroner fra 1. april 2020. Og 1. januar 2022 skal prisen hæves yderligere til 60 kroner. Andre tobaksprodukter som cerutter, tyggetobak og cigarer stiger tilsvarende.

Mere kontrol med salg til unge
Unge under 18 må ifølge loven ikke købe tobak. Det bliver dog langt fra altid overholdt. I finansloven er der øremærket 5 mio. kr. til øget kontrol af salg til mindreårige. Det gælder både butikker og salg på internettet.

Ud over cigaretter skal puljen også dække kontrol af salg af alkohol, tyggetobak og e-cigaretter til mindreårige.

Udsatte får hjælp til rygestop
Fra 2020 - 2023 er der afsat 10 mio. kr. til en forsøgsordning, der skal styrke rygestopindsatsen i kommunerne. Pengene skal bruges til rygestopforløb og rygestopmedicin til udsatte borgere.

Øgede afgifter på e-væsker
Væsker til e-cigaretter stiger med 2 kroner per ml., men først fra den 1. juli 2022. Det betyder, at 10 ml. e-væske kommer til at koste omkring 50 kroner.

Finanslovens punkter om tobak
  • Højere afgifter
  • Kontrol af salg til unge under 18
  • Hjælp til rygestop for udsatte