Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ekspert: Seksualitet kan hjælpe kræftramte med at genfinde livskvaliteten

21-03-2018
Kræftpatienter har ofte særlige udfordringer i forhold til det seksuelle. Men de får langt fra altid støtte fra sundhedspersonalet. Og det er et stort problem, siger sexologiprofessor Christian Graugaard.

Læs mere om kræft og seksualitet

Kræft og seksualitet

Mand og kvinde sidder sammen på bænk ved sø. Han holder om hende.

Det seksuelle samliv rammes ofte under et kræftforløb. Taler man ikke om problemerne, risikerer de at vokse. Foto: Colourbox

Når man bliver ramt af alvorlig kræftsygdom, påvirker det alle aspekter af tilværelsen. Ofte kommer sexlivet også under pres. Det går måske helt i stå i en kortere eller længere periode.

Ikke nok med at mange oplever det som et stort tab, når lysten eller evnen til sex forsvinder. Samtidig har de tit svært ved at tale om deres frustrationer. Det er et tabu – i forhold til partneren, men også i dialogen med sundhedspersonalet, som ulykkeligvis kun sjældent er gearet til at tage emnet op med patienterne.

- Det er utrolig uheldigt. For seksualitet kan faktisk være med til at mildne de gener, der er ved en kræftsygdom. Seksualitet udgør kort sagt en slags ’raskhedsfaktor’. Seksualiteten kan være en løftestang til at tilbageerobre noget af den tabte livskvalitet. Hvis man har et helle – noget i ens liv, der giver mening, livsglæde og nye kræfter – så hjælper det til, at man orker sin besværlige sygdom, forklarer Christian Graugaard.

Hylder intimiteten

Han er læge og professor i sexologi ved Aalborg Universitet og har beskæftiget sig indgående med emnet sygdom og seksualitet. Han er ikke i tvivl om, at kronisk og alvorlig sygdom har stor indvirkning på seksualiteten.

Han understreger, at det ikke på nogen måde handler om, at den kræftramte skal dyrke ’vild og våd, pornografisk sex’. Det orker de færreste i den situation. I stedet hylder han intimiteten. At holde i hånd. Nusse. Kramme. Ligge i ske. Dét efterspørger rigtig mange kræftpatienter – og deres partner. Men tit drukner intimiteten i fysiske udfordringer og usagte frustrationer, der tårner sig op og med Christian Graugaards ord bliver til ’stabler af misforståelser.’

Seksualitet udgør kort sagt en slags ’raskhedsfaktor’. Seksualiteten kan være en løftestang til at tilbageerobre noget af den tabte livskvalitet. 

Christian Graugaard, sexologiprofessor

- Når et seksuelt problem bliver til et intimitetsproblem, kan det ende med, at parret til sidst slet ikke rører hinanden, siger han.

At intimiteten forsvinder, kan få forholdet ud på gyngende grund. Måske kuldsejler det helt. Derimod kan et forhold sagtens holde til, at man i en periode ikke har sex, beroliger Christian Graugaard:

- Det er en udbredt myte om, at sex er ligesom en dampmaskine – og at hvis dampen ikke bliver lukket ud med jævne mellemrum, så bryder hele maskineriet sammen, siger han.

- Det passer ikke. Ingen tager skade af at undvære selve den seksuelle akt i en periode. Men de færreste kan leve uden nærhed, ømhed og bekræftelse. Det er det vigtigste, fastslår Christian Graugaard, som dog tilføjer:

- Men det er klart, at hvis seksuelle vanskeligheder står på i lang tid – eller hvis parret er meget forskellige i deres indstilling til sexlivet – så kan der opstå et problem.

Seksualitet og parforhold

Kræftpatienter har særlig risiko

At alvorligt syge – for eksempel kræftpatienter - har en særlig risiko for at få problemer med seksualiteten, er dokumenteret i meget forskning. Årsagen kan både være biologisk, psykologisk eller social – eller en blanding af de tre ting, forklarer Christian Graugaard. 

Sagt helt kort er det biologiske aspektet det, der sker fysisk i kroppen under og efter sygdomsbehandlingen. Man er måske træt, har kvalme eller smerter. Man kan få bi- og eftervirkninger som nedsat hormonniveau eller nerveskader efter en operation eller den medicinske behandling. Og det kan påvirke seksualiteten negativt.

Og så er der det psykologiske aspekt. De mange stærke følelser, der følger med sygdommen. Det kan være angst, vrede, modløshed eller en ændret og mere negativ kropsopfattelse.

Endelig er der det sociale aspekt. Den måde man er sammen med andre mennesker på. Den ændrer sig også, når man er syg, fordi man ikke længere har det overskud, man normalt har. Det gælder også i parforholdet.

Alt i alt en heftig cocktail af udfordringer, der forståeligt nok kan ramme seksualiteten hårdt.

Seksuelle problemer ved kræftbehandling

Skyld og skam

Da Christian Graugaard som ung var læge på en kræftafdeling, oplevede han ofte to problematikker i forbindelse med patienternes seksuelle liv.

Dels havde mange patienter konkrete, fysiske udfordringer i sexlivet forårsaget af eksempelvis strålebehandling, kemoterapi eller operationer.

- Desværre havde ingen læger eller sygeplejersker taget samtalen med dem om de fifs og hjælpemidler, de kunne bruge og få gavn af, bemærker han.

Dels var der det psykologiske aspekt.

- Der fulgte ofte en enorm skyld og skam med den nedsatte sexlyst, forklarer Christian Graugaard. Patienten skammede sig over ikke at orke sex. Og den raske partner skammede sig over stadig at have lyst.

Hvis din partner har kræft

Ingen tager skade af at undvære selve den seksuelle akt i en periode. Men de færreste kan leve uden nærhed, ømhed og bekræftelse.

Christian Graugaard, sexologiprofessor

Et lettelsens suk

Uanset om problemerne skyldes fysiske eller psykiske følgevirkninger af kræftsygdommen, hjælper det at sætte ord på, understreger han og taler ligefrem om det ’lettelsens suk’, der lyder fra både patient og pårørende, når de endelig får taget hul på snakken. Det kan være svært, men der er hjælp at hente - og det kan du få gode råd til her:

Inspiration til samtale om seksualitet 

I mange tilfælde har patienterne brug for rådgving fra sundhedspersonalet. Det kan være svært, for de ansatte er desværre ikke altid dem, som af sig selv tager fat på emnet.

- De føler sig ikke rustet til opgaven. Men vi SKAL rådgive om også det aspekt af livet. Det ligger i vores opgavebeskrivelse, at vi skal fremme alle aspekter af patienternes sundhed og orientere grundigt om udfordringer og muligheder. Og man kan ikke forvente, at mennesker, som er alvorligt syge og i krise, selv skal kunne håndtere alt det, der er svært i deres liv, fastslår Christian Graugaard.

Hans pointe bakkes op af nye tal fra Kræftens Bekæmpelse, der har spurgt mere end 5.000 kræftpatienter om deres møde med sundhedsvæsenet. En fjerdel fortæller, at de har haft behov for hjælp til at håndtere problemer med sex og samliv. Men kun ca. hver femte fik den hjælp, de havde brug for fra hospitalet.

Partneren synes stadig, du er dejlig

En velkendt problematik blandt kræftpatienter er den ændrede kropsopfattelse, man kan få efter sin sygdom. Man har måske fået fjernet et bryst, fået en stomi eller har et stort ar efter operationen. Det kan betyde, at man føler sig mindre seksuelt attraktiv.

I den forbindelse har Christian Graugaard en vigtig pointe:

- Ofte er det først og fremmest er patienten selv, der har en ændret kropsopfattelse. Der er ikke partneren. Din mand, kone eller kæreste synes som regel stadig, du er super dejlig. De opfatter slet ikke din krop på samme måde, som du selv gør, siger han.

Øvelser til at blive fortrolig med din krop

Singler har særligt problem

Det er langt fra alle, der har en partner. Og som kræftramt single har man nogle helt særlige udfordringer. Også i forhold til at mærke den intimitet med et andet menneske, der er så vigtig for de fleste af os.

- Det er et kæmpe problem uden lette løsninger. Når man lige har været gennem et hårdt kræftforløb, går man nok næppe i byen for at score eller på Tinder for at finde en ny kæreste, konstaterer Christian Graugaard, men tilføjer:

- I stedet må man bruge sit netværk til at få bekræftelse og nogle gode kram – indtil man en dag er parat til at være seksuelt udadvendt igen.

Hvis du er single