Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

HPV øger risiko for sjældne kræftformer hos kvinder

29-06-2016
Human papillomavirus (HPV) er ikke bare årsag til livmoderhalskræft - det kan også øge risikoen for andre, mere sjældne former for kræft i underliv og endetarmsåbning hos kvinder. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse, som endnu engang er med til at understrege, hvilken rolle virusset spiller for udvikling af kræft.

Svære forstadier til livmoderhalskræft kan være en advarsel om, at en infektion med HPV senere kan udvikle sig til kræft i endetarmsåbningen, ydre kønsorganer eller skeden. Det viser forskning fra Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter

Det er veldokumenteret, at en infektion med human papillomavirus (HPV) er årsag til livmoderhalskræft, som hvert år rammer 380 danske kvinder. En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at svære forstadier til livmoderhalskræft kan være en advarsel om, at en infektion med HPV senere kan udvikle sig til kræft andre steder i underlivet.

Ved at følge danske kvinder, der i perioden fra 1943-2012 fik konstateret svære forstadier til livmoderhalskræft, ser forskerne nemlig, at disse kvinder har en øget risiko for – selv mere end 25 år senere – at udvikle kræft i endetarmsåbning, ydre kønsorganer og skede i forhold til kvinder, som ikke har haft svære celleforandringer på livmoderhalsen.

Overordnet set finder forskerne, at kvinder med de sværeste forstadier til livmoderhalskræft har en fire gange øget risiko for kræft i endetarmsåbning i forhold til raske kvinder, fire gange øget risiko for kræft i de ydre kønsorganer og 17 gange øget risiko for kræft i skeden.

Der er tale om ret sjældne kræfttyper (se faktaboks), og derfor er den absolutte risiko stadig lille for den enkelte, understreger Ph.D.-studerende Freja Lærke Sand fra Kræftens Bekæmpelse. Hun står bag de nye resultater, som er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

– Det mest interessante ved de nye resultater er, at de endnu engang understreger, hvor vigtig en rolle HPV spiller for udvikling af kræft. Kvinder, som er diagnosticeret med de sværeste forstadier til livmoderhalskræft, vil have en vedvarende forhøjet risiko for udvikling af andre kræftformer forårsaget af HPV i forhold til kvinder, der ikke har haft et forstadie til livmoderhalskræft, siger hun.

Man kan måske bruge forstadier til livmoderhalskræft som et slags advarselsflag til lægerne om, at de bør være ekstra opmærksomme på risikoen for kræft, hvis en kvinde kommer med symptomer fra andre dele af underlivet selv mange år efter at hun har haft svære forstadier til livmoderhalskræft

Professor Susanne Krüger Kjær, forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse

Advarselslampe

Det er professor og forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, Susanne Krüger Kjær, der har igangsat forskningen for at undersøge de langsigtede konsekvenser af en HPV-infektion.

Hun siger, at svære forstadier til livmoderhalskræft kan være et tegn på, at kvinden af en eller anden grund har vanskeligt ved at bekæmpe HPV-infektionen, som derfor risikerer at føre til kræft.

- Derfor er det interessant, at man måske kan bruge de svære forstadier til livmoderhalskræft som et slags advarselsflag til lægerne om, at man selv mange år senere bør være ekstra opmærksom på risikoen for kræft, hvis en kvinde kommer med symptomer fra andre dele af underlivet, siger Susanne Krüger Kjær.

Fokus på HPV type 16

Der findes en række forskellige typer HPV, men forskerne har ikke undersøgt, hvilke typer der forårsager de sjældne kræftformer.

– HPV type 16 forårsager en stor del af forstadier til livmoderhalskræft, og derfor tror vi, det særligt er HPV 16, der forårsager den vedvarende øgede risiko for udvikling af disse kræfttyper, siger Freja Lærke Sand.

De eksisterende HPV-vacciner beskytter blandt andet mod netop HPV type 16.

Forskerne kender fortsat ikke de præcise årsager til, at nogle kvinder udvikler HPV-relateret kræft, og andre ikke gør. For mens op mod 80 pct. af de seksuelt aktive danskere bliver smittet med en HPV-infektion i løbet af deres liv, forsvinder infektionen igen af sig selv hos de fleste. Hos en mindre gruppe bliver den imidlertid kronisk, og det kan altså føre til kræft.

HPV smitter ved sex
  • HPV er en forkortelse for human papillomavirus, som er en seksuelt overført virus.
  • Man kender ikke de præcise årsager til, at HPV-infektionen hos nogle kvinder bliver kronisk, mens andre er i stand til at bekæmpe den.
  • Hvert år rammes omkring 380 kvinder i Danmark af livmoderhalskræft, og sygdommen koster hvert år omkring 100 kvinder livet.
  • Der findes ingen behandling for HPV-infektionen, men en vaccination mod HPV type 16 og 18 beskytter mod 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
  • Vaccinen er del af det danske børnevaccinationsprogram for piger.
Sjældne kræftformer hos kvinder

Så mange kvinder i Danmark rammes hvert år af følgende sjældne kræftformer:

Kræft i endetarmsåbning (analkræft): 93 kvinder

Kræft i skede (vaginalkræft): 21 kvinder

Kræft i de ydre kønsorganer (vulvakræft): 107 kvinder

Læs mere om de tre sygdomme:

Kræft i endetarmsåbning

Kræft i skede

Kræft i de ydre kønsorganer

Kilde: Cancer.dk

Flere mænd rammes af HPV-udløst kræft

Human Papillomavirus (HPV) er en stigende årsag til kræft i mund, svælg og mandler hos mænd. Det er sygdomme, man ikke kan screene for, og som om få år risikerer at være den hyppigste HPV-udløste kræftform. Det viser forskning ledet af professor Susanne Krüger Kjær, Kræftens Bekæmpelse.

Flere mænd rammes af HPV-udløst kræft