Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Fem gange så mange unge ryger i fattige familier

29-05-2019
Hver gang ét barn af fra en velstillet familie er ryger, er der fem børn af fattige forældre, der gør det. Det viser nye beregninger for rygning blandt 15-årige. Fatalt, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Foto: Colourbox

Blandt 15-årige fra de laveste socialgrupper er der næsten fem gange så mange dagligrygere som blandt deres kammerater i de højere socialgrupper. Beregningerne er leveret af forskergruppen bag Skolebørnsundersøgelsen fra 2018 ved Statens Institut for Folkesundhed, og de bekræfter, at der er stor ulighed i rygning.

- Det er en katastrofe. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt som samfund. Det får fatale konsekvenser for de her børn. Vi vidste godt, at rygning vender den tunge ende nedad. Men at det allerede blandt 15-årige er så tydeligt, at der er denne skævhed, og at den er så stor, det er alligevel chokerende, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse. 

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der blandt voksne danskere dobbelt så mange dagligrygere blandt de kortest uddannede som blandt dem med de længste uddannelse. Hvert år dør næsten 14.000 mennesker i Danmark af rygning. Det svarer til hvert fjerde dødsfald.

Det er en katastrofe. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt som samfund. Det får fatale konsekvenser for de her børn. Vi vidste godt, at rygning vender den tunge ende nedad. Men at det allerede blandt 15-årige er så tydeligt, at der er denne skævhed, og at den er så stor, det er alligevel chokerende.

Jesper Fisker, dirketør i Kræftens Bekæmpelse

Rygning går i arv
Rygning belaster både helbredet og økonomien. Derudover gør tobakken rygeren afhængig, så det kan være svært at stoppe. På den lange bane er tobak skyld i en stor del af den ulighed i sundhed, vi ser i Danmark. 

- Tobakken giver massive helbredsproblemer for dem, der ryger. Ofte slås de her mennesker også med arbejdsløshed, stram økonomi og andre problematikker. Rygningen bliver endnu en belastende faktor. Hvis man virkelig vil gøre noget ved uligheden i sundhed, så er rygning et af de steder, man skal sætte ind, siger Jesper Fisker. 

Han forklarer, at der er flere grunde til, at de svageste grupper ryger mest. Det er ofte en del af det sociale miljø, og rygning bliver en måde at håndtere pres og belastninger på. Og det går desværre i arv til børnene. 

Højere pris giver færre unge rygere
Kræftens Bekæmpelse er ikke i tvivl om, hvordan man bryder med uligheden i rygning: Prisen på tobak skal op til mindst 60 kroner for en pakke cigaretter og herefter stige yderligere. 

- Vi ved, at hvis vi sætter prisen op på tobak, vil færre begynde at ryge. Og effekten er størst blandt unge og dem med små indkomster. Så prisen skal op. Vi gør ikke unge en tjeneste ved at lade være. Tværtimod, siger Jesper Fisker.

Han tilføjer, at der selvfølgelig skal være tilbud om rygestoprådgivning og rygestopmedicin, til dem, der vil skære ned eller stoppe med at ryge, hvis prisen på tobak stiger. Og så skal en prisstigning på cigaretter kombineres med tobak under disken i butikkerne og røgfri skoletid på alle skoler i en samlet plan mod tobak.

Andel 15-årige, der ryger dagligt i forhold til forældres socialgruppe

Socialgruppe I (høj) II III IV V (lav) Overførselsindkomst
2,68 2,38 2,03 4,14 12 11,54