Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Fire byer afholder Knæk Cancers lysceremonier – fysisk og digitalt

16-10-2020
Planlægningen af årets Tænd et lys-ceremonier har som alt andet været påvirket af corona. Men de smukke ceremonier, der giver patienter, pårørende og efterladte et sted at finde trøst og styrke, finder fortsat sted – dog i lidt mindre formater og med muligheden for også at deltage online.
Knæk Cancer blomst formet ud af lysposer

Flere hundrede mennesker var mødt op for at tænde lys i forbindelse med Knæk Cancer sidste år Dette års lysceremoni bliver en smule anderledes - men stadig med fokus på at minde dem, vi har mistet og hylder dem, der lever med kræft. Foto: Per Rasmussen

I Odense, Billund, Kolding og Esbjerg bliver der i år tændt lys i Knæk Cancer-ugen til støtte for dem, der er ramt af kræft og til minde om dem, vi savner. Lyset symboliserer et håb om at kræft en dag kan bekæmpes og viser samtidig, at dem, vi har mistet, ikke er glemt. Sidste år deltog omkring 3.500 i de fem byer, hvor Tænd et lys-ceremonierne fandt sted. 

I år har frivillige arbejdet intenst for at få de stablet de rørende ceremonier på plads, så de både bliver mindeværdige og afholdt på sikker vis. For som så meget andet, er lysceremonierne også påvirkede af corona, og arrangørerne har derfor videreudviklet konceptet. Arrangementerne bliver i år en smule mindre og mere intime, men de bliver stadig stemningsfulde med musikalske indslag, en lystale og et minuts stilhed.

Puk Elgaard skal holde lystalen ved arrangementet i Esbjerg. Foto: Per Arnesen

Tænd et Lys i Esbjerg afholdes samtidig med det store Knæk Cancer indsamlingsshow, der sendes live på TV 2 lørdag den 24. oktober. Showet stiller direkte igennem til Esbjerg og viser dele af lysceremonien. TV-værten Puk Elgaard vil holder lystalen – en tale som skal handle om nærvær, da det er vigtigt både i livet og i døden. 

- Jeg synes, lysceremonien er meget bevægende. Jeg har selv mistet min mor, hun døde af lungekræft. Jeg går jo egentlig og tænker på hende hver dag, men sådan en aften, hvor man gør lidt ekstra, hvor man tage en pose og skriver en hilsen og sætter et lys i og stiller den ved siden af alle de andre poser, så får man en fornemmelse af, at man ikke er alene. Og hvor vigtigt det er, at vi får samlet nogle penge ind, så vi kan komme den her sygdom til livs, siger Puk Elgaard.

1.114 har allerede sendt en kærlig hilsen

Traditionen tro kan man møde op på dagen ved de lokale arrangementer og købe lysposer og dekorere dem med tegninger og personlige hilsener. Men man kan også købe en pose digitalt, og det salg er allerede godt i gang på Knæk Cancers hjemmeside. 

Køb en lyspose

Foreløbig har 1.114 købt en lyspose og skrevet kærlige hilsener til familiemedlemmer, venner eller andre, de har kær. Nogle har valgt, at lysposen skal lyse op online, andre har benyttet sig af muligheden for, at deres pose bliver stillet op i én af de byer, hvor der afholdes en lysceremoni. For dér sidder frivillige klar til at skrive hilsner på poserne og stille dem op. 

Tænd et lys arrangementerne i de fire byer er i udgangspunktet åbne for alle, men på grund af corona, vil der være begrænsede pladser, så man undgår at for mange samles på én gang.

Det er derfor en god ide at holde sig opdateret via ceremoniernes Facebook sider. Her kan man også se programmet for de fire aftener og se om der er krav om tilmelding eller billet. Det fortæller Henriette Lind Kelstrup, der er projektleder for Knæk Cancer Tænd et lys. 

Og for yderligere at mindske risikoen for at for mange mennesker samles på ét sted, er det som noget nyt i år også muligt at følge Tænd et Lys ceremonierne live på Facebook. 

- Vi håber, at mange vil kigge med og måske samtidig holde deres egne private ceremonier. Det kan være, at man samles med sine nærmeste hjemme i stuen eller haven og får den stærke følelse af, at man ikke er alene. Man er sammen med andre om enten at mindes dem, vi har mistet eller sende styrke og kærlighed til dem, der er ramt, siger Henriette Lind Kelstrup. 

Køb en lyspose - et symbol på, at der håb og lys i mørket – og støt Knæk Cancer

 

Her kan du deltage i Tænd et lys

Onsdag den 21. oktober fra kl. 14 i Odense - kan også følges live via Facebook:

Se programmet for Odense her

Torsdag den 22. oktober fra kl. 16 i Billund - kan også følges live via Facebook

Se programmet for Billund her

Lørdag den 24. oktober fra kl. 17 i Kolding – kan også følges live via Facebook

Se programmet for Kolding her

Lørdag den 24. oktober fra kl. 16 i Esbjerg – kan også følges live via Facebook

Se programmet for Esbjerg her