Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Flere danskere ryger

03-01-2019
For første gang i 20 år er andelen af danskere, der ryger, steget. Det viser nye tal for danskernes rygevaner.
Flere danskere røg i 2018 end i 2016

Flere danskere røg i 2018 end i 2016. Foto: Colourbox

I dag ryger 23 pct.af den voksne befolkning. Det er en stigning siden 2016, hvor 21 pct. røg. Det viser nye tal fra den årlige undersøgelse af danskernes rygevaner fra Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen.

De seneste seks år har der ikke været nogen ændring i andelen af danskere, der ryger. At tallene nu for første gang i 20 år er steget, vækker stor bekymring hos sundhedsorganisationerne.

- De her tal er et wake-up call til politikerne. Det er tydeligt, at udviklingen går den forkerte vej i Danmark. Heldigvis går det bedre i vores nabolande, så politikerne skal blot kopiere de metoder, som virker i andre lande: Markant højere priser på tobak, tobak under disken og røgfri skoletid. Vi ønsker ikke, at vores børn skal begynde at ryge og få kræft, så der er brug for handling – nu, siger Niels Them Kjær, projektchef for tobak i Kræftens Bekæmpelse.

Flere opfordres til rygestop
Hvis færre danskere skal ryge i fremtiden, er der brug for flere effektive rygestoptilbud, regler og rammer, der gør det sværere at begynde at ryge.

Derfor er det positivt, at undersøgelsen viser, at flere bliver opfordret til et rygestop af deres tandlæge, læge, på hospitalet eller i kommunen. Opfordringen skal dog gå hånd i hånd med en henvisning direkte til de kommunale rygestoptilbud. Og der skal flere henvisninger til.

- Vi er rigtig glade for, at undersøgelsen peger på, at sundhedspersonalet tager et større ansvar, når det handler om at bekæmpe rygning og rygningens skadelige konsekvenser. Vi ved nemlig, at opfordring til rygestop fra sundhedspersonale motiverer til at stoppe med at ryge! Men der er langt igen. Ca. 635.000 personer, der ryger, ønsker at stoppe med at ryge, og vi har alle sammen et ansvar for at sikre, at de ved, hvor de kan få den bedste mulige hjælp, nemlig i kommunerne, siger Niels Sandø, konstitueret enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Rygning er årsag til 13.600 årlige dødsfald, og den vigtigste forebyggelige årsag til tab af gode leveår. Rygning er samtidig den vigtigste årsag til ulighed i sundhed, og en stærkt medvirkende årsag til at danskerne lever kortere end deres europæiske naboer.

Danskernes rygevaner 2018
  • 23 pct. ryger – i 2016 røg 21 pct.
  • 22 pct. kvinder og 24 pct. mænd ryger
  • 17 pct. ryger dagligt
  • 8 pct. ryger er storrygere
  • 77 pct. af dem, der ryger dagligt, har forsøgt at stoppe én eller flere gange.
Om undersøgelsen

Hvert år undersøger Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen danskernes rygevaner. Undersøgelsen er baseret på et repræsentativt udsnit af danskerne i forhold til alder, køn, region og uddannelse. I alt har 5.017 danskere deltaget i undersøgelsen. Dataindsamlingen er foretaget af TNS Gallup via deres internetpanel i november 2018.