Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Forældre ved ikke, at HPV-vaccination gavner deres drenge

17-06-2020
En ny undersøgelse viser, at hver tredje forælder tror, at det kun er piger, der kan få gratis HPV-vaccination selvom tilbuddet nu også gælder drenge, fra de fylder 12 år. Samtidig efterspørger forældre til drenge mere viden om, hvilke sygdomme og kræftformer vaccinen beskytter mod.

Mange forældre mangler viden om, hvorfor HPV-vaccinationen gavner især deres drenge. Derfor fortsætter vi indsatsen for at oplyse, især forældrene til drengene, om HPV-vaccination, og hvilke sygdomme, den kan forbygge.

Siden 1. september 2019 har drenge, der er født den 1. juli 2007 eller senere, fået tilbudt gratis HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet. Men ifølge en ny undersøgelse, gennemført for Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, tror hver tredje forælder dog fortsat, at tilbuddet om gratis HPV-vaccination kun gælder piger.

Mange forældre mangler viden om, hvorfor HPV-vaccinationen gavner drenge, og hvilke sygdomme, den kan forbygge. Hele 7 ud af 10 forældre til drenge siger, at de ønsker mere information om HPV-vaccination og de kræftformer, som vaccinen kan forebygge. Mindre end halvdelen af forældrene er eksempelvis klar over, at vaccinen beskytter mod analkræft.

- Vi glæder os over, at så mange piger bliver vaccineret, men det er afgørende at få drengene med for at mindske risikoen for kræft og kønsvorter i fremtiden. Derfor fortsætter vi indsatsen for at oplyse, især forældrene til drengene, om HPV-vaccination og om de kræftformer, den kan forebygge, siger Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

For 11 år siden fik jeg selv konstateret livmoderhalskræft, som vendte op og ned på mit liv. Jeg var derfor ikke i tvivl om, at min søn også skulle HPV-vaccineres, da han fyldte 12 år. 

Tina 43 år, mor til sin 12-årige dreng

Beskyt dit eget barn og andre mod HPV
Tina på 43 er mor til en dreng på 12 år og en af de forældre, der har valgt at lade sin søn HPV-vaccinere. Samtidig ønsker hun at opfordre andre forældre til at søge mere information. Hun mener, at det er vigtigt at tage imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination:

- For 11 år siden fik jeg selv konstateret livmoderhalskræft, som vendte op og ned på mit liv. Jeg var derfor ikke i tvivl om, at min søn også skulle HPV-vaccineres, da han fyldte 12 år. Både for at beskytte ham, men også andre, mod HPV-relaterede sygdomme. Jeg vil derfor råde alle forældre til at gøre deres egne overvejelser om HPV-vaccination og tale åbent med deres børn om vaccinen, fortæller hun.

Det er vigtigt at blive HPV-vaccineret, fordi to danskere hver dag rammes af kræft, der skyldes HPV. Heldigvis kan vi forhindre størstedelen af de tilfælde, hvis både piger og drenge bliver vaccineret mod HPV. Udover livmoderhalskræft og analkræft beskytter vaccinen også mod kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer. 

Se andre personlige historier som Tinas på partnerskabets sociale medier:

Facebooksiden: Stop HPV - Bliv Vaccineret 

HPV-vaccinen beskytter bedst, hvis man får den inden seksuel debut
Undersøgelsen viser samtidig, at næsten tre ud af fem forældre tror, at HPV-vaccinen har lige god effekt, uanset om man får den før eller efter seksuel debut. Men faktisk har vaccinen bedst effekt, hvis man får den, inden man bliver seksuelt aktiv og dermed risikerer at blive smittet med HPV. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at piger og drenge bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år.

HPV-vaccination er gratis for drenge

Drenge, der er født den 1. juli 2007 eller senere, kan blive gratis vaccineret mod HPV som en del af børnevaccinationsprogrammet. For denne gruppe af drenge er det gratis at blive vaccineret, indtil de fylder 18 år.
Desuden er der i 2020 og 2021 tilbud om gratis vaccination til drenge født i 2006 og 1. halvdel af 2007 samt unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd.
Læs mere på partnerskabets hjemmeside:

Stop HPV - Bliv vaccineret 

Fakta om undersøgelsen

På vegne af parterne bag informationsindsatsen ”Stop HPV- bliv vaccineret” gennemførte analyseinstituttet DMA Research i januar en webbaseret undersøgelse blandt 1.010 repræsentativt udvalgte forældre til piger i alderen 10-14 år, samt 603 forældre til drenge i alderen 10-12 år om deres viden om og holdning til HPV-vaccination.

  • Hver tredje forælder tror, at tilbuddet om gratis HPV-vaccination kun gælder piger.
  • Mere end 9 ud af 10 af forældrene ved, at HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft.
  • Mindre end halvdelen er klar over, at vaccinen beskytter mod analkræft.
  • 7 ud af 10 forældre til drenge siger, at de ønsker mere information om HPV-vaccination.
  • Tre ud af fem forældre tror, at HPV-vaccinen har lige god effekt, uanset om man får den før eller efter seksuel debut.