Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Forskere kortlægger dansk børnekræft gennem 72 år

02-04-2020
Forskere fra Kræftens Bekæmpelse har analyseret hyppigheden af kræft hos danske børn i perioden 1943-2014. Tendensen er, at stadig flere børn får konstateret kræft. Årsagen er ukendt, men vores ændrede livsstil kan spille en rolle. Undersøgelsen er netop offentliggjort.
Tre drenge på en grøn græsplæne

Hyppigheden af børnekræft stiger i Danmark. Forskerne kan ikke sige noget præcis om hvorfor, men understreger at kræft hos børn fortsat er meget sjældent. Foto: Pixabay

Lad os slå det fast fra starten: Kræft er fortsat en meget sjælden sygdom hos børn med kun knap 300 nye tilfælde i Danmark om året.

Men der er alligevel god grund til at dykke ned i registrene og kigge nærmere på udviklingen – for kræft er en alvorlig sygdom, der ofte kræver langvarig behandling og kan give mange senfølger. Der er brug for mere viden om udviklingen, også set i lyset af at man kun sjældent kan finde en årsag til, at et barn udvikler kræft.

Hyppigheden stiger

Forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har nu gennemgået det danske Cancerregister i perioden 1943-2014  og set på, hvor mange børn, der gennem årene har fået kræft.

I hele perioden på 72 år drejer det sig om 15.184 børn. I gennemsnit er det 211 nye tilfælde om året. Gennem hele perioden kan forskerne se, at hyppigheden stiger, men fra 1977 begynder kurven at stige mere stejlt. I perioden 1943 -1955 var der hvert år 168 nye børn, der fik stillet en kræftdiagnose. Godt 60 år senere i perioden 2006-2014 er der nu 280 nye tilfælde om året.  

Gennem alle årene var hyppigheden af kræft højest hos børn i alderen 0-4 og 15-19 år og lavest hos børn i alderen 5-14 år. Det er hyppigst drenge, der udvikler kræft, men de senest år er hyppigheden af kræft hos piger steget mest markant.

Læs mere om kræft hos børn:

Hvis dit barn har kræft

Marie Hargreave har gennem mange år forsket i årsager til at børn får kræft. Dette studie kan bruges til sundhedspolitisk planlægning og til at sammenligne os med andre lande, siger hun.

Seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse, Marie Hargreave, er medforfatter til studiet. Hun fortæller, at studiet er den største kortlægning af børnekræft i Danmark nogensinde.

- Vi har længe haft en formodning om, at hyppigheden af kræft hos danske børn er stigende, og det kan vi nu slå fast, siger Marie Hargreave og fortsætter:

- Studiet kan blandt andet bruges til sundhedspolitisk planlægning og til at sammenligne os med andre lande. Og det kan også bruges som udgangspunkt for mere forskning i årsagerne til, at flere børn får kræft. Kan der eksempelvis være nogle miljømæssige faktorer, der spiller ind? Det skal der forskes mere i.

Ændret livsstil kan spille ind

Danmark er blandt de lande  i verden, hvor hyppigheden af børnekræft er højest. Heldigvis er vi i Norden også bedst til at behandle kræft hos børn, så fire ud af fem børn i dag overlever deres sygdom. Men der er brug for at finde frem til, hvorfor stadig flere børn får kræft, så flere tilfælde måske kan undgås i fremtiden.

Læs også om vorers forskning i børnekræft:

Ny viden om mulig årsag til børnekræft

Marie Hargreave har forsket i årsager til børnekræft i mange år. Hun har for nylig vist, at børn født efter fertilitetsbehandling, hvor det befrugtede æg har været frosset ned, har en let øget kræftrisiko. Og for halvandet år siden, udgav hun et studie, hvor hun viste, at hvis en mor tager hormoner i form af p-piller optil og under en graviditet, så har barnet en let øget risiko for at udvikle leukæmi.

- Der kan være ting der har ændret sig i vores livsstil og i miljø, der kan være årsag til, at flere børn får kræft. Men der er kun ganske få anerkendte risikofaktorer, og det er vanskeligt at forske i, da der heldigvis er meget få børn, der bliver ramt, og derfor kun få børn at basere forskningen på. Men dette studie understreger behovet for flere forskningsprojekter, der kan identificere risikofaktorer for børnekræft, siger Marie Hargreave. 

Læs også om vorers forskning i børnekræft:

Forskning bringer ny viden om mulige årsager til børneleukæmi

Læs forskningsaftiklen i Acta Oncoligica

Hyppigheden af børnekræft er steget gennem alle de år, forskerne har gennemgået. Fra 1977 stiger kurven mere stejlt.