Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Forsøgsbehandling redder uhelbredeligt syge børn

24-10-2018
Kræftsyge børn er siden 2014 blevet behandlet med forsøgsmedicin på Rigshospitalets enhed, ’Ny medicin til børn med kræft’. Flere af de børn, som ellers ikke stod til at redde, er i dag blevet raske på grund af behandlingen, som er støttet af midler fra Knæk Cancer.

- Nogen af dem, der var uhelbredeligt syge, da de kom til os, er blevet sygdomsfri. Og så er der andre børn, som har fået det markant bedre, og hvor sygdommen er under kontrol, fortæller overlæge Karsten Nysom, der er ansvarlig for enheden.

Når kræftsyge børn bliver henvist til enheden ’Ny medicin til børn med kræft’ på Rigshospitalets BørneUngeklinik, er de så syge, at der ikke er flere muligheder for at behandle dem på de hospitaler, de ellers var tilknyttet. Behandlingen med forsøgsmedicin er derfor den sidste mulighed for børnene og deres forældre. 

- Det giver deltagerne håb og muligheden for en meningsfuld handling i en håbløs situation, fortæller Karsten Nysom, der er overlæge og ansvarlig for enheden.

Der er grund til håb hos de familier, der kommer til enheden på Rigshospitalet. For flere af de 60 børn fra Danmark og resten af Norden, som har været igennem forsøgsbehandlingen, har overlevet eller har fået bedre.

Her kan du læse mere om forsøgsbehandling

- Nogen af dem, der var uhelbredeligt syge, da de kom til os, er blevet sygdomsfri. Og så er der andre børn, som har fået det markant bedre, og hvor sygdommen er under kontrol, siger Karsten Nysom, der ikke præcist kan sige, hvor mange børn der har overlevet på grund af systematikken i forsøgsbehandlingen.

Bidrager til vigtig viden
Flere børn har også modtaget en forsøgsbehandling, som ikke virkede. Men selvom om det ikke lykkedes at redde børnene, så har de stadig bidraget til udviklingen af nye behandlinger til andre patienter fremover, understreger Karsten Nysom.

- Forældrene så en chance og fik den, og de kunne forsætte deres liv vel vidende, at man have forsøgt alt, siger han. Og samtidig bidrog de og deres barn til at udvikle behandlinger for fremtidige patienter.

Læs mere: Sygdomme og behandling af kræft hos børn

Et eksempel på en forsøgsbehandling er, at barnet både får standardbehandling, som er strålebehandling og forsøgsbehandling. Den består af forsøgsmedicin, som er valgt særligt til barnet på baggrund af blod- og vævsprøver.

Vigtigt med mange forskellige forsøg
Hvert år rammes 200 børn under 19 år i Danmark af kræft. Det drejer sig blandt andet om kræft i blodet, i hjernen og andre steder i kroppen, og fordi der findes mange forskellige typer af kræft, er det oftest kun tre-fem børn om året, der får den samme diagnose.

For at kunne hjælpe så mange børn som muligt, er det vigtigt at have mange forsøg klar til de syge børn, der kommer til enheden. Karsten Nysom sammenligner forsøgene med at have en parkeringsplads fuld af biler i forskellige farver. De skal stå klar til at køre, når der kommer et barn, der har brug for en bil i en bestemt farve.

- Det typiske er, at der kun er én farve bil, der passer til det enkelte barn. Jo flere forskellige biler vi får ud på parkeringspladsen, jo flere børn kan vi give en chance og potentielt redde, understreger han.

Læs mere: Flere kræftramte børn får forsøgsbehandling

Lige nu er der 22 åbne forsøg til kræftsyge børn i Norden, hvor de fleste hører til på Rigshospitalet, og enheden er nu den førende i Norden. De 3,5 mio. kr., som enheden fik fra Knæk Cancer-indsamlingen i 2013, har gjort, at man kunne åbne mange forskellige forsøg på samme tid, hjælpe flere børn og i sidste ende få afgørende viden om, hvordan man fremover kan give uhelbredeligt syge børn en chance mere for at overleve.

- Ved at vi deltager i flere forsøg, kommer nye behandlinger tidligere til Danmark og Norden. Det er godt for danske børn med kræft og deres familier, siger Karsten Nysom.

 Se hvad pengene fra Knæk Cancer-indsamlingerne går til:

Det går pengene til

Forsøgsbehandling til børn

Hvert år får cirka 200 børn og unge i Danmark kræft. Af dem bliver 30 pct. ramt ekstra hårdt: Enten virker standardbehandlingen ikke på dem, eller også får de senere et tilbagefald.

Når standardbehandlingen fejler, får disse børn tilbudt forsøgsbehandling.

Rigshospitalets BørneUngeKlinik er en forsøgsenhed for børn, hvor man tidligere i sygdomsforløbet kan tilbyde børnene nye lægemidler.

Forsøgsenheden ser, på hvordan børn reagerer på nye lægemidler.

Man er nemlig nødt til at teste, hvordan nye lægemidler og behandlinger kan bruges på børnekræft, fordi børn ofte reagerer anderledes end voksne på samme behandling.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse