Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Fra flaskepant til kræftforskning

22-10-2018
I 2018 er det syvende gang, at TV 2 og Kræftens Bekæmpelses fælles Knæk Cancer-kampagne finder sted med fokus på indsamling og oplysning om kræft. Det har givet millioner af kroner til kræftforskningen – mens danskerne har gjort kræftsagen til en folkesag.

Jeanett Louise Jul Andersen har sammen med sin veninde og kæreste fyldt flere sække og biler med tomme flasker for at donere panten til Knæk Cancer. Privatfoto

I Støvring sidder en ung pige og laver perleplader med Knæk Cancer-blomsten, som hun sælger for 20 kr. stykket. I Aalborg kører to kvinder rundt og henter tomme flasker for at omsætte panten til penge.

Under Knæk Cancer-showet lørdag aften på TV 2 ringer virksomheder ind for at donere tusindvis af kroner, mens små børn ringer ind for at donere hele indholdet af sparegrisen.

Knæk Cancer byder på masser af rørende historier. Om mennesker, der vil hjælpe og støtte, og mennesker, der er ramt af kræft.

Der går en direkte linje fra flaskesamlerne til den forsker, der får støtte til sin kræftforskning, og til den kræftpatient, der deltager i forskningsprojektet. De er alle sammen del af Knæk Cancer. Og i uge 43 i 2018 sker det for syvende gang.

Se hvad pengene fra Knæk Cancer skal gå til i år:

Det går pengene til fra Knæk Cancer 2018

Knæk Cancer voksede sig meget hurtigt til at blive en folkesag, som samler os og giver os en følelse af fællesskab og håb til de mange, der har sygdommen tæt inde på livet. Knæk Cancer giver os også mulighed for at oplyse danskerne om kræft, og så har Knæk Cancer indsamlet mange millioner kroner, som gør en kæmpe forskel for kræftpatienterne

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

– Knæk Cancer voksede sig meget hurtigt til at blive en folkesag, som samler os og giver os en følelse af fællesskab og håb til de mange, der har sygdommen tæt inde på livet. Knæk Cancer giver os også mulighed for at oplyse danskerne om kræft, og så har Knæk Cancer indsamlet mange millioner kroner, som gør en kæmpe forskel for kræftpatienterne, siger Jesper Fisker, der er adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Siden 2012 er der i alt blevet indsamlet 874,4 mio. kr. under Knæk Cancer-kampagnerne. De er blevet fordelt på flere hundrede projekter inden for kræftforskning, forebyggelse og patientstøtte.

Pengene er i arbejde

Nogle projekter er allerede meget synlige, for eksempel de særligt indrettede ungeafsnit på hospitalerne, som hver dag bliver brugt af unge kræftpatienter.

Eller ’Røgfri Fremtid’ og ’Fuld af Liv’, som er kampagner, der skal skabe de første røgfri generationer – og et mindre alkoholforbrug hos unge for at forebygge kræft i fremtiden.

Men langt de fleste penge er i arbejde ude hos kræftforskerne, hvor hundredvis af kræftpatienter deltager i forskningsprojekter, som er finansieret af Knæk Cancer.

Læs mere om, hvad pengene fra Knæk Cancer-indsamlingerne går til:

Det går pengene til

Knæk Cancer byder på masser af rørende øjeblikke, her en lysceremoni i Aalborg i 2016. Foto: Mads Claus Rasmussen

– Knæk Cancer har især styrket den forskning, som er tæt på patienterne, samt forskning, der afprøver nye ideer. Det kan være en ny form for diagnostik, en mere skånsom form for kirurgi, en anden måde at opsætte stråleterapi på eller en mere individuel rehabiliteringsindsats, forklarer forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Mef Nilbert.

– Der er mange spændende, innovative og ikke mindst relevante projekter, siger hun og fremhæver, at forskningen også kan finde frem til, at det nye ikke er bedre end det gamle.

– Nogle gange virker de nye ideer ikke. Men det er også en meget vigtig del af forskningen at få afkræftet teorier og finde ud af, hvad vi for eksempel ikke kan bruge i kræftbehandlingen, siger Mef Nilbert.

På tværs af kræftsygdomme

Ser man ned over listen over de forskningsprojekter, der har fået støtte, er der mange projekter inden for lunge-, prostata- og brystkræft, som er de største kræftsygdomme i Danmark. Men der er også projekter inden for mange andre kræftformer.

Knæk Cancer har især styrket den forskning, som er tæt på patienterne, samt forskning, der afprøver nye ideer, siger Mef Nilbert, der er forskningschef i Kræftens Bekæmpelse. Privatfoto

– Knæk Cancer har også støttet forskning i sygdomme, hvor der mangler fremskridt, for eksempel bugspytkirtelkræft, kræft i de kvindelige kønsorganer, testikelkræft og sarkomer. Samtidig er der mange projekter på tværs af kræftformer, for eksempel inden for lindrende behandling og personlig medicin. Det er projekter, som kan komme mange patienter til gode, uanset diagnose, og som søger de fælles træk og løsninger mellem kræftformer, siger Mef Nilbert.

Klar til partikelkanonen

En af de forskere, der har modtaget støtte fra Knæk Cancer, er Cai Grau, professor og overlæge ved kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

I 2014 fik Cai Grau og hans kolleger ni mio. kr. fra Knæk Cancer til at forske i partikelterapi, som er en ny form for skånsom og effektiv strålebehandling. Projektet er endnu ikke afsluttet, men ifølge Cai Grau har det allerede bidraget med vigtig viden, så de danske læger kan være godt forberedte på åbningen af det nye Dansk Center for Partikelterapi 1. januar 2019.

– Kun et fåtal af de kræftpatienter, der får stråleterapi i dag, vil have gavn af partikelterapi. Knæk Cancer-projektet har gjort landets stråleafdelinger klar til at henvise de rigtige patienter til behandling med den nye partikelkanon, fortæller Cai Grau, der er forskningsleder ved Dansk Center for Partikelterapi.

Professor Cai Grau har fået en af de største bevillinger i Knæk Cancer-historien: 25 mio. kr. til etableringen af Kræftens Bekæmpelses Nationale Forskningscenter for Stråleterapi. Privatfoto

Verdens bedste strålebehandling

Sidste år stod Cai Graus navn øverst på endnu en stor bevilling fra Knæk Cancer – faktisk en af de største i Knæk Cancer-historien: 25 mio. kr. til etableringen af Kræftens Bekæmpelses Nationale Forskningscenter for Stråleterapi. Det skal samle de fagfolk i hele landet, der arbejder med stråleterapi og gøre Danmark førende i verden inden for strålebehandling.

– Med forskningscentret kan vi hurtigt få ny viden ud til patienterne, og vi kan inspirere hinanden til at finde de områder, som vi skal forske mere i. Samtidig skal vi sikre, at alle patienter får tilbudt den bedste behandling og bliver tilbudt at medvirke i relevante forsøg – uanset hvor i landet de bor, siger Cai Grau.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses Nationale Forskningscenter for Stråleterapi:

Knæk Cancer skal bringe dansk strålebehandling i verdensklasse

Tre nationale senfølgecentre
I 2017 blev der også givet en stor bevilling fra Knæk Cancer til tre nationale senfølgecentre på henholdsvis Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet i København. Senfølgecentrene skal i de kommende år give os ny viden om, hvordan man kan forebygge og behandle fysiske og psykiske senfølger hos voksne kræftoverlevere.

Læs mere om de tre nationale senfølgecentre:

36 mio. kr. fra Knæk Cancer går til at bekæmpe senfølger

Udover de nationale forskningscentre for senfølger og stråleterapi har Knæk Cancer også betalt for etableringen af Nationalt Forskningscenter for Immunterapi, og det er planen, at yderligere to nationale forskningscentre skal etableres med penge fra Knæk Cancer 2018.

Knæk Cancer er blevet en uge, hvor vi har skabt en tradition for at hjælpe og gøre lidt ekstra for hinanden. Og når man nogle gange siger til sig selv, at nu kan det ikke blive bedre, så overgår danskernes kreativitet, engagement og ønske om at hjælpe endnu en gang sig selv

Anne Engdal Stig Christensen, programdirektør på TV 2

De nationale forskningscentre hører under et helt nyt initiativ, Danish Comprehensive Cancer Centre (DCCC), der er en af de største faglige satsninger inden for kræftforskning i Danmark. Det skal samle alle fagfolk og al forskning inden for kræft i Danmark. Målet er, at alle kræftpatienter i Danmark til hver en tid får den bedst mulige behandling, uanset hvor i landet de bor.

Folkesagen

Knæk Cancer-pengene har således stor betydning for kræftforskningen. Og dermed er vi tilbage hos pigerne med perlepladerne og flaskesamlerne – og de mange andre mennesker i Danmark, der samler ind og engagerer sig i kræftsagen.

Læs mere om, hvad pengene fra Knæk Cancer-indsamlingerne går til:

Det går pengene til

Knæk Cancer har haft en enorm gennemslagskraft, og det er også baggrunden for, at TV 2 nu for syvende gang sætter kræftsagen på dagsordenen i en uge i oktober.

– Da Knæk Cancer blev sendt for første gang i 2012, var det ikke givet, at eventen skulle fortsætte helt frem til nu. Men Knæk Cancer udviklede sig meget hurtigt til en folkesag, som skabte et kolossalt engagement i befolkningen. Knæk Cancer går hånd i hånd med TV 2's ønske om at lave journalistik med fokus på de emner, der betyder mest for danskerne, siger programdirektør på TV 2, Anne Engdal Stig Christensen.

Hun er blevet forbløffet – og glædeligt overrasket – over den kreativitet og det enorme engagement, som danskerne har givet Knæk Cancer.

– Knæk Cancer er blevet en uge, hvor vi har skabt en tradition for at hjælpe og gøre lidt ekstra for hinanden. Og når man nogle gange siger til sig selv, at nu kan det ikke blive bedre, så overgår danskernes kreativitet, engagement og ønske om at hjælpe endnu en gang sig selv, siger Anne Engdal Stig Christensen.

Læs om nogle af dem, der er en del af Knæk Cancer:

Claus værdsætter hver ekstra dag, han får

Han samler ind: På cykel for kræftforskningen

De samler ind: Flasker for tusindvis af kroner

Hun er vært: Ingen må stå alene med kræft

Han samler ind: En særlig aften på hotellet

Han er med i forskning: Træning mod stråleskader

Knæk Cancer
  • Knæk Cancer er Kræftens Bekæmpelse og TV 2’s fælles projekt. Her er afsat en hel uge til to ting: Oplysning og indsamling. I uge 43 viser TV 2 en række programmer, der sætter fokus på kræft, og slutter af med et stort indsamlingsshow lørdag aften på TV 2.
  • Knæk Cancer har eksisteret siden 2012, og der er blevet indsamlet i alt 874.352.095 kr., som er fordelt på projekter inden for forskning, forebyggelse og patientstøtte.

Læs om projekterne på detgaarpengenetil.dk