Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Fuldkorn er godt for både dig og klimaet

12-05-2021
Havregryn, rugbrød og grahamsboller smager godt og gavner helbredet. Og nu peger ny rapport på, at kornprodukter og herunder fuldkorn samtidig er i tråd med klimavenlig kost. Endnu en grund til at spise mere fuldkorn, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse, der med hjælp fra DTU Fødevareinstituttet, har udgivet rapporten.

- I Danmark har vi rigtig gode erfaringer med at skrue op for befolkningens appetit på fuldkorn, siger fødevareminister Rasmus Prehn. Foto: Colourbox

Du ved det sikkert allerede: Fuldkorn er godt for din krop og dit helbred. Når du spiser din kartoffelmad på fuldkornsrugbrød eller vælger fuldkornspasta med parmesan beskytter det nemlig mod en lang række alvorlige sygdomme som tarmkræft, type-2 diabetes og hjertekarsygdomme.

Hvad du måske ikke ved er, at kornprodukter, herunder fuldkorn også er godt for klimaet. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse, der vurderer, at kornprodukter har et lavt klimaaftryk. Det giver dig nu to gode grund til at spise flere fuldkornsprodukter.

- I Danmark har vi rigtig gode erfaringer med at skrue op for befolkningens appetit på fuldkorn. Mange danskere kender derfor godt til fuldkorns gavn for fordøjelsen og den generelle sundhed. Det er lykkedes, fordi vi samarbejder på tværs af landbrug, fødevareindustri, organisationer og myndigheder. Med al den gode forskning om fuldkorn samlet i den nye rapport har vi rigtig gode forudsætninger for at eksportere den model til andre lande. Og så er det et ekstra plus, at rapporten samler både de sundheds- og klimamæssige perspektiver, siger fødevareminister Rasmus Prehn, som åbner det internationale webevent den 17. maj.

Forskerne har i rapporten samlet den videnskabelige litteratur, der viser, hvor stor effekt fuldkorn har for både sundhed og klima. Dette bliver præsenteret ved et internationalt web-event den 17.-19. maj og er blevet til på baggrund af det EU-støttede WholEUGrain projekt.

To fluer med et smæk
Rapporten slår fast, at klimaaftrykket fra kornprodukter er relativt lavt. Det betyder, at der er gevinst for både sundhed og klima, hvis man bytter nogle af sine madvarer, f.eks. kød, ud med fuldkorn.

- Rapporten bekræfter os i, at fuldkorn medvirker til at forebygge en række alvorlige sygdomme som tarmkræft, type-2 diabetes og hjertekarsygdomme. Kornprodukter er også blandt de fødevarer, som er mindst klimabelastende. Man slår dermed to fluer med et smæk ved at spise fuldkorn, siger specialkonsulent Sofia Lourenço fra Kræftens Bekæmpelse, der er en af hovedforfatterne på rapporten.

Størst gevinst får man, hvis man går fra slet ikke at spise fuldkorn til at spise 1-2 portioner fuldkornsprodukter dagligt. Det svarer til 1-2 skiver rugbrød, eller 1 dl havregryn dagligt. Men selv om du allerede spiser fuldkorn, kan det godt betale sig at skrue endnu mere op for fuldkornsprodukterne.

Du læse mere i rapporten fra Kræftens Bekæmpelse og DTU Fødevareinstituttet på hjemmesiden for det EU-støttede WholEUGrain projekt.

Danskernes forbrug af fuldkorn stiger

Danskerne indtager i dag i gennemsnit 82 gram fuldkorn per dag (per 10 MJ). Det svarer til mere end en fordobling i forhold til niveauet før det danske Fuldkornspartnerskab startede i 2009.